Amsterdam Archief 2004
Buurt Online

Amsterdam Online is een platform voor buurtbewoners van Amsterdam. Colofon 2000 - 2007 Copyright

 
 

 

 

vrijdag 2 januari 2004

Persbericht

Bekijk de 'De ZIEL DER STAD'

een ode van de fotograaf Bernard Eilers

aan zijn geliefde woonplaats Amsterdam

21 november 2003 t/m 29 februari 2004

'De ziel der stad'

is nu digitaal bewerkt

inclusief Eilers' opnieuw ingesproken tekst.

voor meer informatie...>>> Gemeente Archief Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 8 januari 2003

Persbericht

THEATERMUSEUM

Speelruimte - 1000 jaar theater in Nederland

Van 22 februari 2003 tot 1 april 2005

Een unieke expositie

over 1000 jaar theater in Nederland.

Van de vroege middeleeuwen tot het experimentele theater van nu.

voor meer informatie...>>>> Theater Instituut Nederland

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 9 januari 2003

Persbericht

Amsterdamprijs voor de Kunsten 2003

1e uitreiking Amsterdamprijs voor de kunsten

foto: Hafid Bouazza

fotografie Stig/Sassen

Op zondag 11 januari a.s., 16.00 uur, reikt Job Cohen - na een toespraak van Hannah Belliot - in de Stadsschouwburg de Amsterdamprijs voor de kunsten 2003 uit aan Hafid Bouazza,W139 en MVRDV. Naast het geldbedrag van € 35.000 ontvangen de winnaars ieder een - door Baukje Trenning ontworpen - sjabloon waarmee zij op een door hen zelf gekozen Amsterdamse locatie een specifieke markering laten aanbrengen in duurzame verkeersverf. Deze plekken maakt Job Cohen bekend.

Na de prijsuitreiking – tijdens de receptie – vindt een informele estafette plaats van uiteenlopende presentaties en acts in de foyers en in de grote zaal:

Voor Hafid Bouazza zal Rudi Fuchs over een stilleven uit de 17de eeuw vertellen. Menno Wigman draagt uit werk van Bouazza voor evenals uit eigen werk. Verder presenteert Bouazza met Ivo van Hove de – speciaal voor de prijsuitreiking vertaalde – eindmonoloog van Katharina Kroft uit De Getemde Feeks(Shakespeare). Verder is Bouazzas vertaling van Arabische erotische poëzie als gefluister in de toiletten te horen.

W139 vertoont video’s van o.a. Tracy Moffat en Ann de Vries. Verder presenteert de kunstenaar Olaf Mooij zijn Chesterfield Car ín de Schouwburg. Otto Berchem organiseert de loterij Oligopoly Monopoly Raffle. Van de winnaar schildert de kunstenaar Pieter Vermeersch een portret dat, onder voorbehoud, voor bepaalde tijd in de omlopen van de schouwburg te zien is. De danseres Alexandra Bachzetsis voert een performance op. De foyer van W139 is ingericht als tuin (PLOT (gardenproject)) door Katie Holten, en alle 1400 namen van kunstenaars die tot nu toe bij W139 hebben geëxposeerd zijn op de ramen van de Ajax foyer te lezen.

De foyer van MVRDV is omgebouwd tot MVRDV cinema waar (onderzoeks)projecten van het architectuurbureau te zien zijn. De band Coolhaven (de Coolhaven is het Rotterdamse stadsdeel waar MVRDV zijn bureau heeft) geeft een multimedia-voorstelling.

De Amsterdamprijs voor de kunsten wordt voor het eerst uitgereikt. De prestigieuze prijs vervangt de Amsterdamse Kunstprijzen zoals die tot afgelopen jaar bestonden. Het AFK kent de prijs toe aan drie kunstenaars die een belangrijke en actuele bijdrage leveren aan de kunst in Nederland. De jury bakent jaarlijks drie aandachtsgebieden af waar belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden. Dit jaar heeft de jury (bestaande uit Hans van Mierlo – voorzitter – Esther Apituley, Jan Blokker, Marie Hélène Cornips, Sjarel Ex, Kristien Hemmerechts en Gerardjan Rijnders) gekozen voor literatuur, kunstenaarsinitiatieven en architectuur.

voor meer informatie...>>>> Amsterdamprijs

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 15 januari 2004

Persbericht

Hafid Bouazza, winnaar van de

E. du Perron-prijs en de Amsterdamprijs voor de kunsten,

geeft a.s. zondag een unieke lezing bij de

Openbare Bibliotheek Amsterdam.

zijn nieuwste boek 'Paravion'

zal hij toelichten en er is ruimte voor signeren in het programma.

Aanvang: 15.00 uur Foyer, Centrale Bibliotheek Prinsengracht 587
Reserveren: Klantenservice, klantenservice@oba.nl of tel. 020-5230900

Meer informatie...>>>>www.oba.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 19 januari 2004

Persbericht

Aan belangstellende van de Kunsten in

Amsterdam

Het betreft de van Gendt hallen op het Storkterrein op Oostenburg, monumentale fabriekshallen aan de rand van het centrum van Amsterdam. Deze hallen staan sinds een aantal jaren leeg. In deze periode hebben hier diverse (met name kunst-) manifestaties plaatsgevonden. Zo hebben o.a. stichting Werk Spoor, SKOR (Stichting Kunst in Openbare Ruimte) en ondergetekende (SAOE) succesvolle evenementen georganiseerd.

Tot onze grote spijt geeft Heijmans geen toestemming meer activiteiten van welke aard dan ook te houden in de hallen.

Wij betreuren dit. Activiteiten zoals die plaats hebben gevonden in het recente verleden geven ten eerste veel bekendheid aan de hallen en aan het Oosterburgereiland. Dit komt zeker ter goede aan de herontwikkeling van het gebied, zoals die is gepland voor de komende jaren. Ten tweede bieden de hallen unieke mogelijkheden (kunst en cultuur) activiteiten op grote schaal te organiseren. Een voorbeeld hiervan is de door ons bedachte “De Ruimte: Ateliers van Gendt”: 35 kunstenaars betrekken de hallen gedurende enkele weken als atelier, laten zich inspireren door de ruimte, creëren hun kunstwerk en stellen het vervolgens tentoon tijdens een grote publieksmanifestatie. Deze manifestatie, bedoeld voor april 2004 en waarvoor diverse fondsen reeds subsidie hebben toegezegd, kan nu niet door gaan.

Help ons om Heijmans op andere gedachten te brengen zodat wij de van Gendt hallen kunnen gebruiken zolang er nog geen definitieve bestemming voor is.

Wij vragen u om een e-mail naar de Raad van Bestuur en Directie van Heijmans te sturen.

Via de website .....>>>www.saoe.nl

kunt u meteen een e-mail versturen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 23 januari 2004

Persbericht

Het KIT Tropenmuseum, Tropentheater en Tropenmuseum Junior in Amsterdam

organiseren op zondag 25 januari 2004

een speciale benefietmiddag

voor de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving in Bam in Iran.

Alle opbrengsten van deze dag komen ten goede aan giro 555 van de gezamenlijke hulporganisaties Nederland

voor meer informatie ...>>>>>KIT.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 29 januari 2004

Persbericht

Paleis van de Weemoed

donderdag 29 januari 2004

Theatrale Meezing avond

voor meer informatie ...>>>> Paleis van de Weemoed

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 30 januari 2004

Persbericht

PETER KOOLE

NIEUW WERK

1 FEBRUARI T/M 21 FEBRUARI 2004

OPENING

ZONDAG 1 FEBRUARI VAN 16-18 UUR

voor meer informatie... .>>>> Galerie de Bruyn

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 3 februari 2004

Persbericht

Liefde, wellust en zinnenprikkelend eten'

Valentijnslezing van Anne Scheepmaker (culinair journaliste NRC) i.s.m. de Nationale Stichting de Nieuwe Kerk
datum: woensdag 4 februari
aanvang: 19.00 uur
locatie: Foyer, Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587
entree: gratis
reserveren: Klantenservice, klantenservice@oba.nl of tel. 020-5230900

voor meer informatie....>>> Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 6 februari 2004

Persbericht

DE NIEUWE KERK IN AMSTERDAM

12 december 2003 t/m 18 april 2004

LIEFDE UIT DE HERMITAGE

250 meesterwerken vertellen een oneindig verhaal

De Tuin der Liefde, Karel van Mander, 1550-1600

Liefde is van alle tijden, van alle mensen. Door de eeuwen heen, los van oorlog en geweld, vooruitgang, technische innovatie en veranderende sociale structuren blijft de liefde de belangrijkste menselijke emotie. Het is daarom niet voor niets dat de liefde het meest gebruikte onderwerp in de beeldende kunst is. Met dit idee maakte De Nieuwe Kerk in Amsterdam een selectie uit de omvangrijke collectie van een van de beroemdste musea in de wereld: de Hermitage in Sint Petersburg. Het resultaat: vanaf 12 december 2003 vertellen ruim 250 meesterwerken uit dit museum het ontroerende en eeuwigdurende verhaal van de liefde aan de Amsterdamse Dam. De tentoonstelling bevat topstukken van kunstenaars als Rodin, Lorenzo Lotto, François Boucher, Antonie van Dyck, Kees van Dongen, Maurice Denis maar ook spectaculaire voorbeelden van Griekse, Romeinse, Egyptische, Russische én Aziatische kunst en zelden vertoonde werken uit de schatkamers van de Hermitage. De tentoonstelling vormt de Nederlandse afsluiting van de 300-jarige herdenking van de stichting van de stad Sint Petersburg.

Lucie en haar partner, Kees van Dongen, 1911

De tentoonstelling is op onderwerp ingedeeld, wat betekent dat voorwerpen uit verschillende tijden en verschillende culturen naast elkaar tentoongesteld worden. Een Egyptische moeder met kind naast een 19de-eeuwse Franse versie, een Grieks huwelijksdiadeem naast het bruidskostuum van Tsaar Alexander II. De begrenzing wordt gevormd door de rijke collectie van de Hermitage. Het museum, wereldberoemd door zijn schilderijenverzameling bevat óók prachtige klassieke kunst, westerse beeldhouwkunst, Russische volkskunst en kunst uit landen als Turkmenistan, China, Japan, Syrië en Korea.

Na een wandeling in de Tuin der Liefde maakt de bezoeker kennis met de liefde tussen echtparen, gezinnen, broers en zusters én moeder en kind om daarna te belanden in de fantastische, vreemde en menselijke liefdesverhalen uit de mythologie en de bijbel. Maar de liefde heeft ook zijn eigen rituelen: verliefd, verloofd en getrouwd worden in een speciaal onderdeel ruim belicht. En dan is er de betaalde liefde, echte liefde of niet? De tentoonstelling besluit met de triomf van de liefde in ontroerende symboliek: hartjes, duiven en cupido's.

voor meer informatie ...>>>> De Nieuwe Kerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 12 februari 2004

Persbericht

Wat wil je later worden ?

Niet alleen de oudere kinderen van basisschool de Achthoek (Zeeburg, Amsterdam) die aan hun CITO-toets begonnen, maar ook de kinderen van groep 3d waren bezig met hun toekomst.
Het project ' Wat wil je later worden?'
bracht hen o.a. bij een dierenarts en er kwam een huisarts in de klas.
Maandag 10 februari, vertelde de 77-jarige ras-Amsterdammer Anton Martineau in josart.nl over zijn beroep: Beeldend Kunstenaar. Ademloos luisterden de kinderen naar zijn verhalen.

Vragen als "Hoe lang duurt het om een schilderij te maken?", "Maakt u zelf verf?" en "Waarom schrijft u ook gedichten?" werden gesteld en uitgebreid beantwoord.

Na afloop kreeg de kunstenaar een prachtig kado: een boek vol zelfgemaakte kunstwerken van de kinderen. Zijn mooiste kunstboek, zei hij.
Wij hopen dat de kids van groep 3 later zullen terugdenken aan deze speciale, leerzame ochtend. Als het maar op de juiste manier gebracht wordt gaan kinderen en kunst zo goed samen!

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 16 februari 2004

Persbericht

Februari Maand van Dali

voor meer informatie....>>> Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 19 februari 2004

Persbericht

Hermitage Amsterdam opent

met buitenfeest

Historisch vuurwerk en Marinierskapel

Paar oorsieraden

met hangers in de vorm van duiven

'Grieksgoud' Staats Hermitage Museum, Sint Petersburg

De Hermitage Amsterdam wordt dinsdag 24 februari geopend door Prins Willem Alexander. Een belangrijk onderdeel van deze opening is een groot buitenspektakel, toegankelijk voor iedereen.

De Prins van Oranje zal rond 21.00 uur per boot arriveren op de Nieuwe Herengracht. Nadat de Prins de gevels van de Hermitage Amsterdam heeft verlicht, start een bijzonder vuurwerk midden op de Nieuwe Herengracht. Bijzonder, omdat het vuurwerk een reconstructie is van het vuurwerk dat de stad Amsterdam aanbood aan Tsaar Peter de Grote tijdens zijn bezoek in 1697. Het programma wordt muzikaal ondersteund door de Marinierskapel.

De Hermitage Amsterdam en de tentoonstelling Grieks Goud zijn vanaf 28 februari voor het publiek geopend.

voor meer informatie ...>>>> Hermitage

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 25 februari 2004

Persbericht

GALERIE-OPEN ATELIER

'DE VRIJPLAATS'

8 februari t/m 29 februari 2004

In november 2003 is aan de Sarphatistraat 143 in Amsterdam Galerie-Open Atelier ‘De Vrijplaats’ van start gegaan.

In dit unieke broedplaatsinitiatief kunnen kunstenaars gedurende een maand exposeren én werken op een zeer publiekelijke plaats (achter 10 meter glaspui in een drukke (winkel)straat). Daarnaast worden in de Vrijplaats diverse culturele activiteiten georganiseerd.

‘De Vrijplaats’ is open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-20.00 uur.

meer informatie.......>>> De Vrijplaats

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 27 februari 2004

Persbericht

Kunstactie ter uitbreiding van de Europese Unie

Voor de Realisatie

van een kunstactie in gans Europa verzoek ik als Europees kunstenaar om medewerking: als teken voor een nieuw, samen groeiend, solidair Europa wens ik op de dag van de EU-uitbreiding 10000 parasols van burgers in heel Europa te laten openen. Ik heb echter nog deelnemers uit Nederlande nodig. Gelieve mij te helpen!

1. Open op 1 mei 2004 om 12 uur (Midden-Europese tijd) uw parasol eventjes.
2. Schrijf uw parasol zo spoedig mogelijk per E-mail in. Daarvoor moet u
alleen maar het aantal parasols en uw land noemen, bijvoorbeeld:
"2 parasols, Nederlande".

meer informatie ...>>>> More-Umbrellas

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 2 maart 2004

Persbericht

Diversmarkt

Op zaterdag 20 maart 2004 presenteren Amsterdamse verenigingen en stichtingen zich in een gevarieerd programma van 12:00 - 17:00 uur in het Ostadetheater, de Derde Daltonschool, het Afrikahuis en in de Van Ostadestraat.

Diversmarkt wordt georganiseerd door

beeldend kunstenaar Ines den Rooijen en maakt deel uit van het Babelfestival van het Ostadetheater.

In de verschillende lokaties vinden diverse optredens, demonstraties, lezingen, videofilms en andere activiteiten plaats. Er wordt geen entree gevraagd.Tussen 15:00 - 16:00 uur vindt de uitreiking van het gratis publieksobject plaats (zolang de voorraad strekt).

Voor meer informatie of deelname kijk op.....>>>> www.diversmarkt.nl
of bel 06 30 11 60 83

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 3 maart 2004

Persbericht

Van Gogh vrijdagavond Museumavond

Van Gogh Museum

wijdt presentatie en drie vrijdagavonden aan boekenthema

Op 5 maart (aanvang: 19.30 uur)

zal het eerste exemplaar van Sonnetten van Dante Gabriel Rossetti, uitgegeven door Athenaeum - Polak & Van Gennep ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Van Gogh Museum, in ontvangst worden genomen door vertaalster Ike Cialona. Aansluitend zullen Jan Kal en Huub van der Lubbe sonnetten voordragen bij de bijbehorende schilderijen.

voor meer informatie ...>>>> Van Gogh Museum

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 5 maart 2004

Persbericht

De Boekenweek bij de Openbare Bibliotheek

Amsterdam

Woensdag 10 maart gaat de Boekenweek officieel van start. Thema van dit jaar: Gare du Nord, ontmoetingen met Frankrijk.

De Boekenweek duurt bij de OBA tot 21 maart

voor meer informatie ...>>> Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 10 maart 2004

Persbericht

DE OUDE KERK IN AMSTERDAM

Graven Online op Internet

Er zijn meer dan tienduizend mensen begraven in De Oude Kerk, het oudste stenen gebouw van de Hoofdstad. De grafgegevens werden opgetekend in grafboeken, en zijn later in een database ingevoerd. Hier kan nu online in gezocht worden op www.gravenopinternet.nl

Voor meer informatie..>>> De Oude Kerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 11 maart 2004

Persbericht

MAX TEAWHISTLE AND THE FRIENDS OF BOP

zondag 14 maart van 17.00 - 19.00 uur

Café Hesp

Weesperzijde 130

Jean-Louis van Dam, toetsen

Onno Kelk, Gitaar

Ben Janssen, bas

Ben Schröder, drums

Jazz waar je bij mag lachen !

Tel. 020-3791586

Feliciteren ? Max haalt de 18e maart 75 jaar ?

voor meer informatie ...>>> Café Hesp activiteiten

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 15 maart 2004

Persbericht

ZOO WAS ARTIS 1950 -1990

vanaf 8 april 2004 tot en met 6 maart 2005

40 jaar Artis op foto's uit het Nationaal Archief

Foto expositie door heel Artis

Met deze expositie brengt het Nationaal Archief zijn fotocollectie voor het eerst onder de aandacht van een groot publiek.Vanaf 1 april 2004 kunt u 500.000 foto 's uit de collectie - inclusief alle Artisfoto 's - bekijken op www.nationaalarchief.nl

voor meer informatie ..>>> Artis

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 18 maart 2004

Persbericht

Amsterdams Marionetten Theater

Voorjaar 2004

Die Zauberflöte- W.A. Mozart

Het Luchtkasteel –
J. Offenbach

Wegens groot succes wordt de nieuwe productie van het Amsterdams Marionetten Theater, Die Zauberflöte van W.A. Mozart, in januari en in april & mei 2004 herhaald.

De marionetten, bespeeld door 6 spelers vanaf 'de brug', voeren Die Zauberflöte van Mozart voor u op in een speciaal voor de poppen bewerkte versie.
Deze 'toveropera' is een stuk dat Mozart niet schreef voor een groot operatheater zoals we dat nu gewend zijn, maar voor een kleiner, intiem theater.
Dit nieuwe muziekgenre van de ‘toveropera’ werd in de 18e eeuw zelfs bedacht door de directeur van een marionettentheater....

In februari en maart 2004

staat Het Luchtkasteel van J. Offenbach op het programma; een vrolijke opéra-comique over dromen en idealen, met humor en een traan.

Die Zauberflöte-W.A. Mozart is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.
Het Luchtkasteel - J. Offenbach is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar.

voor meer informatie..>>>> Marionettentheater

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 24 maart 2004

Persbericht

Een Bijzonder Evenement

Film gecombineerd met het unieke geluid van het beroemde Van Hagerbeer orgel in De Nieuwe Kerk.

Na de succesvolle samenwerking met het Filmmuseum in 2003, is er ook dit jaar weer een bijzonder filmevenement geprogrammeerd en wel rond de tentoonstelling Liefde uit de Hermitage.

Donderdagavond 25 maart om 20.00 uur wordt de stille film Lucky Star uit 1929 vertoond in het schip van De Nieuwe Kerk met live-orgelbegeleiding door Joost Langeveld.

De film vertelt het ontroerende verhaal van een manke man die hopeloos verliefd wordt op een kerngezonde vrouw. Zij haalt hem uiteindelijk uit zijn rolstoel.

De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt ca. 90 minuten.

De film is gratis voor bezoekers van de tentoonstelling.

Reserveren is helaas niet mogelijk.

Publieksinformatie: 020-6268168.

voor meer informatie....>>>> De Nieuwe Kerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 25 maart 2004

Persbericht

BREATHING BIJLMER

Podium voor jonge artiesten en kunstenaars

zaterdag 27 maart 2004

Tijdens de Breathing Bijlmer-editie van 27 maart zal onder andere sopraan Sufi zich presenteren. Deze Marokkaanse muze componeert en produceert al haar muziek zelf. In haar eigen sound hoor je drum 'n bass, Arabische muziekstijlen en r'n b. Deze moderne en klassieke ingrediënten zorgen voor een dansbare, intense en vooral vernieuwende muzikale belevenis. Verder komt de 27ste 'performing artist' Wonder.

De naam Wonder is een begrip in de Nederlandse en Britse spoken wordscene. Als geen ander weet deze artieste je mee te nemen naar 'andere werelden' . Ook tijdens deze editie: illustrator Peter van der Helm voor de beeldende kunst. Erotiek is de grote inspiratiebron van deze kunstenaar. Resultaat: grote doeken met hard-erotische kunst met een moderne twist. Don't miss this!

Uiteraard kun jij je eigen talent óók laten zien tijdens de open mic.
Dus, vocalisten, mc's, dichters, cabaretiers, stand-up comedians show yourself tijdens Breathing Bijlmer.

voor meer informatie ...>>>>> www.breathingbijlmer.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 29 maart 2004

Persbericht

Epifyten

'De klassieke Hortus als voedingsbodem

voor hedendaagse kunst!'

Hortus Botanicus Amsterdam

3 april t/m 16 mei 2004

Veertien beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland geven hun visie op de natuur en nestelen zich tijdelijk in een eeuwenoude botanische tuin. In de tentoonstelling Epifyten, 'De klassieke Hortus als voedingsbodem voor hedendaagse kunst!' wordt de bezoeker uitgedaagd tot nadere bestudering van zowel kunst als natuur. Opening op vrijdag 2 april 2004 om 18.00 uur.

Kunstenaars en botanici zijn zich bewust van het feit dat, waar het gaat om schoonheid, historie en 'technisch vernuft', de natuur niet te overtreffen valt. In vergelijking met de evolutie van de natuur is het menselijk handelen - de cultuur - klein en nietig. De deelnemende kunstenaars bewegen zich expliciet op het snijvlak van deze twee begrippen: cultuur en natuur. Ze willen het publiek meevoeren in de fascinerende mix van schoonheid, dienstbaarheid, onmacht en verlangen. De veertien kunstwerken zijn als epifyten (gastplanten, als de hertshoornvaren en de orchidee, die leven op andere planten zonder hieraan voedsel te onttrekken) in de Hortus Botanicus te gast: zonder te parasiteren of zich op te dringen aan de natuur.

lees meer hierover op Plantage Online

voor informatie...>>>De Hortus

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 31 maart 2004

Persbericht

Hermitage Amsterdam

reeds 35.000 bezoekers

Bezoekersaantallen Grieks Goud boven verwachting

fotograaf Maurice Boyer

De Hermitage Amsterdam heeft sinds de publieksopening op 28 februari j.l. in 1 maand meer dan 35.000 bezoekers getrokken. De Stichting Hermitage aan de Amstel verwachtte aanvankelijk jaarlijks 40.000 bezoekers voor het eerste deel van de Hermitage Amsterdam te ontvangen.

Van de catalogus zijn vele exemplaren verkocht. Aan de educatieve kinderateliers hebben al bijna 400 leerlingen van de basisscholen uit de stadsdelen Zuid-Oost en Oud-Zuid deelgenomen.

De tentoonstelling Grieks Goud zal nog t/m 29 augustus 2004 te bezichtigen zijn. Vanaf 18 september 2004 presenteert de Hermitage Amsterdam een tentoonstelling over het leven van het laatste tsarenpaar, Nicolaas en Alexandra.

Gebouw Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht vormt de eerste fase van het grote masterplan van de Hermitage Amsterdam. Eind 2007 zal naar verwachting de hele Amstelhof in gebruik worden genomen door het nieuwe museum, met een totale tentoonstellingsoppervlakte van ruim 4.000 vierkante meter, 10 maal groter dan de huidige ruimte.

Voor meer informatie...>>>> Hermitage

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 31 maart 2004

Persbericht

"De Vrijplaats"

Sarphatistraat 143 Amsterdam

de gehele maand April het kunstprojekt

"Bekende Nederlanders"

In de maand April gaan 25 kunstenaars aan de slag met het thema

"Bekende Nederlanders"

De Opening is op 1 april om 20.00 uur, met Simon Vinkenoog, Aat Veldhoen, Fabiola, Willem de Ridder, Peter Klashorst Performances van Sebastian Hoilzhuber en Naomi de Rooy , optreden van 4 buikdanseressen, suprice acts Barry Fitton, Catootje, Alex 2000 en live action painting. Van de 25 kunstenaars is hun werk wat zij speciaal gemaakt hebben op dit thema te zien.

Met Pasen hebben we Benefiet voor de Wanna Haves en op 23 april sluiten we af met interactief theater in het donker genaamd "Geheid Gesodemieter" om 20.00 uur.

Voor meer informatie...>>>> http://www.brainstormbureau.nl/bn.html

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 2 april 2004

Persbericht


Wedstrijd daagt uit te stoppen met roken

'Stop met roken en win 1000 euro!'

Rokende Amsterdamse vrouwen maken nu kans € 1.000,- te winnen als zij minimaal een maand niet roken, te beginnen op 1 mei 2004. Op 31 mei wordt de winnaar getrokken. De € 1.000,- is de inzet van Quit & Win, een internationale stoppen-met-rokenwedstrijd die in Nederland wordt georganiseerd door KWF Kankerbestrijding en GG&GD Amsterdam.

Wereldwijd stoppen op 1 mei meer dan 1 miljoen mensen met roken in meer dan 100 landen. In Nederland wordt Quit & Win alleen in Amsterdam gehouden en is speciaal gericht op vrouwen. Zij kunnen zich uiterlijk tot 30 april aanmelden via www.quitenwin.nl of via een folder die bij huisarts, tandarts, apotheek, of bibliotheek is af te halen. Ongeveer 90% van alle gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door roken.

Quit & Win is een beproefd recept om mensen te helpen te stoppen met roken. Rokers die de stoppoging een maand weten vol te houden, hebben een grote kans om ook daarna rookvrij te blijven. Stoppen met roken is moeilijk. Een beetje hulp en ondersteuning kan goed van pas komen. Daarom moedigt Quit & Win de deelnemers aan een vriend(in), huisgenoot of collega als buddy te vragen. De buddy kan ondersteuning bieden als de verleiding groot is om een sigaret op te steken. Dit vergroot de kans om het stoppen vol te houden. De buddy krijgt voor deze taak ondersteuning van het Quit & Win team. Voor deze belangrijke taak wordt de buddy van de winnares beloond met een prijs van € 250,-.

Voorwaarden deelname
Vrouwen uit Amsterdam kunnen meedoen als ze minimaal 18 jaar zijn, in Amsterdam wonen en minstens een jaar dagelijks gerookt hebben. De deelneemster maakt kans op de prijs als zij op 1 mei 2004 stopt met roken en dit minimaal een maand volhoudt. Bovendien moet zij geregistreerd staan bij Quit & Win. Uit de geregistreerde deelneemsters wordt op 31 mei een winnaar getrokken. Als zij en de buddy bevestigen dat de deelneemster in mei niet heeft gerookt, dan zal een arts van GG&GD Amsterdam dit met een speciale test controleren. De uitslag van de test is bindend.

Internationale prijzen
Quit & Win wordt uitgeschreven in verschillende landen. Naast de Nederlandse prijs komt de winnaar van Quit & Win daarom ook in aanmerking voor twee internationale prijzen: de deelnemer, die uit alle winnaars van deelnemende Europese landen wordt getrokken, ontvangt $ 2.500. De winnaar van de superprijs, uit de trekking van alle landen in de wereld die met Quit & Win meedoen, krijgt $ 10.000. De Nederlandse prijs is ter beschikking gesteld door Agis Zorgverzekeringen.

Proefproject
KWF Kankerbestrijding introduceert samen met GG&GD Amsterdam Quit & Win voor het eerst in Nederland met dit proefproject in Amsterdam. Vrouwen vormen de doelgroep van KWF Kankerbestrijding als het specifiek om roken gaat. Niet-roken is een belangrijk thema in het beleid van de gemeente Amsterdam. Als Quit & Win aanslaat in Amsterdam, voert KWF Kankerbestrijding de wedstrijd in 2006 landelijk in. Quit & Win wordt elke twee jaar georganiseerd.

voor meer informatie...>>>> Quit & Win

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 7 april 2004

Persbericht

MOONDOGS - SESSIES

Als onderdeel van de maandelijkse jamsessies in buurthuis de Havelaar wordt er op zondag 11 april gejamd met als rode draad " the Beatles ". Dus , allen die van de beatles houden worden gemaand zich naar de Havelaar te begeven.

Er wordt hier veel beatlemateriaal gespeeld en gezongen, de toegang is gratis en op het menu van onze keuken zien we dan ook nog Fish and Chips. Voor allen die de beatles een warm hart toedragen:
Komt allen in grote getale en neem familie, vrienden en kennissen mee.

Muzikanten die mee willen doen aan de beatle jam kunnen zich melden op telefoon 6890711 van de Havelaar en vragen naar Mozes Wolff. Dit om te voorkomen dat iedereen het mooie nummer yesterday gaat vertolken

voor meer informatie.. >>> Moondogs

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 12 april 2004

Persbericht

BREITNERS AMSTERDAM

Amsterdams Historisch Museum

9 apr t/m 5 sep 2004

Brouwersgracht (foto) door George Hendrik Breitner (1857 - 1923)
foto Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie

Het Amsterdams Historisch Museum opent in het voorjaar de tentoonstelling Breitners Amsterdam met zowel schilderijen als foto’s van George Hendrik Breitner (1857-1923) de schilder van de stad Amsterdam bij uitstek.

De bijzondere samenstelling en opbouw van de tentoonstelling leveren een indrukwekkend beeld op van Amsterdam rond 1900. In Breitners Amsterdam maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van de stad. Liefhebbers, bewoners en bezoekers van Amsterdam zullen aan de hand van bekende plekken de stad uit het verleden herkennen

Breitners Amsterdam

herkenning van het verleden

In de tentoonstelling is de fascinatie van Breitner voor de stad zichtbaar in zijn schilderijen en foto´s. De bezoeker wordt meegenomen naar het verleden en maakt kennis met Amsterdam rond 1900. Zo ervaart men de onrust en beweging van het leven in de stad zoals Breitner die heeft vastgelegd.
De werken van Breitner zijn voornamelijk gegroepeerd rond bekende plekken in de stad: de Dam, het Rokin, de Kalverstraat, de Brouwersgracht, de Lauriergracht en de Teertuinen.

Maar ook bouwwerkzaamheden, stadsdoorbraken en de mensen in de stad zelf komen aan bod. Straatmeubilair, filmbeelden en straatgeluiden van lopende figuren, wagens die door paarden worden voortgetrokken of trams die op de schilderijen voorkomen, versterken de beelden.

Voor de totale herkenning worden ook foto’s uit het heden getoond, genomen op de plaatsen waar Breitner zijn Amsterdamse wereld observeerde en vastlegde. Op een tussenverdieping kan men zich wanen in het atelier van Breitner, waar studies, schetsen en foto’s van hem te zien zijn.

voor meer informatie ...>>>> Amsterdams Historische Museum

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 19 april 2004

Persbericht

Expositie van 16-4 t/m 19-5

in Galerie Jos Art

Ron Ekkelenkamp
Olieverfschilderijen

Het werk van Ron Ekkelenkamp is landschap, landschap gezien door de ogen van
een echte schilder. De periodes die hij op de Griekse eilanden doorbrengt spelen daarbij een belangrijke rol. Van groot naar klein, van landschap naar detail, zijn schilderijen vormen de vertaling ervan in een abstracte taal.

Grafiek en schilderijen

Arnulf Rainer

“Arnulf Rainer werd in 1929 te Baden, Oostenrijk geboren. Hij is vooral bekend geworden door zijn Übermalungen (overschilderen) van bestaande schilderijen en het bewerken van foto’s en werken op papier. In de internationale kunstscène neemt hij een vooraanstaande plaats in en daar hij deel uitmaakt van de Oostenrijkse traditie, van barok tot na het expressionisme, heeft hij grote invloed gehad op de generatie na hem.”
(uit de catalogus van het Stedelijk Museum Amsterdam 2000)

Een kunstenaar als Rainer maakt indruk, vooral door zijn rauwe stijl. De woestheid waarmee hij krast en krabt, de handafdrukken in de verf, al deze tekenen van zijn aanwezigheid spelen een cruciale rol in het werk.

voor meer informatie...>>> Jos Art

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 21 april 2004

Persberichtersbericht

De Nieuwe Kerk tijdelijk dicht

Renovatie vloerverwarming

De Nieuwe Kerk is vanaf 5 mei tijdelijk gesloten in verband met een dringende renovatie van de vloerverwarming. Dit betekent dat alle zerken gelicht moeten worden waardoor het gehele gebouw betrokken is bij deze onvermijdelijke ingreep.

Vanaf 6 november 2004, Museumnacht, zal De Nieuwe Kerk weer geopend zijn.

Tijdens de restauratie van De Nieuwe Kerk, in de tweede helft van de 20ste eeuw, werd de gehele kerk voorzien van vloerverwarming. Voor deze voorziening werd gekozen in verband met de toekomstige functie van De Nieuwe Kerk als openbaar cultureel gebouw. In de loop van de jaren negentig ontstonden complicaties en begonnen delen van het systeem te lekken. Deze delen zijn toen afgesloten. De verwarming werd zeer regelmatig nagekeken en afgelopen november bleek de situatie plotseling zo kritiek te zijn dat besloten is om de hele vloerverwarming onmiddellijk af te sluiten, ter voorkomen van het lekken van duizenden liters water. Tijdens de tentoonstelling ‘Liefde uit de Hermitage’ is De Nieuwe Kerk tijdelijk verwarmd geweest door elektrische elementen.

De renovatiekosten bedragen 1 miljoen euro en worden betaald door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg

voor meer informatie...>>> De Nieuwe Kerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 22 april 2004

Persbericht

EAST SITE IS JARIG

zaterdag 24 april in het Muiderpoort Theater

Het Openpodium voor jongeren bestaat 5 jaar

Met vele dazzling special acts

voor meer informatie.....>>>>.Muiderpoorttheater

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 26 april 2004

Persbericht

DIRTY DANCING 2 “HAVANA NIGHT”

Pathé Arena in Amsterdam

woensdag 28 april 2004

Lang verwacht maar dan eindelijk is het zover: ruim 17 jaar na de hit “Dirty Dancing 1” draait “Dirty Dancing 2” vanaf 6 mei in de Nederlandse bioscopen!

Daaraan voorafgaand organiseert Pathé Arena in Amsterdam Z.O. in samenwerking met Salsa4Fun op woensdag 28 april a.s. specifiek voor salsa- en dansliefhebbers de Hot Havana Dancing Night!

Naast de film die om ca. 21.00 uur van start gaat zijn er vooraf vanaf 20.30 uur spetterende salsashows in opdracht van Salsa4Fun uitgevoerd door de Salsa Dance Squad. Ook krijgt iedere bezoeker een cocktail aangeboden. Na afloop van de film gaat de Hot Havana Night voor de echte salsaliefhebbers natuurlijk pas van start als de hele foyer van Pathé Arena omgetoverd wordt in een groot salsaparadijs waar tot 0.00 uur nog lekker gedanst kan worden met onze huis DJ’s Rik en Eetu! Ook is er nog een speciale prijsvraag die avond waar nog leuke prijzen mee gewonnen kunnen worden.

voor meer informatie...>>>>

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 28 april 2004

Persbericht

Radio 538 KONINGINNEDAG spektakel

op Museumplein in Amsterdam

30 april 2004

Radio 538 organiseert dit jaar opnieuw het allergrootste Koninginnedagspektakel van Nederland op het Museumplein in Amsterdam.

Op vrijdag 30 april verzorgen van 12:00 tot 22:00 uur grote nationale en internationale artiesten hét Koninginnedagfeest van Radio 538.

De artiesten die voorbij komen op het podium zijn onder andere Veldhuis & Kemper, 3T, Di-rect, The Rasmus, Special D, DJ Jose vs G Spott, Do, Soulvation, Acda & de Munnik, Ch!pz, Marieke, Intwine en Kim-Lian. Bovendien geeft Marco Borsato een exclusief live concert van een uur op het Museumplein. De komende weken worden nog meer grote namen bekendgemaakt.

Vorig jaar trok het Museumplein volgens de officiële metingen over de hele dag genomen maar liefst 225.000 enthousiaste feestgangers. Ook dit jaar wordt weer een enorm aantal bezoekers verwacht. De presentatie van het Koninginnedagevent is in handen van de 538-jocks. De hele dag wordt live uitgezonden op Radio 538. Meer informatie over de volledige line-up en de bereikbaarheid van Amsterdam op Koninginnedag is te vinden op www.radio538.nl. Ook dit jaar is het complete Museumplein van Radio 538.

voor meer informatie ..>>> Musemplein

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 29 april 2004

Persbericht

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

VOOR MAX SORDAM

Koninklijke onderscheiding van Dhr. Max Sordam,
welke op donderdag 29 april 2004 in de Mozes Aaronkerk, aan het
Waterlooplein nabij het Stadhuis te Amsterdam zal plaatsvinden. De
feestelijke bijeenkomst begint om 09.00 uur en zal tot 12.30 uur duren.

Wie is Maximiliaan Ignatius SORDAM?

In hart en ziel Surinamer. Zijn levenshouding werd bepaald doordat hij onbevangen en op observatieve wijze cultuur- en gedragsvormen van verschillende samenlevingen is gaan bestuderen, voornamelijk in Suriname, de Nederlandse Antillen, de Verenigde Staten, Nederland en de meeste Europese landen. Ook is hij bewust en weloverwogen op zoek gegaan naar randvoorwaarden voor een pluralistische samenleving, gericht op de sociaal-culturele positie van de immigranten in Nederland met het accent op de Surinamers. Hij heeft jarenlang vanuit zijn werk bij het Nederlandse gevangeniswezen veel ervaring opgedaan.
Na vele jaren van onderzoek en het verzamelen van gegevens uit de praktijk, heeft hij in eigen beheer het boek, "Gevangen tussen meer culturen" (Achtergronden, levenshouding en cultureel gedrag van Surinamers), uitgegeven. Met het boek probeert hij een beeld te geven over omgangsvormen van verschillende culturele groepen, die integratie en assimilatie in een nieuwe omgeving (Nederland) vergemakkelijken en/of bemoeilijken.

voor meer informatie kunt u contact opnemen met Solimar@sordam.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 29 april 2004

Persbericht

GALLERY DONKERSLOOT

EXPOSITIE "Koningin JULIANA"

DONDERDAG 29 april 2004

EXPOSITIE "Koningin JULIANA"

Aanvang 19.00 uur OPENINGSWOORD door S I M O N V I N K E N O O G

Leidsegracht 76 Amsterdam

voor meer informatie...>>>> Gallery Donkersloot

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 3 mei 2004

Persbericht

Lezing over Vrijheid en Democratie

Maandag 3 mei houdt Prof. Dr. David Pinto

een lezing over Vrijheid en Democratie n.a.v. ongeregeldheden bij de herdenking en viering van 4 en 5 mei 2003. Aanvang: 19.00 uur.

Toegang: 5,00 euro. Met Stadspas, CJP of OBA-pas: 4,00 euro. U kunt nu nog kaartjes reserveren: klantenservice@oba.nl of 020-5230900.

voor meer informatie...>>> Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 4 mei 2004

Persbericht

KinderPersBuro

Westerweel Nieuws

In maart en april 2004 maken twaalf kinderen en drie begeleiders van de Joop Westerweelschool een televisie programma over de 4 mei herdenking in de Baarsjes in Amsterdam West. Zij worden begeleid en geschoold door medewerkers van het Projectburo Jongeren Onderwijs Media (JOM) uit Hilversum.
De kinderen en begeleiders/leerkrachten hebben zich verenigd in het 'KinderPersBuro Westerweel Nieuws'. De uitvoering wordt grotendeels door de kinderen zelf gedaan. De kinderen treden vanaf nu naar buiten als redacteuren en bereiden zelf de onderwerpen voor. Tevens verzorgen ze de beeld- en geluidsopnamen, nemen interviews af en doen de regievoering.

De Joop Westerweelschool heeft de gedenksteen aan de Postjesweg geadopteerd en de leerlingen van de school onderhouden dit oorlogsmonument. Elk jaar besteedt de school speciale aandacht aan dodenherdenking op 4 mei. Zoals u misschien wel weet, werd de herdenking vorig jaar ruw verstoord door een stel vandalistische jongeren. Naar aanleiding hiervan wil de school extra aandacht besteden aan dit onderwerp in de hoop het gebrek aan kennis over en respect voor het onderwerp in de buurt op te heffen. Centraal hierbij staat de heer Dalemans, die in de Baarsjes heeft gewoond en in de Tweede Wereldoorlog is gefusilleerd in verband met zijn verzetswerk. Zijn naam wordt vermeld op het oorlogsmonument.
Het tv programma heeft een historische en een actuele kant. Aan de historische kant wordt de zoon van de heer Dalemans (P. Dalemans) geïnterviewd door de redacteuren van het KPB Westerweel Nieuws. Hij houdt een vraaggesprek op de school en vertelt over zijn vader en diens rol in de oorlog. Daarnaast verrichten de redacteuren van het Westerweel Nieuws, onder leiding van hun docenten, 'bronnenonderzoek' in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. Ook zoeken ze naar nieuws en feiten op internet. Dit alles met de Baarsjes in de jaren veertig op de achtergrond.
Aan de andere kant staat de actualiteit van de Baarsjes. Middels straatinterviews onderzoeken de redacteurs de oorlogservaringen in de wijk en stellen zij zichzelf en anderen de vraag welke functie dodenherdenking heeft in de huidige maatschappij. En wat oorlog en herdenken eigenlijk inhouden zoveel jaren later.

In dit kader hebben de redacteuren op 25 maart 2004 een interview met de burgemeester van Amsterdam gehad. Op het stadhuis hebben de jonge redacteurs de heer Job Cohen voor hun snorrende camera's ondervraagd over het onderwerp. Jasem (groep 6), Basma, Desmond, Soufian (groep 7) en Sabrina (groep 8) hebben de smaak nu goed te pakken en continueren hun televisiewerk.

Het televisie programma wordt in de Aya Sofia Moskee in de Baarsjes a 20.00 op 4 mei gepresenteerd.

voor meer informatie ...>>> JOM

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 5 mei 2004

Persbericht

HET OOSTERPARKFESTIVAL

Vrijheid is kiezen én delen

Intercultureel bevrijdingsfestival

Op woensdag 5 mei barst vanaf 12.00 uur in het fraaie Oosterpark het Oosterparkfestival los.

Dit wervelende, kleurrijke, muzikale en smakelijke festival wordt dit jaar alweer voor de 15e keer gehouden en zal naar verwachting weer jong en oud massaal naar het historische stadspark trekken. Dit gratis toegankelijke festival is ontstaan ter gelegenheid van de herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest op 5 mei in Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Als geen ander bevrijdingsfestival wordt het Oosterparkfestival georganiseerd en gedragen door de buurt en zijn bewoners en een groot aantal sociaal maatschappelijk instellingen in Oost/ Watergraafsmeer.
Het programma staat boordevol muziek en cultuur en zal tot laat in de avond het meestal zo vredige park swingend doen zinderen!
Van HipHop tot R&B, van Marokkaanse pop tot Ska, Cajun, smartlappen en Tex-Mex, er is voor alle leeftijden wat wils.

voor meer informatie dag/avondprogramma...>>> Oosterpark Online

Redactie Maartje Pronk


 

donderdag 6 mei 2004

Persbericht

Café Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam

jazzrock band

Jerôme Hol & the Pan European Connection

vrijdag 7 mei 2004

Het Artiestenhuis presenteert op vrijdag 7 mei 2004 in café Pakhuis Wilhelmina te Amsterdam vanaf 21.00 uur een nieuwe jazzrock band: Jerôme Hol & the Pan European Connection.

Gitarist Jerôme Hol (23) won in 2002 op overtuigende wijze de Sena Guitar Awards. In 2004 werd hij genomineerd voor de Erasmus Jazz prijs. Met Bernardo Fesch uit Portugal op bas en Benoit Martini uit Luxemburg op drums vormt dit aanstormende talent een dampende jazzrock band. De band speelt hoofdzakelijk eigen werk. Inspiratiebronnen zijn grootheden uit de rock en jazz zoals Jimmy Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, Return to Forever en John Coltrane.

Meer informatie ...>>>> Artiestenhuis

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 7 mei 2004

Persbericht

Galerie Openatelier "De Vrijplaats"

Sarphatistraat 143

2-5 t/m 29-5 2004

voor meer informatie....>>>>Vrijplaats

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 10 mei 2004

Persbericht

Open dag naturistenterrein

De Molen in Ankeveen

Belangstellenden kunnen zondag 16 mei tijdens de jaarlijkse open dag weer een kijkje komen nemen bij De Amsterdamse Lichtbond (ALB) in Ankeveen. Hier kunnen bezoekers die dag van 11 tot 16 uur kennismaken met het naturisme op het terrein De Molen in Ankeveen.

De open dag is een jaarlijks weerkerend initiatief van alle Nederlandse naturistenverenigingen en bedoeld om geïnteresseerden kennis te laten maken met naaktrecreatie. Het naturistenterrein de Molen is daarvoor uitermate geschikt, gelegen als het is op een idyllisch eilandje in de Ankeveense plassen.

Het terrein ligt aan de Provincialeweg N236, Loodijk 30, achter de molen in Ankeveen. Naast de molen is de aanmeerplaats met roeiboten van de ALB om van en naar het terrein te komen.

Voor meer informatie...>>> www.alb-naturisme.nfn.nl.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 10 mei 2004

Persbericht

HOLLAND CASINO AMSTERDAM

VRIJDAG 14 MEI 2004

KUNSTPLEIN

Ter gelegenheid van het 12 ½ jarig jubileum van Holland Casino aan het Max Euweplein nodigen wij u graag uit om deel te nemen aan een groots opgezette schildersmanifestatie, waar-aan maximaal 250 kunstenaars zullen deelnemen.

Op 14 mei aanstaande zal het Holland Casino Amsterdam Kunstplein om 12.30 uur geopend worden door een prominente Nederlander, waarna iedere deelnemende kunstenaar een door Hol-land Casino gestempeld en geparafeerd schildersdoek (60 x 80 cm), uitgereikt zal krijgen. De opdracht luidt om een impressie van het casino en haar omgeving te schilderen. Om uiterlijk 17.30 uur zullen de doeken door de organisatie worden ingenomen en te drogen worden opge-slagen. Tijdens de manifestatie wordt voor de deelnemers voor koffie, thee, frisdrank en brood-jes gezorgd en na afloop is er een borrel.

Op 28 mei zal een deskundige (nog samen te stellen) jury voor aanvang van een overzichtsexpo-sitie een 1e, 2e, en 3e plaats prijswinnaars, alsmede 9 runners-up kiezen. De winnaar wordt be-loond met een geldbedrag van 1000 euro, voor de tweede en derde prijs is respectievelijk een bedrag van 750 en 500 euro beschikbaar gesteld. Tevens zullen de 12 winnende werken worden geëxposeerd in de koepelzaal van Holland Casino, waarbij de mogelijkheid wordt geboden de werken te koop aan te bieden. Hiertoe zal de kunstenaar in overleg met Gallery Donkersloot vooraf de verkoopprijs bepalen.

Indien u wilt deelnemen is het belangrijk om te weten dat slechts de eerste 250 aanmeldingen zullen worden gehonoreerd voor deelname. Het is dus zaak een e-mail te zenden naar gallerydonkersloot@hetnet.nl. Gezien de korte tijd die thans nog rest is het ook goed om telefo-nisch aan te melden. 020 5722722 vanaf 12.00 - 24.00 uur.

Indien u meer informatie wenst kunt u vanaf 12.00 - 24.00 uur telefonisch contact opnemen met The Gallery Don-kersloot, tel. 020 5722725.

voor meer informatie...>>> www.gallerydonkersloot.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 13 mei 2004

Persbericht

'Van Doop tot Dood - Verhalen op Solder'

Ervaringen, herinneringen en anekdotes centraal in

Ons' Lieve Heer op Solder

Vanaf 15 mei aanstaande is in Museum Ons' Lieve Heer op Solder de opmerkelijke tentoonstelling Van Doop tot Dood - Verhalen op Solder te zien, met als leidraad de zeven sacramenten: doop, vormsel, priesterschap, huwelijk, eucharistie, biecht en oliesel. Door het hele museum staan bijzondere voorwerpen die een relatie hebben met één van de sacramenten. Te zien zijn bijvoorbeeld een zilveren 18de-eeuwse godslamp, maar ook een set miniatuurvoorwerpen waarmee kinderen 'priestertje' speelden. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum zo stilstaat bij dit onderwerp. Daarnaast stelt het museum alle bezoekers in staat om hun persoonlijke reacties, verhalen, herinneringen en anekdotes achter te laten in het museum. De mooiste verhalen gaan in de loop van de tentoonstelling deel uitmaken van de presentatie.

voor meer informatie...>>> Museum Amstelkring

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 14 mei 2004

Persbericht

Kom kijken in de Amsterdamse

Haven en Industrie

zaterdag 15 mei 2004

voor meer informatie ...>>>> Havenindustriedag

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 17 mei 2004

Persbericht

KrisKrasKinkerKunst

19 mei t/m 2 juni 2004

“VERANDERING”

voor meer informatie...>>> Kinkerbuurt Online

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 17 mei 2004

Persbericht

ConnectCar breidt dienstverlening uit

betalen voor het autogebruik

niet voor het autobezit

's Ochtends vroeg een afspraak buiten de stad. In de middag boodschappen doen die je niet kunt tillen. 's Avonds een concert 60 kilometer verderop. Het openbaar vervoer is niet echt een optie en de aanschaf van een eigen of tweede auto is gewoon te duur. Sinds kort zijn echter de eerste ConnectCar auto's te vinden in de binnenstad van Amsterdam.

KAV ConnectCar, zusteronderneming van KAV Autoverhuur, is voor particulieren en bedrijven in dé aanbieder van Autodate in Amsterdam-Centrum, Amsterdam Slotervaart en Amsterdam Zuidoost. De belangstelling voor autodate is groot, steeds meer particulieren en bedrijven ontdekken de vele voordelen van gedeeld autogebruik. Reden voor ConnectCar om op korte termijn het aantal autodate standplaatsen uit te breiden.

Standplaatsen Centrum

Prinsengracht t.h.v. de Noordermarkt
Westermarkt 2
Elandsgracht 15-17-19
Prinsengracht 418 - 420
Lijnbaansgracht 305-307
Amstelveld t/o woonboten Prinsengracht
Amstel 10
Nieuwezijds Voorburgwal 225
Entrepotdok 27-29-31

Standplaatsen Slotervaart

Hoek J. Huizingalaan / Hemsterhuisstraat
Nieuwe Sloten (medio 2004)

Standplaatsen Zuidoost

Hoogoorddreef 9
Klokkenbergweg 17

ConnectCar biedt particulieren en bedrijven een flexibele invulling van de mobiliteitsbehoefte zonder al te veel romp slomp. Altijd de beschikking over een nieuwe luxe personenwagen, nooit meer zoeken naar een parkeerplaats voor de deur en geen tijdsbesteding aan onderhoud van het voertuig. Daarnaast biedt ConnectCar een voordeel ten opzichte van de reguliere huurauto: het is mogelijk de auto voor korte tijd - vanaf een half uur - te reserveren en de abonnee betaalt slechts per tijdseenheid en per kilometer.

KAV ConnectCar werkt nauw samen met KAV Autoverhuur. De expertise van KAV Autoverhuur en de landelijke dekking van het netwerk staan garant voor een optimale service richting ConnectCar abonnees.

Voor meer informatie ......>>> ConnectCar

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 21 mei 2004

Persbericht

KUNST IN HET WATER BIJ HET

SCHEEPVAARTMUSEUM

2o/23 en 29 t/m 31 mei 2004

Wegdrijven op een waterbed, wie wil dat niet! FloatScanner geeft je die mogelijkheid, tegelijkertijd scant en presenteert hij de omgeving voor je, terwijl je steeds verder van de wal losraakt. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? Als je afhankelijk bent van een bezoeker aan de walkant die de horizont waar je naar toe vaart mede kan bepalen. Hoeveel controle kan je houden op wat je ziet en ervaart als je wegdrijft?

FloatScanner is een interactieve installatie, Zij onderzoekt mechanismen van manipulatie en overgave in het domein van de draadloze communicatie. Van 20 t/m 23 en 29 t/m 31 mei kun je instappen in de FloatScanner aan de steiger van het Scheepvaartmuseum.

voor meer informatie...>>>> Scheepvaartmuseum

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 25 mei 2004

Persbericht

OPEN ATELIERS WESTELIJKE

EILANDEN

29, 30 en 31 mei 2004

voor meer informatie....>>> Gouden Reaal Online

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 27 mei 2004

Persbericht

AQUA MUSICA

28, 29 EN 30 MEI 2004

voor meer informatie....>>> Aqua-Musica

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 3 juni 2004

Persbericht

Sensationele loting WK Amsterdam

Irak, Marokko, Pakistan en Israël spelen tegen elkaar in poule E van het WK Amsterdam. Dat was de meest sensationele uitkomst van de loting van het WK Amsterdam 2004.

Dit jaar wordt voor de vierde keer het WK Amsterdam georganiseerd. Het evenement vindt plaats op 6 juni a.s. op het sportpark Middenmeer te Amsterdam. Dit evenement met voetbal en cultuur voor en door 32 verschillende nationaliteiten uit Nederland wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd.

In de gedachte van de Amsterdamse politiek is het evenement een wezenlijke aanvulling op haar integratiebeleid. Dit is dan ook tot uitdrukking gekomen met het winnen van de gemeentelijke Diversiteitprijs 2001 en met het toetreden van burgemeester Job Cohen tot het Comité van Aanbeveling. Naast Job Cohen bestaat het comité uit Roger van Boxtel, voorzitter van de NPS en voormalig Minister van Grote Steden, oud international en huidig trainer van Barcelona Frank Rijkaard, Journalisten Humerto Tan, Frits & Barbara Barend, Henk Spaan, en tv presentator Carlo Boszhart.

voor meer informatie...>>> WK Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 4 juni 2004

Persbericht

Kunst aan de Dijk

Van Nieuwendam tot Ransdorp

voor meer informatie ...>>>> Atelierroute

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 8 juni 2004

Persbericht

World Wide Video Festival

Post CS Amsterdam

10 - 20 juni 2004

Frank Scurti - Colors 2000-03

Op donderdag 10 juni 2004 om 11 uur s’ochtends gaat het festivalgebouw open voor het publiek. De officiële opening van de 21e editie van het World Wide Video Festival voor genodigden en pers is één dag eerder: op woensdag 9 juni om 16.30 uur. Martijn Sanders (voorzitter World Wide Video Festival) en Okwui Enwezor (curator, kunstcriticus en directeur Documenta XI) openen het festival en gaan in hun toespraak in op het ridicule advies van de Raad voor Cultuur en het belang van platforms voor internationale mediakunst.

De Raad adviseert de staatsecretaris voor Cultuur om het World Wide Video Festival niet op te nemen in het Kunstenplan 2005-2008 en de subsidie stop te zetten. Dit advies is niet gemotiveerd door bezuinigingen, maar de Raad komt er rond voor uit dat ze het World Wide Video Festival niet van belang vinden. Wij zijn een ander mening toegedaan.

Edgar Pera The mole-man Saga

Internetprovider XS4ALL maakt het mogelijk dat de openingstoespraken live te volgen zijn via de website van het festival (www.wwvf.nl). Op www.wwvf.nl/support kunt u naast het advies van de Raad voor Cultuur ook de reacties van publiek, kunstenaars en professionals vinden op het advies van de Raad voor Cultuur en de reactiebrief van het World Wide Video Festival aan de staatssecretaris voor Cultuur

voor meer informatie ...>>>>World Wide Video Festival

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 15 juni 2004

Persbericht

Ateliers van Gendt Oostenburg

Modeltekenen- en schilderen

in de maand juni 2004

Routebeschrijving Ateliers van Gendt

De Ateliers van Gendt zijn gevestigd in de van Gendthallen, een oude monumentale fabriek op het voormalige Storkterrein op het Oostenburgereiland.

De hallen zijn te voet of fiets te bereiken via de Oostenburgervoorstraat, een zijstraat van de Oostenburgergracht. Aan het eind van de straat is een bruggetje met hek, aanbellen bij de portier en zeggen dat je in de van Gendthallen moet zijn. Je loopt gelijk tegen de van Gendthallen aan.

Met de fiets of auto: aan het einde van de Czaar Peterstraat (nummer 213) het terrein van het Oostenburgereiland oprijden, melden bij de portier. De van Gendthallen staan vanaf hier aan de andere kant van het terrein.

Vanaf de Piet Hein tunnel: Als je de tunnel uit komt linksaf, bij de eerste stoplichten rechtsaf, met de bocht meerijden, rechtdoor: je komt nu uit bij de portier, zie boven.

Met bus 22 vanaf CS: uitstappen halte Oostenburgergracht: loop via de Oostenburgervoorstraat naar de hallen.

Met tram 10 vanaf Leidse plein: uitstappen laatste halte Czaar Peterstraat: loop via de portier naar de hallen

voor meer informatie...>>> Noud Verhave

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 16 juni 2004

Persbericht

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL

20 - 27 juni 2004

Het Amsterdam Roots Festival opent dit jaar op

zondag 20 juni met ROOTS OPEN AIR

Net als in voorgaande jaren vindt dit evenement plaats in het Oosterpark en is gratis toegankelijk. Roots Open Air, dat vorig jaar 55.000 bezoekers trok, presenteert in 2004 van 12.00 tot 21.00 op vijf podia een variëteit aan concerten en producties waarin etnische achtergronden, invloeden en stijlen worden vermengd. De programmering van de podia is -in tegenstelling tot eerdere edities van Roots Open Air- niet meer geografisch georiënteerd maar op thema gerangschikt:

1. Zap City - internationale acts uit diverse grote steden, die nieuwe trends en ntwikkelingen, urban crossovers en wereldmuziekproducties tonen. Hier treden op:

Electro Côco (Amsterdam)

Huracá n de Fuego (Maracaibo)

Frédéric Galliano & The African Divas (Parijs)

Mangu (Santo Domingo)

en afsluitend de Mahotella Queens (Johannesburg)

2. Couleur Locale - optredens van 'nieuwe' Nederlanders afkomstig uit verschillende windstreken. De artiesten komen ook met een gezamenlijke muziekproductie World of Fusion, waarin hun diverse achtergronden en stijlen met elkaar worden verbonden.

Nafaya (Guinée-Bissau), Yusuf's Beat (Ghanees/afrobeat), Otantik (Turks),

Melike (Turks/Arabisch/ Europees)

Intersection feat. Pull (Marokkaans/Braziliaans) en

Kasba (raï/mix/ Marokkaans).

3. Urban Groove - dit podium focust op jong Nederlands urban talent, met veel variatie in muzikale stijlen, dans, rap en spoken word, gecombineerd met workshops; onder andere Bigi Dagguz, Controverse Allstars en een xtreme bubblin battle met Young Pantera.

4. Samba Stage - een Braziliaans georiënteerd programma met veel aandacht voor sambamuziek; onder meer Braziliaanse percussie- en dansworkshops voor en door het publiek, dj Vanderlei en de Samba Super Groove;

5. Kids@Roots - jeugdige artiesten presenteren zich in samenwerking met het Wereld Kinderfestival. Hier onder meer het Zip Zap Circus (Kaapstad) en Jomba Junior (Durban).

voor meer informatie....>>>

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 25 juni 2004

Persbericht

EERSTE EXEMPLAAR VAN HET PAMFLET

VAN DE ACTIE 'OPEN DE GRACHTEN'

OVERHANDIGD AAN WETHOUDER

De Werkgroep Open de Grachten heeft haar eerste actie georganiseerd. Een grote groep voorstanders van het voorstel om in de binnenstad grachten terug te brengen waren aanwezig tijdens de deelraadsvergadering. Walther Schoonenberg sprak namens de Werkgroep in (zie de bijlage voor de tekst). De Werkgroep heeft een pamflet gemaakt dat de komende weken in de Jordaan wordt verspreid (zie bijlagen - voor- en achterzijde). Het eerste exemplaar van het pamflet werd aangeboden aan stadsdeelwethouder Guido Frankfurther.

Achtergrondinformatie
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) ondersteunt het initiatief van het stadsdeel Amsterdam-Centrum in de Westerstraat (de voormalige Anjeliersgracht) en de Elandsgracht de gracht terug te laten keren en onder de nieuwe grachten een parkeergarage aan te leggen. Vanuit de vereniging is een werkgroep opgericht van actieve leden die wonen in of vlakbij de Jordaan. Wij vinden dat het terugbrengen van de gracht een aanzienlijke verbetering is van het stadsgezicht. De Elandsgracht en de Westerstraat veranderen van de huidige grote parkeerplaatsen in aantrekkelijke woon- en winkelstraten: bewoners wonen niet meer aan een parkeerterrein maar aan een gracht. Voor veel ondernemers zal het een stap vooruit zijn omdat een aantrekkelijke winkelgracht meer winkelend publiek trekt. Het gedeeltelijk herstel van de waterstructuur zien wij bovendien als een kroon op het behoud en herstel van de Jordaan waarvoor de vereniging en haar voorgangers destijds samen met anderen heeft gestreden.

De Werkgroep Open de Grachten heeft een website geopend, www.opendegrachten.nl. Het doel van deze website is informatie te geven over het onderwerp zodat de buurtbewoners een eigen mening kunnen vormen. Er is ook de mogelijkheid tot discussie. Het is immers van belang dat voor problemen oplossingen worden gezocht. Momenteel gaan de vreemdste verhalen rond in de Jordaan - er wordt een campagne van angst gevoerd. Op het pamflet staan daarom de belangrijkste feiten op een rijtje.

voor meer informatie....>>>> Open de Grachten

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 28 juni 2004

Persbericht

Jouw EK bij de OBA

voor meer informatie..>>>Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 1 juli 2004

Persbericht

Een Uitbarsting van VULKANEN

in Galerie ETNA

Zaterdag 3 juli van 14.00 tot 18.00 uur

Galerie Etna bestaat één jaar. Reden voor de aangesloten kunstenaar om dit heugelijke feit te vieren met een wel zeer bijzondere tentoonstelling.
Aanstaande zaterdag hangen zij niet hun eigen werk aan de muren, maar geven zij ter plekke vorm aan een vulkaaneruptie. Zij schilderen, smeren, gooien,plakken en smijten op grote panelen hun visie, of geven er ruimtelijk gestalte aan.

De hele dag zijn zij aan het werk. Vanaf 14.00 uur mag het publiek hun activiteiten aanschouwen. Om 16.00 uur volgt een Feestelijke Opening, met muziek, drank en hapjes.

Ook voor kinderen wordt Eruptie vermakelijk en leerzaam: vanaf 14.00 uur zijn er verschillende activiteiten, zoals het maken van Stoepkrijtvulkanen en het schminken tot Vulkaangriezels. Ook wordt een bijzondere Natuurkundeles gegeven over stoom en lava. Vanaf 16.00 uur entertaint kindervriend Ben Waalwijk jong en oud, met liedjes, sketches en pianospel.

U bent van harte welkom. De toegang is gratis. Deelname aan alle kinderactiviteiten: 5 Euro per kind. De vulkanische kunstuitingen blijven te bewonderen tot 25 juli 2004.

voor meer informatie..>>>Galerie Etna

Kunstenaars in Galerie Etna (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 2 juli 2004

Persbericht

ABC Treehouse Gallery

’Door de ogen van de tango’

1 juli - 25 juli 2004

In 1912 maakte Nederland kennis met de tango. In de ''Princess Room'' aan de Kneuterdijk in Den Haag demonstreerde een mondain danspaar een nieuwe dans: de tango. De reacties hierop waren vele. Vooral de zedenmeesters gaven hun afschuw te kennen over zoveel onwelvoeglijkheid. Het gevolg was dat iedereen de dans wilde zien, maar ook wilde beoefenen. Weldra onderwezen alle dansscholen de tango. De grotere individuele vrijheid en het nemen van initiatief, zo belangrijk bij het moderne dansen, maakten dat de tango in de Lage Landen binnen de kortst mogelijke tijd populair werd.

11 december 1990 werd in Amsterdam de Asociación Carlos Gardel opgericht om vanaf dat moment, op 11 december, de geboortedag en op 24 juni, het overlijden, van de legendarische tangozanger en filmacteur Carlos Gardel, te kunnen herdenken in de vorm van presentaties en exposities.

Deze zomer organiseert de Asociación Carlos Gardel de Amsterdam, in samenwerking met de ABC Treehouse gallery, een groepstentoonstelling met als thema: ’Door de ogen van de tango’

De galerie is geopend donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, van 13.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis.

Feestelijke opening, zondagmiddag 4 juli om 16.00 uur Door Anton Martineau met een speciaal geschreven gedicht.

17.00 uur, Arjan Sikking en Marianne van Berlo dans.
18.00 uur, Christa Mierás, piano. André van Berlo, gitaar.

Feestelijke sluiting, zondagmiddag 25 juli om 16.00 uur met een Tangosalon georganiseerd door de Academia de Tango de Amsterdam.

voor meer informatie...>>> ABC Treehouse Gallery

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 3 juli 2004

Persbericht

BANDA AZUFAIFO

ZATERDAG 3 JULI 2004

foto:maartje

Een prachtig gezelschap zaterdagmiddag 3 juli bij de leidsegracht in Amsterdam.

Dick van der Harst is een muzikant die houdt van een uitdaging.Voor zijn Banda verzamelt hij muzikanten en schrijft muziek voor schalmei, koper, slagwerk en Schotse snaardrum.

Op zijn best moet dat klinken als een luide oostblokfanfare met zuiderse klanken. Als een echte fanfare gaan ze de straat op, maar dan wel met mankende walsen en hinkepootmarsen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 5 juli 2004

Persbericht

BOEKENVIERDAAGSE op DE DAM

AMSTERDAM

zondag 11 juli 2004

Op zondag 11 juli 2004 is de derde editie van de BOEKENVIERDAAGSE in Amsterdam. De DAM, recht tegenover het Paleis in hartje centrum, is dan de mooie locatie, waar ruim 100 Nederlandse antiquaren van 10 – 17 uur een grote keuze interessante en bijzondere boeken gaan aanbieden.

Het aanbod varieert van oude kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenis. Romans, naslagwerken, boekenweekgeschenken, topografische werken, architectuur, kookboeken, oude strip- en jeugdboekjes, verkade albums, enz. Kortom te veel om op te noemen.

Liefhebbers van avontuur kunnen op De Dam speciaal aan hun trekken komen, want deze markt heeft spanning en sensatie als speciaal thema. Voor iedereen is er op de Dam wel wat te vinden, van goedkoop tot prijzig, van gangbaar tot zeldzaam.

Als het weer ook nog wil meewerken wordt dit een prachtig evenement , waar veel bezoekers worden verwacht. Het is daarom zeer de moeite waard om vanaf 10.00 uur op deze exclusieve Boekenmarkt op de Dam een kijkje te nemen.

Op 22 augustus wordt de Boekenvierdaagse Amsterdam met een markt langs de Amstel afgesloten.

Toegang Gratis

voor meer informatie...>>> De KAN 020 – 6275794 dekan10@hotmail.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 9 juli 2004

Persbericht

OVER HET IJ FESTIVAL

MOMENT VAN EEUWIGHEID

6 juli t/m 17 juli 2004

foto: Joep Kroes

Hèt locatietheaterfestival van Amsterdam, dinsdag 6 tot en met zaterdag 17 juli 2004 NDSM-werf, m.t. Ordinaweg 17, Amsterdam-Noord. Met premières van o.a. Titia Bouwmeester, Het Volksoperahuis en de Festivalproducties Remake Heroes en Four Reasons.

Deze zomer vindt voor de twaalfde keer het Over het IJ Festival plaats. Opnieuw is de monumentale NDSM-werf in Amsterdam-Noord het decor van dans, theater, muziek en beeldende kunst.Van 6 tot 17 juli rondt het Over het IJ Festival zijn onderzoek naar modern heldendom af. Een timing die gerust gelukkig genoemd kan worden. Onze finale zit ingeklemd tussen het EK voetbal en de Olympische spelen, evenementen waarin de ontwikkeling van de klassieke held met zijn strijd, zijn overwinning en zijn apotheose om de zoveel jaar wordt geënsceneerd.
De komende tijd duikt het festival de buurten van Amsterdam in, dit keer met het doel de onbekende held te vinden. Dat zal geen klassieke held zijn van het type Odysseus, die uitblonk in moed en met gevaar voor zichzelf ten strijde trok voor de goede zaak. De moderne held is veeleer een weifelaar, die eerder bedachtzaam dan intu?tief te werk gaat. Door die opstelling betaalt de hedendaagse hero wel de prijs van een zekere middelmatigheid. Met Praaltochten en uitzinnige zaligverklaringen zullen hem niet ten deel vallen, maar daar zit de moderne held niet mee. Een moment van eeuwigheid is al mooi genoeg.
In juli verrijst aan de noordoever van het IJ de Over het IJ Olympus, kompleet met Olympisch dorp, café en restaurant. Daar ook het Plein van de Onbekende Held, waar gewone stervelingen in verschillende arenaÕs kunnen toewerken aan hun moment van eeuwigheid. Om bij te komen van al het theatraal geweld is er nog laat op de avond de Float-in Cinema.

voor meer informatie ..>>> Over het IJ festival

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 16 juli 2004

Persbericht

WG-KUNSTWEEK

VOOR KINDEREN

REIS DOOR DE TIJD

In de periode van 14 t/m 23 juli 2004 organiseert WG-Kunstblok voor het zevende jaar een Kunstweek voor kinderen van 6-12 jaar.

In totaal 7 dagen wordt er gewerkt van 11.00-16.00 uur. Deze keer is het thema "Reis door de tijd". De inhoud van de week wordt voor een groot deel door de kinderen bepaald, maar er zal in ieder geval flink geschilderd, geknutseld, toneelgespeeld, gedanst en gezongen worden.

De wereld bestaat al lang. Er is veel gebeurd waar wij niet bij waren, maar stel je eens voor dat er een tijdmachine bestaat waarmee je met één vingerknip alles toch nog van dichtbij mee kan maken. Knip, daar sta je midden in de oertijd: iedereen om je heen draagt dierenvellen. En knip, knip, daar sta je middenin de Middeleeuwen met zijn kastelen, jonkvrouwen, heksen en ridders. Knip, knip, daar sta je midden tussen de farao's in een piramide. Knip, knip, alweer een nieuwe ouwe tijd …
Wij gaan met kunstenaarsogen de geschiedenis bekijken. Een beetje scheel, een beetje scheef, een beetje anders, we gaan op zoek naar schoonheid, naar zaken die tot nu toe onopgemerkt zijn gebleven.

Wij, de kunstenaars van WG-Kunstblok, zijn op zoek naar kinderen die net als wij van avontuur houden. Er is plaats voor maximaal 30 kinderen, dus wacht niet te lang met opgeven want vol is vol! Je kunt je alleen voor de hele periode opgeven.

De data zijn:
Woensdag 14 juli
Donderdag 15 juli
Vrijdag 16 juli
dagelijks van 11.00-16.00 uur
Maandag 19 juli
Dinsdag 20 juli

Donderdag 22 juli
Vrijdag 23 juli

Op vrijdag 23 juli om 14.30 is er een overzichtstentoonstelling in de WG-Expozaal, met aansluitend een theatervoorstelling.

Voor deelname aan de kunstweek wordt een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd variërend van €45,- tot €75,-. Voor de lunch wordt gezorgd.

Nadere informatie en opgave bij Stichting WG-Kunst/Kunstblok
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 tel: 6161515 (Rozé van Leemput)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 19 juli 2004

Persbericht

"De Hoge Fietsen Faculteit"

Art Gallery

Sarphatistraat 131

foto: maartje

voor meer informatie...>>>Hogefiets.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 20 juli 2004

Persbericht

Sterke daling bij jongeren, bij ouderen een lichte stijging
AANTAL WERKLOZEN IN AMSTERDAM DAALT LICHT

Voor het eerst in lange tijd is het aantal mensen zonder werk dat op zoek is naar een baan gedaald. De Centra voor Werk en Inkomen in Amsterdam telden 52.459 niet werkende werkzoekenden aan het eind van het 2e kwartaal 2004. Dat is een daling van 228 personen ten opzichte van het eerste kwartaal 2004, of 0,4%. Deze daling ligt onder de landelijke ontwikkeling (3,2%). Over het algemeen was er sprake van daling bij de leeftijdscategorie tot 40 jaar (waardoor de lichte daling van het totaal aantal werklozen wordt verklaard), terwijl er nog een stijging was bij de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder.

De daling trad op in de maand mei. Voor het eerst sinds de groei van de werkloosheid, die landelijk begon in 2002 en in Amsterdam begin 2003, is er nu sprake van een daling.

Aantal jongeren daalt het sterkst
De daling was het sterkst bij jongeren tot 23 jaar (12,9%). Vooral het aantal jongeren met een academisch of mbo/havo/vwo opleidingsniveau daalde bovengemiddeld met respectievelijk 29% en 18%. Het blijkt dat met name het aantal kortdurig bij de CWI's ingeschreven jongeren sterk daalde. De groep jongeren tot 3 maanden werkloos daalde met 383 (30%). Bij het aantal mannen was dit bovengemiddeld met 14%, terwijl het aantal vrouwen iets onder het gemiddelde bleef met 12%. De daling van de werkloosheid onder jongeren kan mede worden verklaard uit de extra aandacht zij krijgen (zoals de inzet van MKB leerbanen, de Taskforce Jeugdwerkloosheid, de jongerenloketten en extra jongerenadviseurs op de CWI's) en het aantrekken van de seizoenwerkgelegenheid in sectoren als de bouw, horeca en landbouw.

Vergelijking met landelijke cijfers
Landelijk was de daling van het aantal niet werkende werkzoekenden iets sterker dan in Amsterdam (landelijk 3,2%; Amsterdam 0,4%). In dit licht is het opvallend dat in Amsterdam het aantal jongeren iets sterker daalde dan landelijk: in Nederland als geheel was de daling 12,7% en in Amsterdam 12,9%. Het aantal ouderen >57½ jaar steeg in Amsterdam met 3,8%, terwijl er landelijk nog een lichte daling was van 0,9%.
Naar opleidingsniveau bezien was de daling in Amsterdam het sterkst bij academici met
2,1%, landelijk bij twee groepen, te weten vbo/mavo en mbo/havo/vwo, beiden 3,7%.

Vergelijking met eind 2e kwartaal 2003
Ten opzichte van een jaar geleden (eind juni 2003) steeg het aantal werkloos werkzoekenden met 12%. Deze toename is minder dan de ontwikkeling in Nederland als geheel, waar de stijging op 15,6% uitkomt. In vergelijking met een jaar geleden is de stijging bij de leeftijdscategorieën tot 40 jaar minder dan de stijging bij 40-jarigen en ouder. Bij jongeren tot 23 jaar ligt deze met 5% beduidend onder het gemiddelde. De sterkste groei (20%) deed zich voor in de leeftijdscategorie ouder dan 57½ jaar. Dat is iets minder dan het landelijke beeld van 20,2%.
Vergeleken met een jaar geleden is de toename bij het opleidingsniveau mbo/havo/vwo het sterkst met 19%. Opvallend is deze veel geringer bij de laag opgeleiden (<vbo-niveau) met slechts 4%.

voor meer informatie....>>> CWI

Redactie Maartje Pronk

 

 

Woensdag 21 juli 2004

Persbericht

Zomervakantie bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Tijdens de zomermaanden zijn alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA®) op zaterdag geopend, met uitzondering van: Duivendrecht, Stadionbuurt, Betondorp, Geuzenveld, Overtoomse Veld, Spaarndammerbuurt en Kinkerbuurt.

Deze vestigingen zijn op vier zaterdagen gesloten en wel op: 24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus.

U bent op deze zaterdagen van harte welkom in één van de andere vestigingen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 22 juli 2004

Persbericht

Bibliotheken grote steden krijgen een 8!

Minimaal een acht als algemeen rapportcijfer; daar kunnen de vier grote steden het mee doen.

De bibliotheken Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben onlangs een gezamenlijk klanttevredenheidsonderzoek uit laten voeren om inzicht te krijgen in de bezoekredenen en de beoordeling van de verschillende bibliotheken. Meer dan 11.000 bibliotheekbezoekers van 12 jaar en ouder hebben eind maart / begin april meegedaan aan het onderzoek. De bibliotheken kunnen tevreden zijn: Den Haag kreeg als algemeen rapportcijfer een 8,3, Utrecht en 8,1 en Amsterdam en Rotterdam beide een 8.

In totaal werden achtendertig aspecten van de dienstverlening onder de loep genomen: klantvriendelijkheid van het personeel, de informatievoorziening over activiteiten, aantallen computers, gebruiksvriendelijkheid van de catalogus, openingsuren, uitstraling, culturele activiteiten, bereikbaarheid, sfeer, gevoel van veiligheid, indeling en natuurlijk de verkrijgbaarheid van informatie.

Van deze aspecten scoren de bereikbaarheid van de vestiging, de behulpzaamheid en de klantvriendelijkheid van het personeel het hoogst. De uitnodigendheid om een bibliotheek binnen te lopen, de hoeveelheid informatieve en culturele activiteiten, de mate waarin het informatieve aanbod aansluit op de persoonlijke interesse en het aanbod aan tentoonstellingen/lezingen krijgen een beoordeling die net onder de 7 ligt.

In het onderzoek hebben de bezoekers ook de mogelijkheid gekregen om aan te geven wat ze zelf zouden veranderen, wanneer zij er directeur zouden zijn. Circa 38% van de bezoekers noemt verbetermogelijkheden. De meeste opmerkingen betreffen ruimere openingstijden, een gezelliger sfeer en de uitbreiding van de collectie. Van alle ondervraagde bibliotheekbezoekers in de vier steden bezoekt 32% wel eens de website van de bibliotheek.

De resultaten uit de onderzoeken worden gebruikt voor het aanbrengen van verbeteringen in de dienstverlening.

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 22 juli 2004

Persbericht

Juli Griekse Weken

Het Dertiende Werk van Heracles

Gedocumenteerde Beeldhouwkunst

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene, presenteert de Centrale Bibliotheek Amsterdam deze zomer het werk van de

Griekse beeldhouwer Yannis Koutsouradis

Niet alleen zijn er afbeeldingen te zien van voltooide sculpturen in de openbare ruimte, maar ook schaalmodellen en ontwerptekeningen. Deze afbeeldingen tonen de ontstaansgeschiedenis van of een kleinschalig medaillon of een driedimensionaal beeldhouwwerk, deze creatieve inspanning wordt beschouwd als de moeilijkste van alle kunstvormen en wordt daarom "Het dertiende werk van Heracles"genoemd.

Zaterdag 24 juli 2004 15.00 uur Prinsengracht 587

voor meer informatie ..>>> OBA

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 23 juli 2004

Persbericht

Volg live de nieuwbouw van de nieuwe Centrale Bibliotheek

<<Webcam

In het kader van het innoverende imago van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA®) is nu de voortgang van de nieuwbouw van de nieuwe Centrale Bibliotheek te volgen op het internet.

Om de inwoners van Amsterdam nog beter van dienst te zijn, is er nu een weersbestendige webcam geplaatst op het dak van het Stedelijk Museum (Post CS).
Deze is gericht op de bouwplaats waar de nieuwe Centrale Bibliotheek gebouwd wordt.
Het is vanaf heden live te volgen via www.oba.nl. Elk half uur zullen de beelden worden ververst.

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 28 juli 2004

Persbericht

FESTIVAL FOOD AND FACES

La Feria Amsterdam 2004

Culinair, muziek- en kunstfestival

Vrijdag 30, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus

In het laatste weekend van juli vindt in het Oosterpark in Amsterdam-Oost voor de derde achtereenvolgende keer het festival Food and Faces plaats. Een multicultureel zomerfeest waar de bezoeker kan genieten van diverse hoogstaande muziek- en dansoptredens, culinaire proeverijen en een bezoek kan brengen aan kunstexposities. Drie dagen lang is het Amsterdamse park een smeltkroes van Mediterrane en Latijns-Amerikaanse sferen.

In het Oosterpark worden gedurende dit weekend verscheidene tenten en stands opgezet. Hier vinden de diverse optredens plaats. Met o.a. Spaanse Flamenco, Argentijnse Tango, swingende jamsessions, groovy reggae en dj's. De smaakpapillen worden flink verwend door een divers culinair aanbod van authentieke tapas, exotische cocktails, speciale biersoorten, Japanse lekkernijen, macrobiotisch en vegetarische specialiteiten, Italiaans ijs, patisserie en nog veel meer. Op de Galeria Barcelona zijn kunstexposities te bezoeken waar uiteenlopende kunststijlen vertegenwoordigd worden en waar ook workshops worden gegeven. De jongste bezoekers kunnen zich volledig uitleven op de spelattracties van Speelpark TunFun die tijdens het festival in het kinderdorp op het festivalterrein te vinden zijn. Nieuw dit jaar is de Latijns-Amerikaanse markt en de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen tijdens een shiatsu-massage. Ook staat er een Engelse bus op het terrein waarin films en documentaires worden vertoond.

De toegang naar het festival is gratis.

Programmatijden:
Vrijdag 30 juli 14.00 - 22.30 uur
Zaterdag 31 juli 12.00 - 22.30 uur
Zondag 1 augustus 12.00 - 22.30 uur

De organisatie van het festival ligt in handen van de Stichting ICF. Deze Stichting heeft tot doel het bevorderen van hoogstaande culinaire en culturele programma's door middel van (buiten)evenementen.

voor meer informatie ...>>>> Food and Faces

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 2 augustus 2004

Persbericht

Een festival vol aan Emotie

Cultuur en Vermaak

Wat een zonnige elementen passeerden het Festival Food & Faces afgelopen weekend in het Oosterpark zo tussen de hoge bomen, en in alles de vrolijke mensenmassa, wat een happening zo midden in de stad, lekkere hapjes en drankjes, en met gebruik van een heerlijke stoelmassage kon je het allemaal weer aan, de muziek gaf in alles de toon aan, de cultuur was aanwezig in een bijzonder onderkomen namelijk "Galeria Barcelona" waar je mee kon doen aan een workshop de penselen werden gretig ter hand genomen, en er kwamen mooie resultaten te voorschijn, er was ook vertier in alles voor de kinderen op een speciaal terrein konden zij zich vermaken in een zweefmolen en zoveel meer, in de avonduren was er een veiling de kunst die aangeboden werd was werk van menig kunstenaar die zijn hart open had gesteld voor het goede doel, veelal vanuit het publiek toch wel een moment van een stille beproeving om dit te moeten ondergaan, menig iemand ging met een warm gevoel naar huis, hij of zij hadden het gene bereikt namelijk het juiste bod was aanvaard, dit vraagt dicepline van een ieder, het publiek genoot van al dit toch gratis aangeboden optreden.

Voor meer foto's ....>>> In het Oosterpark foto's maartje

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 5 augustus 2004

Persbericht

AMSTERDAM GAY PRIDE

6, 7 en 8 augustus 2004

voor meer informatie over de botenparade op zaterdag 7 augustustus 2004

Gay Parade 2003 (foto's maartje)

Foto's Gay Pride 2004 (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 11 augustus 2004

Persbericht

AMSTERDAM

AAN DE AMSTEL

Foto's Gay Pride 2004 (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 12 augustus 2004

Persbericht

De AMSTERDAMSE HARTJESDAGEN

13, 14 en 15 augustus 2004

Zeedijkkoor

voor meer informatie ...>>>De Zeedijk en omgeving

Foto's Hartjesdagen 2004 (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 16 augustus 2004

Persbericht

GRACHTEN FESTIVAL 2004

WOENSDAG 18 T/M ZONDAG 22 AUGUSTUS

Minister Brinkhorst opent Grachtenfestival 2004

Op woensdag 18 augustus wordt het Grachtenfestival geopend door Laurens-Jan Brinkhorst, minister van Economische Zaken. De wisselwerking tussen economie en kunst is bij hem in goede handen. De opening vindt plaats vanaf 18.30 uur op het ponton voor Hotel Pulitzer, Prinsengracht 315-331, in Amsterdam. Voorafgaand aan de officiële opening geeft een aantal jonge musici die onlangs werden bekroond op een van de (inter)nationale concoursen een kort concert. Ned McGowan, winnaar van de Henriëtte Bosmansprijs 2003, componeerde speciaal voor de opening 'Annabel', op tekst van Annie M.G. Schmidt. Het stuk wordt uitgevoerd door ensemble Hexnut. Verder spelen: violiste Yvonne Smeulers, begeleid door Mirsa Adami, piano en saxofonist Ties Mellema samen met pianist Wijnand van Klaveren.

Het thema van het Grachtenfestival, dat wordt gehouden van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus 2004, is 'Blauw Bloed'. Grote namen en jonge prijswinnaars van (inter)nationale concoursen geven concerten die op allerlei manieren op dit thema werden geïnspireerd. De concerten zijn te beluisteren in huizen en tuinen van gastvrije buurtbewoners en in concertzalen, monumenten, musea en op buitenpodia in het gebied rond de Prinsengracht.

Het Grachtenfestival presenteert dit jaar voor het eerst een Babymonumentenconcert in het Kindergrachtenfestival. Micha Hamel componeerde speciaal voor dit concert een 'Wiegeliedje voor Amalia'.

voor meer informatie....>>>>

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 17 augustus 2004

Persbericht

OPEN HAVEN PODIUM

20, 21 en 22 augustus 2004

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 augustus wordt op de Kop van het Java-eiland in Stadsdeel Zeeburg, voor de vierde keer het festival 'Open Haven Podium' georganiseerd, een divers en gevarieerd festival met (straat)theater, beeldende kunst, muziek, dans, kleinkunst, allerlei vermaak voor kinderen en jongeren, veel activiteiten op het water en heerlijk eten en drinken. Met verschillende podia in tenten en op en bij schepen.

Een opsomming:
Er zijn 3 grotere theatervoorstellingen door Theatergroep Wladiwostok, Villa Borghese en Artishock. Verder zijn er een aantal bijzondere straattheateracts.
P////akt zet dit jaar zeer buitengewone dingen neer van bekende en minder bekende beeldend kunstenaars, tot stand gekomen met subsidie van het Amsterdams Fonds voor de kunst.
Er zijn er (groeps)rondleidingen door het Oostelijk Havengebied vanaf het festivalterrein langs architectuur en kunst in de openbare ruimte en langs bijzondere varens en planten. Vele kunstenaars in het gebied stellen overdag hun ateliers open in het kader van de Open Atelierroute, ook nieuw dit jaar. De opening van de route is op zaterdagmiddag om 13.15 uur op het festivalterrein door wethouder Jan Hoek van Stadsdeel Zeeburg. Op de Oostelijke handelskade verschijnt in de avonduren een 'lichtgevel'.
Er is een kleinkunst (open) podium.
Op de kop van de Kop verrijst een 'Waterparadijs', met sauna en baden.
Greenpeace Nederland komt met de Sirius. Gedurende het festival zijn er doorlopend rondleidingen.
Overdag zijn er veel dingen voor kinderen op het Kinderplein met een kindercircus, theater, Bathyscaaf, schaduwdansen, vliegeren, regatta, springkussens, filmtent, bordspellentent, zeeroversvaartochten en tal van andere attracties.

En in de avonduren muziekoptredens van onder andere Mimezine, La vie en Rose, 4-tuozenmatrozen, Dalal Marouf, Tribal Countdown, Sonny Griffin en zondagmiddag : The Cheddarheads (met Manuela Kemp).

Het jongerenpodium 'SPEK' is een festival binnen een festival georganiseerd door jongeren zelf in samenwerking met 'Nowhere'. Het biedt een gevarieerd programma met skatepark en grafitti en overdag verschillende workshops met dans, film, rap etc. In de avond zijn er verschillende performances, zoals op zaterdag: Pete Philly en de Trackaddicts. Voor meer informatie: www.spek.nu.

Het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met de Admiralentocht, zondagavond om 20.00 uur, de grootse optocht van kleine bootjes met muziek, om het Java- en KNSM-eiland, begeleidt door de Havendienst.

Het Open Haven Festival wordt door vrijwilligers georganiseerd en trok vorig jaar 16.000 bezoekers uit heel Amsterdam. Dit jaar worden er 20.000 verwacht. De toegang is € 5,- (kinderen € 2,50) en het meeste op het terrein wordt gratis aangeboden. Het festival is open tussen 13.00-24.00 uur en zondag tot 21.00 uur. Het festival is goed bereikbaar per openbaar vervoer, ca. 10 minuten vanaf CS. Er is een fietsenstalling en een goede aanlegplek voor bootjes in de Open Haven.

Voor meer informatie...>>> www.openhavenpodium.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 21 augustus 2004

Persbericht

AMSTERDAMSE BOEKENVIERDAAGSE

Boekendag Langs de Amstel

bij het Muziektheater

zondag 21 augustus van 10 – 17 uur

Boekenvierdaagse ruim honderd Nederlandse antiquaren

Het aanbod varieert van oude kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenis. Romans, naslagwerken, boekenweekgeschenken, topografische werken, architectuur, kookboeken, oude strip- en jeugdboekjes, verkade albums, enz.

Liefhebbers van het thema Geschiedenis kunnen op deze Boekendag bijzonder aan hun trekken komen, want deze laatste markt geeft aan dit thema speciale aandacht.

Het zelf meenemen van zeldzame boeken is op deze boekendag ook mogelijk, want veel antiquaren kopen ook in op deze boekendag.

Onder anderen op stand nr 1 van Anton Siedsma uit Hoofddorp kunnen b.v, allerlei oude Plaatjesalbums, waaronder de bekende VERKADEALBUMS van Jac. P. Thijsse, worden ingekeken, geruild, gekocht, verkocht en ook getaxeerd. Iedereen wordt aangeraden albums en/of losse plaatjes mee te nemen. Hij verzamelt ook Schoolplaten van Jetses en alles van AAP- NOOT - MIES. Deze zaken zijn ook te bewonderen op zijn stand. Info: 023- 5614727 of kijk op de Site Verkade : http://hobby.clubs.nl/verkade

Veel boekensnuffelaars kunnen deze dag op deze toplocatie langs de Amstel juist datgene vinden, waar ze al lang naar op zoek zijn! Voor iedereen is er wel wat te vinden, van goedkoop tot prijzig, van gangbaar tot zeldzaam.

Als het weer ook nog wil meewerken wordt dit een prachtig evenement , waar veel bezoekers worden verwacht.

Het is daarom zeer de moeite waard om vanaf 10.00 uur op deze exclusieve Boekenmarkt een kijkje te nemen..

Kom zondag 22 augustus 2004 van 10-17 uur snuffelen op de Boekendag langs de Amstel nabij het Muziektheater. Toegang Gratis. Informatie : De KAN 020 – 6275794 dekan10@hotmail.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 23 augustus 2004

Persbericht

SALSA IN THE CITY 2004

BEURSPLEIN AMSTERDAM

Zaterdag 28 augustus organiseert Stichting Amsterdam City in nauwe samenwerking met Salsadansschool Salsa4Fun het eerste "SALSA in the CITY Festival" op het Beursplein in Amsterdam.

Dit gratis toegankelijke culturele evenement belooft een spetterende dag te worden met van 13.00 tot 18.30 uur een swingend en gevarieerd programma met o.a. optredens van de top salsa-artiest van Nederland Gerardo Rosales met Quinteto la Crises, de 12-koppige salsaband Sofrito Na'Mas, Braziliaanse ritmes met Absurdo en Femmes Vattaal, een stoere vrouwelijke drumband.

Tussendoor zal het plein omgetoverd worden in een grote latin dansvloer met de bekende salsa DJ's Rick en Eetu. Daarnaast zal er Rueda de Casino gedanst worden met een zo groot mogelijke groep waar een ieder aan mee kan doen die rueda kan dansen en zullen er tussentijds gratis workshops salsa en merengue worden gegeven.

Deze dag wordt speciaal georganiseerd voor dansliefhebbers, maar ook voor niet-dansers zal het een genot zijn om naar te kijken en luisteren en betoverd te worden door de happy vibes van de salsa.

voor meer informatie ...>>>Salsa4fun

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 26 augustus 2004

Persbericht

UITMARKT 2004

op het MUSEUMPLEIN en LEIDSEPLEIN

27, 28 en 29 augustus

De opmaat voor de opening op vrijdagavond 27 augustus is de compositie ‘Traffique’ van de componist Merlijn Twaalfhoven die wordt uitgevoerd door 600 blazers.

Brigitte Kaandorp presenteert de opening De Uitmarkt op het Brandpodium met een wervelend programma met tal van artiesten waaronder: Boris, Ali B, Huub van der Lubbe, Theo Nijland, Do, Hans Klok, de musicals Mamma Mia en Crazy for You, het Nederlands Dans Theater, Janine Jansen en Amsterdam Sinfonietta, New Cool Collective en vele anderen. De vrijdagavond wordt afgesloten met één groot Latin dans- en muziekfeest met onder meer Electro Côco, Tumbábo, Gerardo Rosales y su Trabucombo, samba batucadas en tango- en salsa-salons.

Op de Informatiemarkt vind je alle informatie op het gebied van dans, theater, muziek, film, tentoonstellingen en meer. De Informatiemarkt is op het Museumplein en geopend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus tussen 12.00 uur en 18.00 uur.

voor meer informatie ...... Uitmarkt

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 30 augustus 2004

Persbericht

LITERAIRE RONDVAART

Op de Uitmarkt

Zaterdag en zondagmiddag kon men gebruik maken van een literaire Rondvaart vanaf de aanlegsteiger van het Casino met als gids Simon Vinkenoog

De gedichten van de vader des Vaderlands werden door een ieder ademloos opgeslokt, geen vis over boord, neen een ieder verliet de boot met veel spijzen, kom met en tegen elkaar in de kajuit met veel zinnen, dan kan men weer van vooraf aan beginnen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 31 augustus 2004

Persbericht

Under Construction

WOENSDAG 1 SEPTEMBER 2004

Onder de titel 'Under construction' is er a.s. woensdag 1 september een informatieavond over het maken van websites. Rob van der Galiën biedt de toehoorder verschillende toepassingen.

voor meer informatie...>>>Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 2 september 2004

Persbericht

POSTBODES uit rayon Amsterdam

exposeren in de Vrijplaats

3 t/m 5 september 2004

voor meer informatie ....>>> De Vrijplaats

Foto's opening Expo (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 3 september 2004

Persbericht

TENTOONSTELLING STADSGEZICHTEN

3 t/m 19 september 2004

Op vrijdag 3 setember om 17.00 uur wordt de tentoonstelling Stadsgezichten in Bagagehal Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam feestelijk geopend.

Gary Christmas is Cherokee -indiaan van geboorte en heeft een koffieshop in de Utrechtse dwarsstraat. zijn tweelingbroer is al enige tijd overleden. twee uit een serie van tien door Simon Kramer.

Een honderdtal Amsterdammers (die een bijdrage leveren aan het reilen en zeilen van de stad) werden geportretteerd door 75 kunstenaars en t/m 19 september geexposeerd (ma/vr 10-17u, zazo 11-17u).

Jose Rentes de carvalho

door kees van burg kleurpotlood op papier

De opening zal worden verricht door een bekend Stadsgezicht. Simon Vinkenoog draagt een gelegenheidsstadsgedicht voor.

De KNSM-laan is vanaf Amsterdam CS bereikbaar met bus 32 en 59 en tramlijn 10 heeft er zijn eindhalte (Azartplein) .

Info SAK (Samenwerkende Amsterdamse Kunstenaarsverenigingen)

E: info@s-a-k.nl

Foto's Opening Stadsgezichten (maartje)

 

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 7 september 2004

Persbericht

MUSEUM ZEEBURG

Kunst, Bar, Eten & Optredens

Zondag 12 september 2004

voor meer informatie..>>> Zeeburgfeestje.nl

Theo Niermeijer ....... Huibert van Dorp

Bruno Filho

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 8 september 2004

Persbericht

KUNST SAFARI

zaterdag 11 september 2004

Kom naar de Kunstsafari in Oud-West op zaterdag 11 september tussen 11 en 23 uur!!!
Het festival laat een keur aan podiumkunstenaars uit Stadsdeel Amsterdam Oud-West zien, die via een optreden of een workshop hun kunst zullen presenteren aan het hoog geëerd publiek. Er is toneel, er is dans, er is muziek, er is film, er is ... van alles! Zelfs een terrasje en een dagschotel van de Couscousbar! Wat je wil je nog meer?

De Kunstsafari vindt plaats in een deel van De Hallen (de oude tramremises) aan de Tollensstraat 60 in Amsterdam Oud-West. Tijdens de Kunstsafari vinden er ook rondleidingen plaats door het complex van de Hallen.

voor meer informatie...>>> Kunstsafari

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 9 september 2004

Persbericht

DE RODE LOPER

EEN BRUISEND FESTIVAL 2004

10,11 en 12 september

Ondek cultureel Oost/Watergraafsmeer

FESTIVAL DE RODE LOPER WORDT VRIJDAG 10 SEPTEMBER OM 17.00 UUR FEESTELIJK GEOPEND IN HET HERNIEUWDE PARK FRANKENDAEL

voor meer informatie...>>> De Rode Loper

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 11 september 2004

Persbericht

KUNSTBAR

11 T/M 12 september 2004

Op 11 september wordt de Linnaeusstraat en de Middenweg even overgenomen door de KunstBAR: De ongeveer 50 kunstenaars die het straatbeeld gaan bepalen zijn voornamelijk te vinden op de hoek Pretoriusstraat/Linnaeusstraat. Er is een compleet programma van 10.00 uur tot 16.00 uur: waaronder, les van "Rob Boss", kraampjes met vreemde waar, de ezelrace, een wijnfontein, voordrachten vanaf een vuilniscontainer, stoeien met de grote beer en nog veel meer... Daarna, van 16.00 tot 20.00 uur (tevens op zondag 12 september), gaat de KunstBAR verder op de hoek Eikenweg/Vrolikstraat. Er zijn dan de gezamelijke werken, installaties en performances te zien en er is een open podium.

De kunstenaars:
Hans Booy, Barry Fitton and some UK Poets, Theo Niermeijer, Therese van de Berg, Rosemarijn Dissen, Group Analtat (Piet Linnebank, Taco Eisma, Ian Klarkin, Nathan Henderson), Carla Baarspul, Pieter Schmits, Netty Gelijsteen, Pyotr van Moock, Francis ter Hoven, Bruno Filho, Peter Kist, An van Ackerbroeck, Gregorio Vallejo, Louise van Heerdt, Alex 2000, Guido Braul, Sam Sillah, Netty Gelijsteen, Leida Blom, Silvester Peperkamp, Ramon Jan Vet, Julie Therond, Robert Pennekamp en anderen.

voor meer informatie...>>> brainstormbureau.nl/kunstbar

Foto's Kuntstplein/Kunstbar(foto's maartje)

ingezonden foto's van Jolanda Prins Kunstpleinje

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 15 september 2004

Persbericht

NICOLAAS & ALEXANDRA

HET LAATSTE TSARENPAAR

HERMITAGE AMSTERDAM

18 september 2004 - 13 februari 2005

Zelden is een persoonlijk verhaal zo verweven geweest met de loop van de geschiedenis als dat van de laatste tsarenfamilie van Rusland. De tentoonstelling presenteert het leven van het laatste tsarenpaar, Nicolaas II (1868-1918) en Alexandra (1872-1918), en van hun vijf kinderen Olga, Tatjana, Maria, Anastasia en de Tsarevitsj Alexej. Als symbool van het oude Rusland werden zij in 1918 door de bolsjewieken in Jekaterinenburg vermoord, nadat de tsaar anderhalf jaar eerder was afgetreden. Talloze persoonlijke bezittingen, staatsdocumenten, schilderijen, foto's en objets d'art van dit gezin zullen in de Hermitage Amsterdam te zien zijn in een indrukwekkend, persoonlijk en ontroerend verhaal.

Jeugd en huwelijk

Nicolaas was het eerste kind van de latere tsaar Alexander III en de Deense prinses Dagmar. Toen hij op 6 mei 1868 werd geboren, was zijn grootvader, Alexander II, nog aan het bewind. Deze kwam in 1881 door een aanslag om het leven, een traumatische ervaring voor de jonge Nicolaas. Met 13 jaar werd Nicolaas de 'tsarevitsj', de troonopvolger. Zijn ouders gaven hem een intieme, warme en ongecompliceerde jeugd, een uitzondering in die dagen voor een tsarenkind. Naast zijn schoolopleiding was Nicolaas actief betrokken bij verschillende onderdelen van het grote Russische leger. Op jonge leeftijd werd hij door zijn vader de wereld in gestuurd. Zo reisde hij naar Japan, Egypte, India, China en Java.

Met als voorbeeld het gelukkige huwelijk van zijn ouders verlangde Nicolaas al vroeg naar een 'eigen nest'. Zijn keuze viel op het verre familielid Alix van Hessen (1872), een kleindochter van de Britse koningin Victoria. Hun eerste ontmoeting vond al plaats in 1884, bij het huwelijk van zijn oom met haar zus. Bij die gelegenheid kraste de 12-jarige Alix hun namen in het raam van het Winterpaleis (huidige Hermitage) in Sint-Petersburg, maar pas na de tweede ontmoeting, in 1889, kon er serieus worden gedacht aan een huwelijk. Grootste struikelblok voor Alix was de overgang naar de Russisch-orthodoxe kerk, een voorwaarde voor het huwelijk. Toen ze daar uiteindelijk in 1894 toch voor koos, stond niets het huwelijk meer in de weg, maar de trouwplannen werden onderbroken door de dood van Alexander III op 1 november 1894. Hierdoor werd Nicolaas nu tsaar Nicolaas II. Ruim drie weken later, op 26 november, trouwt hij met Alix, die dan de naam Alexandra Fjodorovna krijgt.

voor meer informatie....>>>> Hermitage Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 17 september 2004

Persbericht

Gebruikt u Internet?

Wat hebt u vandaag gedaan op het Internet? En ging dat goed of juist helemaal niet? Wat stoort u als u online bent?
Lijkt het u leuk om een tijdje een dagboek bij te houden waarin u alles kwijt kunt over Internet?
Dat is de bedoeling van het dagboekonderzoek dat het onderzoeksbureau Dialogic Innovatie en Interactie gaat uitvoeren in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, KPN, de Gemeenten Amsterdam en Almere en het Platform Nederland Breed.

Dit jaar zal het onderzoeksbureau Dialogic Innovatie en Interactie voor de derde keer een dagboekonderzoek doen naar het gebruik van Breedbandinternet. We willen erachter komen wat mensen dóen met een (breedband)internetaansluiting.

Daarom is het belangrijk om naar de gebruikers kijken.

Voor een periode van twee weken willen we voor elke dag weten wat mensen doen op Internet. Welke toepassingen (e-mail, surfen, winkelen, muziek, foto's, film, games) worden veel gebruikt? Worden internettoepassingen ook gebruikt voor zorg, onderwijs, veiligheid en communicatie in de buurt? Wat gaat er goed en wat levert juist ergernis op? Antwoorden op deze vragen moeten meer inzicht geven in hoe mensen Internet nu gebruiken en op welke manier het gebruik van breedband (in de toekomst) beter aansluit bij de werkelijke behoeften van mensen. Voor het onderzoek hebben we natuurlijk wel een aantal vrijwilligers nodig! We zijn op zoek naar:

50 mensen met een Internetaansluiting die twee weken een dagboek willen bijhouden over hun internetgebruik

Natuurlijk worden alle gegevens uit het onderzoek anoniem verwerkt!

Voor iedereen die aan het hele onderzoek meedoet, is er een kleine financiële vergoeding. Verder wordt er digitale apparatuur verloot onder de deelnemers.

Meer informatie?
Alle informatie over het project inclusief een aanmeldformulier is te vinden op:
www.breedbandgebruiker.nl
U kunt ons ook bellen of een e-mail sturen:

vermaas@dialogic.nl
030-2150593

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 17 september 2004

Persbericht

‘Dan doen wij het maar’

Autovrije zondag 19 september, 13.00 uur

Mr. Visserplein Amsterdam

De gemeente Amsterdam had het er niet voor over, die ene autovrije dag per jaar. Dan doet Amsterdam Anders/ De Groenen het maar: op zondag 19 september is het Mr. Visserplein vanaf 13.00 uur van de autolozen. Ook autobezitters zijn van harte welkom, mits ze een ander (motorloos) vervoermiddel kiezen.

Veel autogebruik in de binnenstad is niet echt nodig, want er zijn voldoende goede alternatieven. De autovrije dag, die in heel Europa en zelfs daarbuiten jaarlijks wordt georganiseerd, is bedoeld om die alternatieven te laten zien. En ruimte te geven aan fietsers, voetgangers en bestuurders van andere niet-gemotoriseerde voertuigen, zodat zij eens in alle rust kunnen genieten van hun mooie stad.

Clemens Mol, woordvoerder verkeer voor Amsterdam Anders/ De Groenen in de binnenstad: ‘72 % procent van de Amsterdammers binnen de ring heeft helemaal geen auto, maar heeft wel dagelijks last van lawaai, stank en onveilige situaties. Dan is die ene autovrije dag toch niet teveel gevraagd? Bovendien gaan er in Nederland jaarlijks meer mensen dood aan de luchtvervuiling door auto's dan door meeroken.’

Dit jaar is het voor het eerst sinds 1999, dat de gemeente Amsterdam geen autovrije dag organiseert. De afgelopen vijf jaar is de autovrije dag zeer succesvol verlopen in Amsterdam. 170 andere gemeenten in Nederland zijn aanstaande zondag wel autovrij. Amsterdam mist zowel op Nederlands als op Europees niveau de boot.

Amsterdam Anders/ De Groenen roept alle Amsterdammers op om 13.00 uur naar het Mr. Visserplein te komen op fiets, step, skates of ander motorloos voertuig. Mensen die de benenwagen kiezen, kunnen ter plekke bijzondere fietsen uitproberen. De rotonde van het Mr. Visserplein zal gebruikt worden als autovrije carrousel waarin de deelnemers rondjes draaien en zo het plein in bezit nemen. Het belooft een vrolijke middag te worden!

voor meer informatie ... >>> Amsterdam Anders / De Groenen

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 18 september 2004

Persbericht

De Kunstenaars van Ruigoord

een "Open Atelier Weekend"

voor meer informatie...>>> Ruigoord

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 21 september 2004

Persbericht

‘Wethouder Hannah Belliot
slaat eerste officiële paal
Openbare Bibliotheek Amsterdam'

<<Webcam

vrijdag 24 september om 10.00 uur

voor de officiële start van de nieuwbouw van Nieuwe Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland

Op vrijdag 24 september om 10.00 uur slaat Hannah Belliot, wethouder van cultuur, de eerste officiële paal van de Nieuwe Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland.

Hiermee start de bouw van de grootste bibliotheek van Nederland met een omvang van 28.000 m2.

Het concept belevenisbibliotheek zal hier gerealiseerd worden. Twee miljoen bezoekers per jaar komen door informatiedragers, presentaties, evenementen, exposities en activiteiten in aanraking met cultuur. Participeren, leren en cultuur worden met elkaar verbonden in de vorm van de verrassing: de belevenisbibliotheek.

Tijdens de openingsplechtigheid zijn aanwezig o.a. Jo Coenen, Rijksbouwmeester en architect van het gebouw, Hannah Belliot, wethouder Cultuur Amsterdam, Ab Vos, gedelegeerd opdrachtgever, Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Isaäc Kalisvaart, directeur MAB.

Tijdens de opening vertelt Felix Rottenberg, zelf benoemd inspecteur bibliotheekwerk, over de rol van de bibliotheek.

De eerste paal zal beschreven worden met verwachtingen, wensen en Ode’s aan de bibliotheek van de toekomst. De virtuele variant van de eerste paal die live vanuit de bouwplaats zal worden geopend door Jo Coenen, die later die dag een eredoctoraat in ontvangst zal nemen van de Open Universiteit Nederland.

Tegelijk start in deze fase van het project Oosterdokseiland ook de bouw van het eerste kantoor van ruim 10.000 m2 en de parkeergarage in opdracht van ontwikkelaar MAB/BPF. Het kantoor is verkocht aan Kantoren Fonds Nederland (KFN). Fase I van ODE wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie HillenRoosen/De Nijs,. Naast de architecten Jo Coenen (bibliotheek en kantoor) en Zwarts & Jansma (garage en leisure), zijn hierbij als adviseurs betrokken Arup en Arcadis.

Behalve de nieuwe Openbare Bibliotheek, welke één van de grootste van Europa wordt, komt er op het Oosterdokseiland een inspirerende mix van wonen, werken, studerem, recreëren en uitgaan. In totaal omvat het programma de nieuwe vestiging van het Conservatorium van Amsterdam, 80.000 m2 kantoren, 347 appartementen, een luxe hotel met 275 kamers, ruim 15.000 m2 winkels en horeca, 7.500 m2 leisure, een parkeergarage met 1.540 plekken en een fietsenstalling met 2.500 plaatsen.

voor meer informatie ..>> OBA

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 23 september 2004

Persbericht

KUNSTMANIFESTATIE 'DE RUIMTE'

ATELIERS VAN GENDT

24,25 EN 26 SEPTEMBER 2004

Het grootste Atelier van Nederland is te vinden op het Oostenburgereiland te Amsterdam, in de Van Gendthallen. Waar voorheen treinstellen en scheepsmotoren werden gemaakt wordt de 'Ruimte' ingevuld door 32 kunstenaars, vroeger het productieve hart van Stork en Werkspoor.

De volgende resultaten kunt u zien, op de kunstmanifestatie 'De Ruimte Ateliers van Gendt' Door de vuile ramen gezeefd licht wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Een videoprojectie houdt de oude productiehallen een spiegel voor. Brons in de smeltoven gaat weer gloeien en wordt gegoten tot beeld. Er verrijzen moderne tempels. Wandschilderingen geven een panorama van een industrieverleden. Bootrompen zullen drijven in de betonnen vloeren en kleurige vanen zullen vrolijk hangen tussen de ijzeren ribben van de hal.

De bezoektijden van de expositie 'De Ruimte' Ateliers van Gendt zijn zaterdag en zondag 25/26 september in de van Gendthallen op het Oostenburgereiland te Amsterdam, van 12.00 uur tot 20.00 uur. Toegangsprijs 2 euro.

De officiële Opening is vrijdag 24 september om 17.00 uur, voor iedereen toegankelijk.

voor meer informatie ...>>> Saoe

voor foto's opening Expo...>>>>Van Gendt Hallen (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 27 september 2004

Persbericht

HERMAN BROOD MIDDAG

zondag 3 oktober 2004

De Herman Brood PC

zal worden onthuld door Xandra Brood.

Bart Chabot komt een lezing geven over zijn werk.

(Hij heeft een aantal boeken geschreven over zijn vriendschap met Herman.) Bart's boeken zijn ook te koop en kunt u laten signeren.

We vieren de 50ste verjaardag van Bart Chabot met zijn gasten en taart.

voor meer informatie ...>>>OBA

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 1 oktober 2004

Persbericht

DEMONSTRATIE

Amsterdam start 11.30 uur Dam

zaterdag 2 oktober 2004

meer informatie....>>> Keerhettij

foto's Demonstratie (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 4 oktober 2004

Persbericht

WERELDOORLOG IN DE WEST

Suriname, de Nederlandse Antillen

en Aruba 1940-1945

Verzetsmuseum

Hierin staat het vergeten verhaal van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba in de Tweede Wereldoorlog centraal. Deze gebieden waren in de oorlog de enige stukken vrij Nederland. Niet bezet dus, maar wel nauw betrokken bij de oorlog.

En zelfs heel belangrijk, want zonder de olie uit de Antillen en zonder de bauxiet uit Suriname was Nederland misschien niet eens bevrijd?! In de tentoonstelling vertellen bewoners en andere ooggetuigen wat zij in de oorlog hebben meegemaakt. Zij halen herinneringen op aan de hulpacties voor Nederland (!), Duitse duikbootaanvallen, de komst van de Amerikaanse soldaten en daarmee de introductie van Coca Cola en jazz-muziek, de eerste songs in het Papiaments én de opvang van joodse vluchtelingen. Ook is er aandacht voor de Surinamers en Antillianen die ten tijde van de oorlog in Nederland verbleven. Want wist u dat velen van hen deelnamen aan het verzet? Verrijk uw kennis van de geschiedenis en kom naar het Verzetsmuseum (schuin tegenover Artis).

voor meer informatie ....>>> Verzetsmuseum

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 4 oktober 2004

Persbericht

Bart Chabot opent het Culturele Seizoen

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam

met een Herman Brood-middag

foto: de onthulling door Xandra Brood van de Herman Brood-pc

tevens vierde Bart Chabot met de genodigden zijn 50e verjaardag!

voor meer Foto's Brood-middag (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 5 oktober 2004

Persbericht

Kunststof: jongeren in debat

met Hannah Belliot

Op vrijdag 8 oktober is Hannah Belliot, wethouder van Kunst & Cultuur van de gemeente Amsterdam, gast in het Muiderpoorttheater. Jonge Amsterdammers vertellen hoe zij hun deelname in kunst ervaren en wat hun wensen zijn.
Het debat begint om 17.00 uur. De toegang is gratis.

Amsterdam is een stad die talloze activiteiten voor jongeren ontplooit. Maar weten de jongeren hun weg te vinden in dit oerwoud van subsidiemogelijkheden, faciliteitvoorzieningen, coachingstrajecten en kunstprojecten? Wat willen zij nou echt? En over welke drempels moeten zij stappen om hun doelen te bereiken?

In het debat Kunststof gaat de wethouder van Kunst & Cultuur van de gemeente Amsterdam Hannah Belliot rond de tafel zitten met artiesten van 12 tot 25 jaar. Gespreksleiders zijn Tarik Yousif , oprichter van het uitgaansmagazine Hallal en Fouad Sidali, medewerker bestuursdienst Amsterdam.

Over kunst moet je niet alleen praten. Kunst moet je doen!
De dag wordt afgesloten met een wervelende show van de jongerendansgroep Multiple Arts.

Jongeren die geïnteresseerd zijn in deelname aan het debat kunnen tot 6 oktober een aanmeldingsformulier opvragen: info@muiderpoorttheater.nl
Het is ook mogelijk een plaats te reserveren als toeschouwer: 020 - 668 1313.
Meer informatie: 020 - 692 5421

voor meer informatie...>>> Muiderpoorttheater

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 7 oktober 2004

Persbericht

Amsterdams Marionetten Theater

VOORPREMIÈRE vrijdag 8 oktober 2004

Marionetten spelen Mozarts Toverfluit in Nederlandse bewerking

De Toverfluit Sinds lange tijd is Mozarts meest populaire opera - Die Zauberflöte - in Nederland niet in onze eigen taal uitgevoerd. Vanaf oktober brengt het Amsterdams Marionetten Theater De Toverfluit in een eigen Nederlandse vertaling. Het theater heeft een opname gemaakt met Nederlandse zangers en een instrumentaal ensemble dat speelt op authentieke instrumenten. Weinig mensen weten dat Mozart zijn laatste opera voor een klein theater heeft gecomponeerd. Dit past wonderwel bij de intimiteit van het marionettentheater.

Frank Sibie

Op 8 oktober vindt de voorpremière plaats om 20.00 uur en op 16 oktober is om 14.00 uur de première van Mozarts beroemde opera: een exotisch avontuur, een klassiek verhaal over de strijd tussen goed en kwaad, een sprookje (geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar)

voor meer informatie...>>>> Marionettentheater

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 11 oktober 2004

Persbericht

Poëzie- en Muziekavonden

in Galerie/Kunstenaarsvereniging

de Etna

woensdag 13 oktober 2004

Aanvang 21 uur, vrij entree

met o.a. TOON TELLEGEN

BINDERVOET & HENKES Behalve schrijvers vertalers van o.a. Joyce, The Beatles en Bob Dylan; van deze laatste verschijnt nu tegelijk in het Engels en Nederlands het eerste deel van z’n autobiografie.

Presentatie HIERO, het nieuwe blad van Aart Clerkx

ALEX MOL (Wim Noordhoek)

PETER KLENCKE zingt drie Dylan-vertalingen en licht ze toe

De Nederlandstalige en akoestische groep STOOM

Presentatie: Paul Schaaps

In de Etna, Rapenburgerstraat 159, Amsterdam

voor meer informatie..>>> De Etna

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 13 oktober 2004

Persbericht

Het Slotfeest van de Gouden

Kinderboekenweek

van de OBA staat in het teken van Ghana

zaterdag 16 oktober 2004

10.30 uur: deze feestelijke dag wordt geopend

door Miss Ghana Holland: Jacqueline Johnson.

11.00 - 11.45 uur: een voorstelling georganiseerd door Jeugdtheater Krakeling; het Ghanese verhaal ‘Anansi in de kast – Schuldeisers’ door Winston Scholsberg. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Toegang: gratis. Kaartjes zijn af te halen bij de balie van de Klantenservice.

13.00 - 14.00 uur: i.s.m. Donald Duck Weekblad is er een expositie over ‘Hoe maak je een Donald Duck’. Daarnaast is er een tekenworkshop ‘Hoe teken ik Donald Duck’. En misschien komt er nog een hele grote verrassing. Kijk voor meer informatie op www.donaldduckweekblad.nl

15.00 - 18.00 uur: het grote Ghana-feest voor kinderen van 6-10 jaar. Met o.a. een vertelprogramma door Angela Jorna, muzikaal begeleid op griot door Lamin Kuyateh, een workshop klassieke Ghanese muziek door Joe Baiden, een dansworkshop door Suzanne Delsing en een creatieve workshop door Relinde Peters en Rixt Hilverda.
Toegang: gratis. Kaartjes zijn af te halen bij de Centrale Jeugdafdeling op de vijfde verdieping.

voor meer informatie...>>>

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 16 oktober 2004

Persbericht

OPEN ATELIERS XPOSITRON

ZONDAG 17 OKTOBER 2004

van 12.00-19.00 u

Feestelijke opening om 12.30 u door de Stedenmaagd en... in de projectruimte van Xpositron

Centrale expositie ‘Randgebieden’ te bezichtigen t/m 22 oktober van 12.00-17.00 u

voor meer informatie ...>>> Xpositron

Redactie Maartje Pronk

 

 

zondag 17 oktober 2004

Persbericht

De 29e Marathon van Amsterdam

Een impressie van de route door het

Mooie Vondelpark

Robert Cheboror de 25 jarige Keniaanse marathonloper kwam als eerste zondagmiddag binnen.

voor meer foto's ..>>> Marathon (foto's van Ted Bouwens)

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 19 oktober 2004

Persbericht

Open Dag Sciencepark Amsterdam

Publiek ontdekt geheimen van natuurwetenschap

zaterdag 23 oktober 2004

Het Sciencepark Amsterdam opent op zaterdag 23 oktober haar deuren om jong en oud zelf te laten ervaren wat wetenschap is.

In workshops en experimenten maakt het publiek kennis met onderwerpen als water op Mars, hersenen, sterren, geur en smaak, en supermagneten. De kennisinstellingen en -bedrijven die (inter)nationaal onderzoek doen op het gebied van de natuurwetenschappen, levenswetenschappen en informatica organiseren deze open dag.

Door het doen van proeven of deel te nemen aan een workshop of experiment ontdekt het publiek zelf de geheimen van natuurwetenschappelijke verschijnselen. Wat is bijvoorbeeld gammastraling, waar komt het vandaan en welk effect heeft het op ons? Of hoe zou water de oppervlakte van de planeet Mars gevormd kunnen hebben? Daarnaast kan het publiek een kijkje nemen in diverse onderzoekslabs, bijvoorbeeld op de afdeling Microscopie waar de wer-king van de cel wordt bestudeerd of bij de afdeling Neurobiologie waar een hoogleraar echte mensenhersenen laat zien en uitleg geeft over onze brein. Tevens kan het publiek even terug-keren in de collegebanken voor een lezing over bijvoorbeeld de keerpunten in de natuurwe-tenschappen, planeten bij andere sterren of over de ontdekkingen bij het 50 jaar bestaande onderzoekscentrum CERN.

Kinderuniversiteit
Jonge onderzoekers vanaf 4 jaar doen nieuwe ontdekkingen aan de Kinderuniversiteit van Am-sterdam en ontvangen na afloop een 'echte' bul. In de kinderlezing 'Wat stinkt daar zo?' wor-den reuk en smaak onder de loep genomen en met kindertheater Eureka! wordt een natuur-kundige ontdekkingsreis gemaakt. Experimenteren kan ook tijdens de Jonge onderzoeker-rondleiding van AMOLF: schilderijen onderzoeken, een vergrote haar bekijken of de kracht van supermagneten ontdekken. In de Pretlabs kunnen kinderen hun eigen deurbel of discobroche maken. Daarnaast zien de winnaars van de SARA-tekenwedstrijd 'rondlopen in je eigen teke-ning' hun eigen creaties tot leven komen in een virtuele wereld. Deelnemen aan de tekenwed-strijd kan nog tot 8 oktober a.s.

Deelnemende instituten en bedrijven zijn: FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF), Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energiefysica (NIKHEF), SARA Reken- en Netwerkdiensten, Wetenschap en Technolo-gie Centrum Watergraafsmeer N.V. en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en haar onderzoeksinstituten.

De open dag vindt plaats in het kader van de Nationale Wetenweek, een initiatief van Stichting Weten.

Datum/tijd: zaterdag 23 oktober 2004, 12.00 - 17.00 uur
Locatie: Sciencepark Amsterdam, Kruislaan 300-419, Amsterdam
Toegang: Gratis. Er worden pendelbussen ingezet om de bezoekers kostenloos te vervoeren van en naar NS-stations Amsterdam Muiderpoort en Amsterdam Amstel.

voor meer informatie ..>>> scienceparkamsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 20 oktober 2004

Persbericht

Dyson Dag Wetenweek 2004

Kenniseconomie aan de Keizersgracht

voor

alle kids

Techniek en wetenschap is leuk! Kom kijken, knutselen, bouwen, ontdekken, gamen, ontwerpen of uitvinden met de slimste Dyson uitvinders…

Het kan allemaal op zaterdag 23 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur aan de Keizersgracht 209 Amsterdam. Dan houdt Dyson een wervelende dag over cycloonkracht voor alle kids tussen 8 en 14 jaar!

Cycloonkracht voor thuis
James Dyson heeft de cycloonkracht voor de stofzuiger uitgevonden. De Dyson stofzuiger met Root12 Cyclone Technology heeft een hogere zuigkracht en een groter vermogen om vuil van de vloer te zuigen doordat de luchtstroom in de machine door 12 cyclonen wordt geleid. De Dyson cycloonstofzuiger haalt het vuil met een g-kracht van maar liefst 200.000 uit de luchtstroom; dat is 67.000 keer meer dan wanneer een formule 1-race-auto op volle snelheid een bocht neemt. Maar het belangrijkst: thuis wordt het sneller schoner dankzij Dyson.

voor meer informatie..>>> Dyson

Wetenweek

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 25 oktober 2004

Persbericht

Altijd al willen wonen en werken in een

ander Europees land?

Kom naar de Europauitdaging op 30 oktober!

Op 30 oktober organiseert CWI/EURES een Europadag. Tijdens deze dag staat werken in een ander Europees land centraal. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, voorlichtingsbijeenkomsten en uiteraard op zoek gaan naar vacatures in Europa. Dit evenement vindt plaats in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) aan de Piet Heinkade 27. De bezoeker oriënteert zich op een internationale loopbaan in een internationale omgeving! De deuren zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend en de toegang is gratis. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg zal de Europadag officieel openen.

Vacatures en informatie
Tijdens de Europadag krijgen bezoekers informatie over werken in Europa. Naast de Europese Commissie zijn bedrijven aanwezig met vacatures in landen van de Europese Economische Ruimte. Zo zijn aanwezig: Disneyland Parijs, entertainmentbedrijven, Recrajob en Manpower Health & Care. Het gaat om diverse vacatures voor seizoens-, vast en tijdelijk werk in onder andere horeca, gezondheidszorg, recreatie en toerisme. Eures maakt een selectie van banen die op dit moment worden aangeboden in de Europese database. Ook Eures-collega's uit Zweden, Oostenrijk, Duitsland, België, Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië zijn aanwezig.

Noorwegen en Zweden
In Noorwegen en Zweden zijn veel dunbevolkte gebieden waar men graag gezinnen verwelkomt om de vergrijzing tegen te gaan. Vorig jaar bleek hiervoor tijdens een speciale actiedag in Amersfoort enorm veel belangstelling. Velen visten toen achter het net. Nu zijn er dus nieuwe kansen voor belangstellenden. De rekruteringsorganisatie Norsk.nl houdt zich met de werving bezig en is ook aanwezig op deze Europadag.

Workshop en voorlichtingsbijeenkomsten
Verspreid over de hele dag vinden verschillende bijeenkomsten plaats. Zo kunnen bezoekers een workshop internationaal solliciteren volgen. In de voorlichtingsbijeenkomsten komt onder andere aan de orde: wonen en werken in verschillende landen van Europa en sociale verzekeringen in Europa. Twee taalinstituten organiseren een proefles Scandinavische talen en Spaans en geven informatie. Verder kunnen bezoekers met hun persoonlijke vragen terecht bij diverse stands in de Passenger Terminal Amsterdam. Er zijn stands van instanties op het gebied van sociale zekerheid (UWV/SVB), verzekeringen en internationaal transport.

informatie: Op alle CWI-vestigingen liggen flyers met gedetailleerde informatie.

voor meer informatie...>>> CWI

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 27 oktober 2004

Persbericht

Nationale Krakercompetitie

wie zoekt het beste op het web?

Wie mag zich dit jaar de beste zoeker op Internet noemen? Na het succes van vorig jaar, gaat op 29 oktober de tweede editie van de Nationale Krakercompetitie van start. Inschrijven voor de wedstrijd in vier wekelijkse rondes, kan vanaf nu op www.nationalekrakercompetitie.nl.

Leuk, leerzaam, verslavend:

De zoekwedstrijd op het Internet wordt georganiseerd door de Vereniging van Openbare Bibliotheken in samenwerking met Overheid.nl, NRC Handelsblad en Google. De competitie trok in 2003 meer dan 4000 enthousiaste deelnemers die de competitie kenmerkten als leuk, leerzaam en verslavend. Natuurlijk zijn er aantrekkelijke prijzen te winnen. Bij de weekprijs komt het aan op een combinatie van zowel goed als snel beantwoorden van de vragen. De hoofdprijs draait om het beste resultaat gedurende de hele competitie en bestaat uit een reis voor twee personen naar Boedapest.

Pittige vragen:

Iedere wekelijkse ronde bestaat uit zeven pittige vragen die zijn bedacht door een team van bibliothecarissen. Zij lieten zich inspireren door de vele vragen die ze in hun dagelijkse praktijk tegenkomen, zowel aan de balie als via al@din de populaire digitale vraagbaak van de openbare bibliotheken.

De krakervragen zijn in de vorm van een verhaaltje gesteld, prikkelen de verbeelding, gaan over allerlei interessegebieden en confronteren de deelnemer met onvermoede internetbronnen.

Een voorbeeld:

Ze was 91 jaar en had tot kort voor haar 89e verjaardag op kamers gewoond. Sindsdien woonde ze tot haar grote genoegen zelfstandig in een flatwoning. Ze was zeer bij de tijd, behoorlijk zwart/wit, eigenwijs, praatte aan een stuk door en had een groot gevoel voor humor. Ze had jarenlang gewerkt in een inrichting voor moeilijk opvoedbare meisjes In Zetten. Ze wilde nu toch wel wat zaakjes regelen en dus had ze haar neef opgetrommeld. Ze kwam aanzetten met een levensverzekering van f 200,- , afgesloten in 1922 bij de Onderlinge Levensverzekering van Eigen Hulp, gevestigd in 's Gravenhage. Bij welke verzekeringsmaatschappij kun je die nu bij overlijden verzilveren?

voor meer informatie. ...>>>www.nationalekrakercompetitie.nl

en is ook alle informatie te vinden over de achtergrond en opzet van de competitie, ervaringen van deelnemers in 2003, prijzen, etc.

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 30 oktober 2004

Persbericht

In de nieuwe kunstruimte

"Goed Gezien"

nieuwe werk van Henk Fakkeldij

31 oktober tot 28 november

Dit nieuwe werk is het resultaat van het project "Sence and Society" waar Henk Fakkeldij al sinds 2002 aan werkt. In het kader daarvan gaat Fakkeldij op stap met de GG & GD en fotografeert hij de vervuilde woningen van mensen die psychisch ontspoord zijn, vlak voordat deze ontruimd gaan worden. " De woningen worden in het bijzijn van de politie geopend. Wat je er kunt aantreffen is een verassing. Een schokkende verassing. Een voor een gezond mens ondenkbare, onwerkelijke wereld." Sommige mensen komen door hun ziekte op straat terecht. Ze zijn niet in staat zelfstandig een gezond leven te leiden. "Ik zag de plekken op straat waar ze de nacht doorbrengen. De portieken en hoeken van de stad waar ze waar ze hun toevlucht nemen. Ik heb ze daar gefotografeerd en gefilmd."

Fakkeldij verwerkte al deze ervaringen in grote tekeningen, foto's en kleine schilderingen die gebaseerd zijn op de beelden die hij tegenkwam, op straat, in de woningen, in zijn hoofd. Zo wordt het werk een combinatie van fantasie en werkelijkheid maar altijd geënt op zijn ervaringen. Zijn beelden zijn ondanks het thema toch poëtisch, direct, maar ook schokkend en confronterend.

Fakkeldij gebruikt verschillende technieken die hij kiest als onderdeel van dat sfeer die hij het werk wil meegeven. De tekeningen, die nu in Kunstruimte Goed Gezien te bewonderen zijn, hebben een afmeting van 210 cm. x 150 cm. Ze zijn gemaakt met Siberisch krijt. Het diepe zwart geeft de sfeer van de nacht weer. De onderwerpen lijken uitgelicht met een spot. Daardoor krijgen ze iets theatraals. Ook de foto's van de aangetaste woningen zijn een spel van licht en schoonheid. Soms zijn ze zelfs romantisch. Maar ze weerspiegelen ook de dramatiek van een leven dat op een heel trieste manier is ontspoord. De foto's van de slapers tonen de rust, de ontsnapping uit het bewuste zijn. Fakkeldij wil de mens in zijn kwetsbaarheid tonen. De slapers zijn even bevrijd, en niet bewust van wat zich afspeelt in de wereld buiten de hen.

Kunstruimte "Goed Gezien" vindt u in de Groen van Prinsterestraat 51 (in het stadsdeel Westerpark). "Goed Gezien" is een samenwerking tussen Stichting Kunsttraject, Artwalk Amsterdam en de firma Goed Verpakt.
De tentoonstelling wordt op zondag 31 oktober geopend om 16.00 uur. en duurt tot en met 28 november.
Goed Gezien is geopend op zaterdag en zondag van 15.00-18.00 en verder op afspraak tel. 6820766

Meer informatie....>>>> Henk Fakkeldij

foto's: Opening Expo (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 1 november 2004

Persbericht

EUROPADAG EEN HIT!

Bijna 2.000 bezoekers tonen hun grenzeloze

belangstelling

Op 30 oktober organiseerde CWI/EURES een Europadag. Tijdens deze dag stond werken in een ander Europees land centraal. In de internationale omgeving van de Passenger Terminal Amsterdam zochten 1.852 bezoekers naar informatie en vacatures.

Mobiliteit
Europarlementariër Kathalijne Buitenweg benadrukte in haar openingsspeech het belang van mobiliteit binnen Europa. Zij vindt het belangrijk dat er niet meer op basis van nationaliteit gediscrimineerd wordt: "Kennismaken met andere culturen leert ook veel over jezelf." Eén van de taken van Eures is het verstrekken van informatie over wonen en werken in een ander Europees land. Gelet op het aantal bezoekers voldeed de Europadag zeker aan een behoefte in Nederland.

Landen die 'in' zijn
Euresadviseurs en bedrijven uit diverse landen waren aanwezig met 24 stands en 13 verschillende presentaties. Onder jongeren waren met name Noorwegen en Zweden populair. Er zijn daar dunbevolkte gebieden waar men graag gezinnen verwelkomt. Jongeren gaan erheen voor de rust, de sociale zekerheid en de ruimte. Er zijn banen voor vaklui als loodgieters en automonteurs, maar ook voor mensen in de zorg, van verpleegkundigen tot tandartsen.

Workshops en stands
De workshop 'Internationaal solliciteren' bijvoorbeeld was binnen de kortste keren volgeboekt. Ook aan de stands was het druk. Een bezoekster op zoek naar een baan in de evenementenbranche in het Middellandse Zeegebied: " Op internet weet je vaak niet waar je moet zoeken. Hier vind je alles bij elkaar en is er ruimte voor een persoonlijk gesprek."

Wie de Europadag gemist heeft kan de site bezoeken:

http://europa.eu.int/eures

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 2 november 2004

Persbericht

Grote overzichtstentoonstelling

Jan Bianchi en Luca Orlandi

kunstenaarsvereniging ETNA

22 oktober - 7 november 2004

Hun artistieke roots liggen bij het Waterlooplein

de schilderijen kenmerken een "nieuw realisme"

Kunstenaarsvereniging ETNA
Rapenburgerstraat 159
Amsterdam

Open 14.00 - 20.00 uur (maandag gesloten)
De kunstenaars zijn zelf aanwezig in de ETNA

voor meer foto's...>>> Expositie Etna (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 3 november 2004

Persbericht

Gedenkplaats Theo van Gogh

in de Linnaeusstraat

Dinsdagavond 2 november 2004

dinsdagavond 2 november 2004 om 24.00 uur

Middennacht, de kaarsen branden, stilte alom, een grote groep mensen hebben zich om het afgezette gedeelte geschaard, in de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost, tegenover Het Stadsdeel Kantoor, op de plaats waar die ochtend, Theo van Gogh werd vermoord.

de Milieu wacht A.v.d.Vegt was die avond aanwezig. (foto Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 


vrijdag 5 november 2004

Persbericht

MUSEUMNACHT AMSTERDAM

Zaterdag 6 november 2004

Op zaterdag 6 november vindt in Amsterdam wederom de

Museumnacht Amsterdam plaats.

38 musea openen hun deuren van 19.00 tot 02.00 uur ´s nachts.

De Museumnacht wordt sinds 2000 georganiseerd om een nieuw en jong publiek enthousiast te maken voor Amsterdamse musea. Alle instellingen organiseren bijzondere evenementen. Natuurlijk zijn ook de vaste opstellingen en tijdelijke tentoonstellingen te zien. Dit jaar nemen de Hermitage, Mediamatic en de Westerkerk voor het eerst deel aan de Museumnacht. NEMO en de Hortus zijn terug van weggeweest.

Het jubileum van de Museumnacht wordt officieel gevierd op het dak van NEMO met de première van de film FLO van Daniëlle Kwaaitaal. FLO is de titel van een zinnenprikkelende, poëtische en associatieve korte film en een live DJ/VJ performance uitgevoerd door DJ Aardvarck. In de hoofdrol speelt Ellen ten Damme. Bezoekers en genodigden zijn van harte welkom op het dak een glas champagne op het 5-jarig bestaan van de Museumnacht te drinken. De jubileumviering vindt plaats van 22.00 tot 23.00 uur, op het dak van NEMO.

Alle deelnemende musea worden dit jaar herkenbaar gemaakt door zogenaamde ´Space Flowers´, grote lichtbundels die bij elk museum de lucht in schieten. De verlichting wordt verzorgd door beeldend kunstenaar Gordon Haslett.

voor meer informatie ...>>>>

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 8 november 2004

Persbericht

Nachtwacht 2004

fotograaf Paul Blanca

The Gallery

6 november - 20 november 2004

Zaterdagmiddag 6 november 2004 om 17.00 uur opende Hannah Belliot, Wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam in The Gallery, Leidsegracht 76 de tentoonstelling Nachtwacht 2004.

Een serie portretten van Amsterdamse Museum directeuren door fotograaf Paul Blanca, met assistentie van Jochem Brouwer

Midden jaren tachtig maakte Paul Blanca met Koos Dalstra een serie dubbelportretten van de Amsterdamse kunstescène. Twaalf kunstdisciplines geportretteerd door middel van een fotografisch portret en literair portret. Het werd uiteindelijk een serie van tachtig, waaronder vele coryfeeën als Benno Premsela, Rob Scholte, Peter Klashorst, Cees Dam, Marlene Dumas enz. Dit project werd tentoongesteld in Museum Fodor.

voor meer foto's in...>>>>Gallery Donkersloot (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 10 november 2004

Persbericht

Kinderen in de Jordaan

Dorine van der Klei

do 11 nov t/m zo 5 dec 2004 - Melkweg Galerie

In 1960 maakte Dorine van der Klei de serie 'Kinderen in de Jordaan'. Het is een uniek tijdsdocument over een bijzondere buurt, met ontroerende hoofdpersonen: op straat spelende kinderen, geboren in de jaren vijftig. Geluid ontbreekt, maar je hoort ze als het ware praten; zo trefzeker en meesterlijk zijn deze foto's. Het was in de begintijd van haar carrière als fotograaf. Ze wilde persfotograaf worden, want het ging haar om het verhaal van de foto, niet om de vorm.

"Wat is veertig jaar? Heel wat, als je de beelden van de Jordaan van toen ziet!
Waar toen de kinderen met al hun straatspelletjes zich vermaakten, heerst nu de auto. Maar ach, voor videogames heb je niet zoveel ruimte nodig. De enigszins arme bevolking, de verkrotting die rond het jaar 1900 was begonnen, en waar nooit iets aan gedaan was tot in de zeventiger jaren, heeft plaats gemaakt voor yuppen en renovatie. Woonden er in 1900 nog 78.000 mensen, nu zijn dat er 19.000. Koninginnedag wordt er gevierd door treingasten van overal, en de oranjebitter heeft plaats gemaakt voor enorme hoeveelheden bier. Jordaanzangers wonen in Vinkeveen en een Jordaanfestival werd onlangs in Almere georganiseerd."

Dorine van der Klei werkte voor bladen als het Algemeen Dagblad, Het Parool, Het Vrije Volk, Vrij Nederland e.a. en verkocht (en verkoopt nog steeds) werk aan musea wereldwijd. Ze studeerde samen met Koen Wessing en Paul van den Bos fotografie aan de Kunstnijverheidsschool (later Rietveldacademie). Tien jaar later werd ze zangeres en actrice. Eerst samen met haar zuster als zangduo "De Sissies" en later solo met muzikale theater-documentaires als "Wein' ich, lach' ich", "Berlijn-Broadway " etc., waarmee ze in binnen- en buitenland optrad.

"Kinderen in de Jordaan" verschijnt ook als fotoboek
[Uitgeverij De Verbeelding: ISBN 90 74159 67 2]
en wordt tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd.

voor meer informatie...>>>Melkweg

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 12 november 2004

Persbericht

INTOCHT VAN SINTERKLAAS

IN AMSTERDAM

zondag 14 november 2004

De aankomstroute loopt over de Amstel, vanaf de Berlagebrug, de Nieuwe Herengracht en de Schippersgracht naar het Scheepvaartmuseum.

Daar wordt Sinterklaas rond een uur of twaalf officieel ontvangen

en toegezongen.

Rond 12.30 uur volgt de intocht te paard door het centrum van de stad.

voor meer informatie...>>>Scheepvaartmuseum

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 12 november 2004

Persbericht

UITNODIGING BOEK DURGERDAM

Historisch Centrum Amsterdam-Noord

LEZING met DIA’S zondag 14 nov. 2004

om 14.00 uur

Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord, Buikslotermeerplein

De tentoonstelling is geopend tot en met 10 dec. 2004

op werkdagen tot 22.00 uur

DURGERDAM ‘daar ginds om den IJdoorn, daar wacht ons de reê’

Het boek is een analyse van de Durgerdamse geschiedenis, opgetekend uit archieven.

Met meer dan 150 foto’s en kaarten en 16 belangrijke documenten in de bijlagen.

Auteur Dick Reedijk

Historisch Centrum Amsterdam-Noord tel.020-4904556

e-mail: historischcentrum@xs4all.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 13 november 2004

Persbericht

Johan Cruijffmiddag bij de Openbare

Bibliotheek Amsterdam (OBA)

Zondag 14 november staat de OBA in het teken van

Johan Cruijff, georganiseerd i.s.m. met de KRO.

De KRO organiseert voor zijn leden unieke cultuurhistorische rondvaarten door de Amsterdamse grachten rondom 'De Grootste Nederlander'.
Aan boord vertelt Auke Kok, auteur van de bestseller '1974', uit eigen werk en wisselt met de passagiers van gedachten waarom Johan Cruijff de Grootste Nederlander moet worden.

De rondvaartboot vertrekt om 12.30 uur vanaf de Prins Hendrikkade t.o. nr. 25 - 27, voor het Centraal Station.

Na de rondvaart meert de boot aan bij de Centrale Bibliotheek (Prinsengracht 587), alwaar de Johan Cruijff PC onthult wordt door Auke Kok en waar de film 'Johan Cruijff: en un momento dado' vertoond wordt. Er zijn twee fotocollage's van Johan Cruijff te bezichtigen, welke tijdelijk beschikbaar zijn gesteld door het Ajax Museum. Daarnaast zijn er een aantal boeken over Johan Cruijff te koop. Evenals het boek '1974, wij waren de besten' van Auke Kok.

U kunt zich voor de rondvaart aanmelden bij de KRO Servicelijn: 0900-1304 (? 0,10 p.m.). Kijk voor aanvullende informatie op: www.kro.nl of www.degrootstenederlander.nl

U kunt ook alleen naar het programma in de bibliotheek komen.
De toegang is gratis.
De middag in de bibliotheek begint om 14.15 uur en duurt tot ongeveer 16.45 uur.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 15 november 2004

Persbericht

Jongeren en ouderen in Suriname

ontvangen

hotelmeubilair uit Amsterdam

Hotel Okura Amsterdam

Binnenkort kunnen jongeren en ouderen in Suriname op een meer aangename manier verblijven in Suriname. In tehuizen voor jongeren en ouderen zullen namelijk mooi meubilair zoals stoelen, tafels, bedden, kastjes en bureaus van het Okura Hotel uit Amsterdam de accomodaties verbeteren. Op maandag 15 november en dinsdag 16 november wordt het laatste interieur verhuist.

In Suriname is een groot gebrek goede accomodaties in opvanghuizen, jongerencentra, kindertehuizen, bejaardentehuizen en onderwijsinstellingen. Slechte bedden, versleten stoelen zijn veel voorkomende klachten. Om de accommodaties van jongeren en ouderen te verbeteren wordt binnenkort hotelmeubilair naar Suriname verscheept en getransporteerd naar Paramaribo, de verschillende districten en het binnenland.

Op dit moment trekt Suriname veel stagiaires aan en vinden er internationale uitwisselingen plaats. Stages en uitwisselingen op bestuurlijk niveau die het onderwijs ten goede komen en die veel voor Suriname kunnen betekenen. Veelbepalend voor de keuze van studenten om later zelf in Suriname te ondernemen, is goede huisvesting.

Ook de huizen waar bijvoorbeeld medici en fysiotherapeuten verblijven, kunnen in aanmerking komen voor het interieur. Ook gaat een deel naar de opvanghuizen die bestemd zijn voor kinderen die nooit op vakantie gaan.

Het Amsterdamse Okura Hotel verandert haar kamerindeling en interieur. Het hotel maakt van drie kamers twee kamers en besloot haar hotelmeubilair aan een goed doel te schenken. Hart voor Amsterdam, de organisatie in Amsterdam die samenwerking tussen het bedrijfsleven en non-profitorganisaties bevordert, bracht het contact tussen het Okura Hotel en de Stichting Laat een Container Varen tot stand, die veel raad weet met deze grote geste voor Suriname.

Op 15 en 16 november wordt het meubilair door een deskundig verhuisbedrijf in verhuiswagens geladen en vervolgens naar de opslagplaats van de Stichting Laat een Container uitgeladen. De Stichting zoekt nog sponsors voor het verschepen van de goederen. Recentelijk zijn meerdere containers verscheept, waaronder een bibliotheek uit Amstelveen en meubilair van het Hervormd Lyceum West, de Rietveldschool Badhoevedorp, en het Asielzoekerscentrum Schijndel. Ook zijn er gymnastiek attributen uit Wieringenwerf, meubilair van basisscholen uit Amstelveen, onderwijsinstellingen uit Amsterdam en van de hogeschool uit Rotterdam naar Suriname gegaan.

De Stichting Laat een Container Varen heeft als doel de leefomstandigheden van kansarme mensen te verbeteren door bij te dragen in de ruimste zin van het woord. Dit wilt zij bereiken door de Nederlandse wereldburgers in staat te stellen hun bijdrage te leveren aan de realisering van de mondiale doelen uit de millenniumverklaring. Dit beoogt de mondiale armoede voor de komende jaren te halveren.

Volgend jaar is het derde lustrumjaar, de Stichting Laat een Container Varen is blij om zo het jubileumjaar in te luiden. Ook de Nederlandse Ambassade in Suriname is op de hoogte van de activiteiten van de Stichting Laat een Container Varen en juigt de ondersteuning voor de Surinaamse jongeren van harte toe.

Er is veel samenwerking met andere nationale organisaties zoals Stichting Aleysi (sur), Stichting Rachab (sur) en Stichting Jepide (sur) en op internationaal gebied met Ghaneese , Turkse, Marrokaanse organisaties en organisaties uit de Nederlandse Antillen. De internationale samenwerking is tot stand gekomen dankzij de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).

voor meer informatie...>>>Stichting Hart voor Amsterdam

De Verhuizing vanuit Hotel Okura (foto's Maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 17 november 2004

Persbericht

Dokters van de Wereld organiseert

Kids 4 Rights

Op zaterdag 20 november 2004, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseert de medische ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld het evenement 'Kids 4 Rights'. Het evenement is speciaal voor kinderen en vindt plaats in Loods 6 op het KNSM-eiland te Amsterdam tussen 12.00 en 16.00 uur. Met dit evenement vraagt Dokters van de Wereld aandacht voor de rechten van kinderen om overal ter wereld op te kunnen groeien in een veilige en gezonde omgeving.

Het evenement geeft ruim 250 kinderen, in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar, de mogelijkheid om solidair te zijn met de rechten van kinderen in de wereld.
Kinderen kunnen deelnemen aan de wereldrecordpoging 'Gooi je wapen weg'. Door een zo groot mogelijke stapel weggegooide speelgoedwapens (of tekeningen van een wapen) te maken laten kinderen zien zich betrokken te voelen bij kinderen die gedwongen zijn te leven in conflictsituaties.
Ook kunnen kinderen, onder begeleiding van een kunstenaar, een levensgroot schilderij maken met als thema 'kinderrechten'. Daarnaast zijn er workshops dans en theater waar de kinderrechten in centraal staan. In het levensechte straatkinderenspel stappen kinderen even in het leven van een straatkind. Tevens maakt een kok, samen met de kinderen, heerlijke wereldgerechten.

Deelname is gratis en aanmelden kan via: www.doktersvandewereld.org/kids

of door te bellen naar 020-4652866

Redactie Maartje Pronk

 

 

Zaterdag 20 november 2004

Persbericht

VERBROEDERINGSCONCERT

Museumplein

ZONDAG 21 NOVEMBER 2004

Onder het motto Stay Close! geven popartiesten zondagmiddag een verbroederingsconcert op het Museumplein in Amsterdam.

Het gaat om onder anderen Bløf, Ali B, Kane, K-Liber, Kasba en Lange Frans en Baas B. Dat meldde een woordvoerder van concertorganisator Mojo dinsdagavond.

voor meer informatie.......>>> Nationaal Pop Instituut

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 20 november 2004

Persbericht

MUSEUM AMSTELKRING

Ons' Lieve Heer op Solder

Amsterdam

Tentoonstelling 'Pakjesavond'

14 november t/m 5 december

Museum Amstelkring (foto:maartje)

Het feest van Sint Nicolaas wordt bij Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder dit jaar gevierd met de tentoonstelling Pakjesavond. De Sint hoort bij het museum, omdat de zolderkerk 340 jaar geleden aan de heilige Nicolaas gewijd werd.

Intocht
Rond 1850 komt het prentenboek Sint Nicolaas en zijn knecht van de Amsterdamse oud-onderwijzer Jan Schenkman uit. De kindervriend en zwarte Piet kregen toen het uiterlijk zoals we dat nu nog kennen. De waardige, oude man met zijn lange witte baard is op een schimmel gezeten en wordt vergezeld van zijn zwarte knecht. Zo krijgt hij ieder jaar met zijn zwarte knecht(en) een warm onthaal in Amsterdam.

Pakjes
Maar al vóór zijn feestelijke intocht half november, is hij bezig met het uitzoeken van passende geschenken. De tentoonstelling geeft een indruk van wat er zoal cadeau gegeven werd en wordt op pakjesavond en hoe het 'heerlijk avondje' gevierd wordt. Verschillende mooie kostuums, die Sint Nicolaas en de Hoofd Piet bij intochten in Amsterdam droegen, zijn er ook te zien. En er wordt aandacht besteed aan stukken uit de collectie van Ons' Lieve Heer op Solder die Sint Nicolaas tot onderwerp hebben.

Deze Sinterklaas-tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van de verzamelaar Thom Broekema te Harlingen en is tot stand gekomen met behulp van de firma 'Kleine Nicolaas' in Amsterdam

voor meer informatie...>>> Museum Amstelkring

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 22 november 2004

Persbericht

VERBROEDERINGSCONCERT

Museumplein

ZONDAG 21 NOVEMBER 2004

Zondagmiddag 15.30 uur Museumplein

Iedereen is op de wereld voor Iedereen Film Ted Bouwens

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 23 november 2004

Persbericht

"THE GALLERY" DONKERSLOOT

Steve Kaufman

24 november 2004

met zijn laatste werk: De Sopranos, De Godfather, Mohammed Ali, Madonna, Marilyn Monroe en vele, vele anderen

Opening expositie woensdag 24 november 2004

om 17.00 uur ( tot 19.00 uur)

door REGILIO TUUR

De werken van Steve Kaufman (origineel olie op canvas of gedeeltelijk zeefdruk en geschilderd) betreffen vaak klassieke iconen zoals Marilyn Monroe, Muhammed Ali, Frank Sinatra, maar ook hedendaagse zoals BONO, JOHN TRAVOLTA, OSCAR DE LA HOYA en
CELINE DION.

Tegenwoordig schenkt Kaufman jaarlijks aan 170 verschillende goede doelen. Kaufman is bezig een tweede Art studio op te zetten in Las Vegas in samenwerking met de Las Vegas Correction System. (eveneens voor minderjarige ex gedetineerden en ex gangleden).

De samenwerking tussen Steve Kaufman en Galerie Donkersloot dateert nog uit de begintijd van de galerie. Naast een eerste solo expositie, vond een (tweede) duo expositie plaats met HERMAN BROOD welke werd geopend door Majoor Boshardt.

voor meer informatie ....>>>>Gallery Donkersloot

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 25 november 2004

Persbericht

STUDENTEN RUNNEN RESTAURANT

VOOR GOED DOEL

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zetten vier Amsterdamse studentenverenigingen het tijdelijke restaurant Happietaria op.

Het idee achter Happietaria is om eten, koks, locatie, medewerkers n andere benodigdheden gesponsord te krijgen. De opbrengst gaat naar goede doelen. Happietaria opent tussen 1 en 23 december dagelijks haar deuren.

Voor slechts € 12,50 ondersteunt u de goede doelen én geniet u van een smakelijk driegangenmenu!

Happietaria = eten voor het goede doel

Het uit Engeland afkomstige concept Happietaria draait in de meeste Nederlandse studentensteden en is vrij eenvoudig. De vele sponsors leveren kosteloos voedsel en andere benodigdheden, professionele koks bereiden op vrijwillige basis heerlijke gerechten en studenten zijn werkzaam in het restaurant zelf.

Voor slechts € 12,50 ontvangen gasten een smakelijk en verrassend driegangenmenu, bereid door professionele koks. De opbrengst uit maaltijden en extra giften gaat naar een aantal goede doelen.

Opbrengst naar goede doelen in Zuid-Amerika en Afrika
De opbrengst van happietaria wordt dit jaar door Wilde Ganzen en ICCO verdriedubbeld. Vorig jaar bedroeg de opbrengst voor de goede doelen maar liefst 90.000 euro. Dit jaar gaan de studenten voor een opbrengst van 100.000 euro.

Het geld komt ten goede aan een thuis voor kinderen en tieners met aids in Brazilië, hulp aan aids-wezen en aids-patiënten in Cambodja en aan een langdurig hulpprogramma voor oorlogsslachtoffers in Liberia.

Locatie en reserveringen Happietaria heeft dit jaar als locatie het pand 'De Nieuwe Eenhoorn' aan de Tweede Egelantiersdwarsstraat in de Jordaan in Amsterdam.

voor meer informatie....>>> Happietaria Amsterdam

foto's Opening Happietaria (foto's maartje)

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 29 november 2004

Persbericht

MILIEUCENTRUM AMSTERDAM

WOENSDAG 8 DECEMBER 2004

INFORMATIEAVOND

VERKEER TUSSEN AMSTERDAM & ALMERE

- UIT DE FILES EN UIT HET GROEN -

Er ligt een grote uitdaging om de bereikbaarheid en de leefbaarheid tussen Amsterdam en Almere te verbeteren.

  • Moeten we nieuwe wegen aanleggen of in het openbaar vervoer investeren?
  • Biedt een directe snelwegverbinding tussen de A6 en A9 of een aangepaste Gaasperdammerweg een oplossing voor geluidsoverlast en files?
  • Hebben we een IJmeerverbinding nodig of biedt een uitgebreide verbinding via de Hollandse brug voldoende capaciteit?

Tijd: 19.30 uur precies tot uiterlijk 22.00 uur

Vanaf: 19.15 uur is de zaal open.

Plaats: Akantes - Nieuwe Herengracht 95 - Amsterdam

voor meer informatie ....>>> Milieucentrumamsterdam

of bel 020-6241522

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 1 december 2004

Persbericht

Coulor Dance Festival

Muiderpoorttheater

vrijdag 17 t/m zondag 19 december 2004

Op de foto de danseres Nadjani Bulin Ebner, de foto is gemaakt door Nikunja

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 december vindt de vierde editie van het jaarlijkse multiculturele dansfestival ColourDance plaats. Onder de noemer 'From talking drum to heartbeat and megabytes' richt dit kleurrijke evenement zich dit jaar op diverse vormen van communicatie in relatie tot dans.

Ritme is het sleutelwoord. In ColourDance komen zowel traditionele dansvormen als moderne fusions en cross-overs aan bod. Speciaal voor deze editie maakten twee getalenteerde dansers, Bollywoodexpert Madan en tapdanseres Marije Nie, een opmerkelijk duet. Hun innoverende choreografie 'Hollywood meets Bollywood' geeft een nieuwe betekenis aan de huidige multiculturele dans.

Naast dans nemen woord (storytelling, rap, poetry en spoken words) en beeld (videoprojectie en computergraphics) een prominente plaats in. Het duet 'U-R-Us' door Alida Dors en Vicky Derks, is een onorthodoxe interpretatie van een speels samenspel tussen streetdance en capoeira op het ritme van rap. In de cross-over 'Space Invaders' gaan twee computerkunstenaars in dialoog met twee Urban dancers. Het resultaat is een interactieve dansvloer gevuld met beats, breaks en soundscapes.

ColourDance komt tot stand met medewerking van Krater Theater.

voor meer informatie...>>> Muiderpoorttheater

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 4 december 2004

Persbericht

Rob Hoeke Boogie Woogie Avond

woensdag 8 december 2004

N.a.v. het verschijnen van de 3-dubbel Cd

met alle singles van Rob Hoeke (1939-1999), wordt door ‘ultra’- fan Frits Barth een lezing gegeven over de carrière en muziek van Rob Hoeke.

Aanvang: 19.00 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587.
Toegang: € 5,00. Met OBA-pas, Stadspas, 65+ pas of CJP: € 4,00.

voor meer informatie...>>>> Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 9 december 2004

Persbericht

MAROKKO 5000 JAAR CULTUUR

De Nieuwe Kerk

17 december 2004 t/m 17 april 2005

Bekende Marokkanen verlenen medewerking aan Audiotour

Aan de tentoonstelling ‘Marokko, 5.000 jaar cultuur’, die vanaf 17 december in De Nieuwe Kerk te zien is, hebben vele bekende Marokkaanse Nederlanders hun medewerking verleend.

Zo wordt de Audio Tour ingesproken door de zangeresHind

en de acteurs Chaib Massaoudi (Toneelgroep Amsterdam) en

Mimoun Oaissa

(bedenker en hoofdrolspeler Shouf Shouf Habibi).

Voor De Nieuwe Kerk is het van groot belang dat zoveel mogelijk Marokkaanse Nederlanders (opnieuw) kennis maken met de rijke cultuur van ‘hun’ Marokko. Met steun van de Mondriaan Stichting ontwikkelde De Nieuwe Kerk daarom speciale Audio Tour versies in het Amazigh (Rif-Berber) en het Marokkaans-Arabisch. Deze versies zijn met name bedoeld voor de oudere generatie Marokkaanse Nederlanders die misschien moeite zullen hebben om de Nederlandse teksten in de tentoonstelling te begrijpen.

PRINS VAN ORANJE EN PRINS MOULAY RACHID BIJ OPENING

MAROKKO-TENTOONSTELLING IN AMSTERDAMSE NIEUWE KERK

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Moulay Rachid, de broer van Zijne Majesteit de Koning van Marokko, zijn donderdag 16 december in de Nieuwe Kerk te Amsterdam aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Marokko. Op deze expositie worden topstukken getoond uit Marokkaanse musea en bibliotheken. De tentoonstelling is ook de start van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland in 2005.

voor meer informatie....>>>> De Nieuwe Kerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 10 december 2004

Persbericht

MOKUMMERS VERBINDEN ZICH

MET MENSENRECHTEN

vrijdag 10 december 2004

foto: Harry Moinat

Vrijdag 10 december is het de Dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Mokum, eens de stad van tolerantie en vrijheid van meningsuiting, is niet meer. De goede gewoonte, dat mensen elkaar in hun waarde laten, lijkt niet langer vanzelfsprekend. Daarom, Amsterdammers, is het de hoogste tijd dat wij ons weer aktief met de mensenrechten gaan verbinden.

Op 10 december, om vijf voor twaalf, verschijnt de “Engel van Amsterdam” op de Zuil in de Jodenbreestraat. Zij komt om haar inwoners op te roepen terug te keren naar verdraagzaamheid. Over de hoofden van het publiek strooit zij de mensenrechten uit, geschreven op kleurrijke linten, het multiculturele karakter van Amsterdam tot uitdrukking brengend.

foto: Harry Moinat

Kom en verbind je opnieuw met de mensenrechten om zo de boel bij elkaar te houden, naar wens van Job Cohen. De Engel van Amsterdam wijst ons de weg van verbondenheid. Een draaiorgel van Perlee begeleidt ons daarbij met het lied “Er is een Amsterdammer dood gegaan.”

Jeanette Albers, Joan en Jan Barug, Guido Hoogenboom,Ada Mulder en Rob Schrama

Meer inlichtingen?
Rob Schrama
Tel: 020-6265554 / 06-14656451
robschrama@wanadoo.nl

Tijd en Plaats:
Vrijdag 10 december a.s. van 11.55 tot 12.05 uur. Kom op tijd!
Het beeld bevindt zich bij de St. Antoniesluis, aan het begin van de
Jodenbreestraat. (vlak bij de ingang van de Theaterschool).

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 10 december 2004

Persbericht

EXPO IN NATUREZA & ARTE

Bruno Filho

van 5 december t/m 30 december

“como águia … galgaremos as alturas”

een tentoonstelling van Bruno Filho

"Verf, olieverf, is Bruno Filho's geliefde medium, hij gebruikt het graag
uitbundig en laat het op een meesterlijke manier spreken.

De beeldend kunstenaar is geboren in Rio de Janeiro Brazilië, daar liggen zijn wortels, werkt en woont inmiddels 25 jaar in Europa.
Hij is een artiest in zijn gehele oeuvre, een warm mens met veel Inhoud,zo ook komt dit tot uiting in zijn Schilderijen, kleurrijke taferelen maken dit tot een proces, wat niet te evenaren is, namelijk "Kracht".
Het aangeven en doorgeven van een bezienswaardig bestaan in de vorm van de verbeelding, doet de mystiek in deze categorie, Oplichten.

Zie die snelle,
krachtige toets die je achteruit dwingt, zodat je kijkt met de ogen van de
kunstenaar.

Natureza & Arte

Eerste Leliedwarsstraat 21

foto's Opening Expo 5 december (foto's maartje)

voor meer informatie....>>>> Kunstenaar Bruno

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 15 december 2004

Persbericht

GERARD REVE MIDDAG

zaterdag 18 december 2004

om 14.00 uur in de Foyer

van de Centrale Bibliotheek.

Het Gerard Reve Genootschap

zal aanwezig zijn om de eerste onthullingen te verrichten.

voor meer informatie ...>>>Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie Maartje Pronk

 

 

zaterdag 18 december 2004

Persbericht

MUSEUM AMSTELKRING

Ons' Lieve Heer op Solder

Amsterdam

Tentoonstelling 'Kerst op Solder'
15 december - 6 januari 2005

Tientallen verschillende kerstgroepen uit particulier bezit en uit de collectie van het museum zullen te zijn in Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder dat in deze periode geheel in de kerstsfeer zal zijn gehuld.

Hammes kerstgroep
De zeer uitgebreide Hammes kerstgroep bestaat uit maar liefst 81 personen en 37 architectuurfragmenten van terracotta. Het verhaal van de aanbidding der koningen speelt zich niet in de stal af, maar in een ruïne van een Griekse tempel in een woestijnlandschap. Alle rassen en volkeren scharen zich rond de Heilige Familie. De drie koningen aanbidden het Christuskind, maar de hofhouding en andere aanwezigen zijn veel minder geïnteresseerd in die gebeurtenis. Zij geven zich over aan minder hoogstaand menselijk gedrag. De kunstenaar heeft hiermee een interessante visie op de traditionele kerstgroep gegeven.

Clemens Merkelbach van Enkhuizen
Naast de Hammes kerstgroep zullen tientallen andere kerstgroepen en - voorstellingen tentoongesteld worden, alle uit de rijke collectie van de kunstenaar en verzamelaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen. Hieronder bevindt zich de zogenaamde neo-gotische kerststal die vermoedelijk afkomstig is uit de Maria Magdalenakerk uit de Spaarndammerbuurt.

Gipsen beeldengroep
Daarnaast is er dit jaar een bijzondere kerststal te zien. Deze stal van beschilderd gips is een schenking van de heer J.H. Fonck uit Amstelveen. De gipsen beeldengroep, uit het begin van de 20ste eeuw, bestaat uit Christus in een kribbe, een engel, Maria en Jozef, drie koningen, een dienaar, drie herders, een kameel, een hond, de os en de ezel en maar liefst twaalf schapen. De koningen en de kameel zijn krachtig weergegeven en met rulle, levendige verf opgesierd.

Kerstsfeer
De kerk en andere museale ruimtes zullen traditiegetrouw weer worden versierd met groen-guirlandes en andere kerstdecoraties van Jemi Bloemsierkunst, gevestigd in de Warmoesstraat. Ook de Sael krijgt dit jaar weer een bijzondere toevoeging. Hier zal door het Amsterdamse bedrijf Fleur de Lys Tafelcultuur een bijzondere tafel in kerstsfeer worden opgesteld. Het met de hand beschilderde servies 'Flora Danica' van Royal Copenhagen zal op tafel pronken. Het is gebaseerd op het servies met de gelijknamige naam en geldt als één van 's werelds meest exclusieve en kostbare serviezen uit het eind van de 18de-eeuw. Het 1802-delige servies, geproduceerd vanaf 1790, ontleent zijn naam en decor aan het botanische naslagwerk 'Flora Danica'. Al met al belooft Kerst op Solder warm, sfeervol en veelzijdig te worden!

voor meer informatie...>>> Museum Amstelkring

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 20 december 2004

Persbericht

NIEUW FESTIVAL ZIET HET LICHT

'YULE, FESTIVAL VAN LICHT'

21, 22 en 23 december 2004

Winter. Donkere dagen. Amsterdam hult zich in duisternis. Een 'lichtpuntje'... 21 december, de winter zonnewende, de kortste dag van het jaar.

Vanaf die dag gaat de zon weer langer schijnen. Dat was in oude beschavingen al een goede reden voor een feest. Yule, een grootse kunstmanifestatie, 'verlicht' de donkere dagen voor kerst.
21, 22 en 23 december, tijdens 'YULE, Festival van Licht' laten (Inter)nationale kunstenaars van wereldfaam hun licht schijnen op, in, door en over de stad.

Vanaf de pier van IJmuiden tot de Tafelberg in het Gooi, schijnt Amsterdam.
Yule belicht spiritualiteit, wetenschap en kunst. En verbeeldt dit door de Oude Kerk, respectievelijk NEMO en het Post CS gebouw te verbinden met een laser die boven de stad zweeft. Horst H. Baumann (DL), één van de belangrijkste pioniers op het gebied van laserlichtkunst, is hiervoor aangtrokken.

Cohen geeft Yule groen licht….

Burgermeester Job Cohen zal in de avond van 21 december officieel groen licht geven aan Yule. Dit als startsignaal van het driedaags Lichtfestival.

De opening van het nieuwe festival vindt plaats in 11, in de penthouse van het voormalige PostCS gebouw. Een driehoekige lichtinval stelt onze hoofdstad in een alternatief 'avondlicht'. Yule begeeft zich onder meer in het bekende Amsterdamse "Green Light District', midden tussen de Oude Kerk, Nemo en het voormalig PostCS gebouw.

Naast een panorama over de uitgelichte stad vanuit 11, zijn de lichtinstallaties en kunstwerken zowel op dinsdagavond 21 december, als op 22 en 23 december ook te zien, van dichtbij te beleven en te ondergaan vanuit speciale Yule-rondvaartboten.

voor meer informatie...>>>Yulefestival

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 24 december 2004

Persbericht

Een KunstKerst in de KunstKerk

'De Greepfestival'

27 december 2004

De dagen tussen kerst en oud & nieuw zijn voor velen dagen van nostalgie.
Van terugblikken op een bewogen jaar en vooruitblikken in een onzekere toekomst.

Op derde kerstdag - maandag 27 december - organiseert projectbureau Either/Or daarom het De Greepfestival in de KunstKerk te Amsterdam. In deze kunstgalerie gelegen op het pittoreske Prinseneiland (aan de rand van de Jordaan) treedt op deze avond een keur aan kunstenaars, muzikanten en dichters samen in de spotlights.

Op deze wijze neemt Either/Or afscheid van het jaar dat voorbij is en wil zij een 'greep' doen uit het aanbod van interessante nieuwe projecten en uitgaven. In een feestelijke sfeer krijgen bezoekers een gevarieerd programma voorgeschoteld met de juiste dosis verwondering, bezinning en wereldmijding.

Optredende artiesten zijn ondermeer het Arnhemse theatrale popgezelschap BEU (eerder te zien op het Oerolfestival), de Duitse singer/songwriters Daniel Benjamin en Sarah Brendel alsmede Anderson, de nieuwste aanwinst van het 'Volkoren'-label (bekend van o.a. At the close of everyday) En de semi-akoestische band An Arm's Length , die tijdens deze avond hun cd zullen presenteren. Naast deze muzikale bijdragen staat de avond in het teken van de resentatie van twee nieuwe uitgaven die op deze avond aan het publiek worden gepresenteerd.

"Children Play" is een rondreizende foto-expositie die vergezeld gaat van een boekje + website met kunstige foto's van een Tibetaans kinderdorp (gemaakt door filmmaker Allard Faas). Met dit project wordt het werk van Tibet Support Groep en SHAT (Stichting Hulp aan Tibetanen) en de Tibet Support Groep actiefondersteund.

voor meer informatie..>>> Eitheror

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 28 december 2004

Persbericht

LA VIE EN ROSE

Viert nieuwe jaar op lizboa

zondag 2 januari 2005

Op zondag 2 januari 2005 viert La Vie en Rose het nieuwe jaar op partyschip Lizboa te Amsterdam. De aanvang van het optreden is 20.00 uur. Deze Lizboa ligt aan de Veemkade in Amsterdam pal voor het winkelcentrum Brazilië.

Levenskunstenaar Lucas Amor is de oprichter van La Vie en Rose. Na succesvolle optredens heeft La Vie en Rose zich ontwikkeld tot een bruisende band met opzwepende muziek uit alle windstreken. La Vie en Rose brengt internationale muziek met een feestelijk karakter. Het repertoir bestaat uit beproefd eigen werk en wordt gecompleteerd met werk van bijvoorbeeld Santana en de Buena Vista Social Club.

voor meer informatie ....>>> lavieenrose

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 31 december 2004

Persbericht

JAARWISSELING

Feest op de Dam

IdtV organiseert in samenwerking met gemeente Amsterdam op 31 december voor de tweede keer het Damfeest.

Vorig jaar werd het startschot gegeven voor het Oud en Nieuw feest. 25.000 mensen kwamen naar het plein om massaal het nieuwe jaar in te luiden. Voor de komende editie is een programma ontwikkeld dat naast een hoog feestgehalte ook stil staat bij de actualiteit. Het programma duurt van 22.00 – 02.00 uur.

voor meer informatie ..>>>AMSTERDAM

Redactie Maartje Pronk

 

 

terug naar: >>...Amsterdam Online

terug naar: >>... Buurt Online Nederland

Archief: >>...Amsterdam Online 2002

Archief: >>...Amsterdam Online 2003

Archief: >>...Amsterdam Online 2004

Archief: >>...Amsterdam Online 2005

Archief: >>...Amsterdam Online 2006

Archief: >>...Amsterdam Online 2007

 

 

 

terug naar >>...Amsterdam Online


terug naar >>... Buurt Online Nederland

Archief >>...Amsterdam Online 2002

Archief >>...Amsterdam Online 2003

Archief >>...Amsterdam Online 2004

Archief>>...Amsterdam Online 2005

Archief>>...Amsterdam Online 2006

Archief>>...Amsterdam Online 2007