Oud Noord Online
Buurt Online

Oud Noord Online is een platform voor buurtbewoners van Oud Noord. Colofon

Buurt Online

Nederland
Amsterdam

Nieuws

Laatste nieuws Teletext AT5
Parool

Omroepen

AT5
Mokum TV

Algemeen

Leefbaarheidsonderzoek Amsterdam Noord
Ons Dorp Amsterdam Noord

Zoeken

Handig

  Nederlandse Spoorwegen
Plattegronden
Telefoongids
Wonen in Amsterdam

Buurten

Banne Buiksloot
Buikslotermeer
Nieuwendam-Noord
Tuindorp Oostzaan
Alle buurten

 

 

Woensdag 28 maart 2001

Justitie in de Buurt
Van onze correspondent: Chris Laarman

Zaterdag 17 maart 2001 kon men op het Meidoornplein een kijkje nemen bij alweer de vierde vestiging van Justitie in de Buurt (JIB) in Amsterdam (zie persbericht.) JIB is een project van het Openbaar Ministerie.

Dat is de tak van het Ministerie van Justitie die in de persoon van de Officier van Justitie misdrijven opspoort en de verdachten vervolgt. Ik ben zelf nog steeds beduusd van de cultuuromslag die het Openbaar Ministerie heeft ondergaan sinds ik er in 1978 vacantiewerk deed.

De buurt in, een website, folders (waarvan ik er een in het Frans kreeg!). Ik trek zelf de vergelijking met hoe de Belastingdienst aan de weg timmert en hoe de politie (althans in ons stukje van de wereld) de mensen nu opzoekt.

Ik denk dat het goed is dat ambtenaren die oorspronkelijk de persoon van het staatshoofd vertegenwoordigden nu uitdragen dat zij in dienst staan van de samenleving. Niet van jou en mij persoonlijk, maar wel van ons allen samen.

Natuurlijk ga je niet voor je dagelijkse boodschappen ook even bij Justitie langs. Het is wel mooi dat je even met een vraag kunt binnenlopen. Het is ook goed dat samen met andere instellingen naar de problemen gekeken wordt die achter strafbaar gedrag kunnen schuilen.

Dweilen blijft nodig, maar dat is doelmatiger als ook de kraan dichtgedraaid wordt. Ik mis nog wel een stukje duidelijkheid: dat je voor de meeste klachten en voor aangiftes nog steeds bij de politie moet zijn.

Toevallig wendt ook het Stadsdeel Amsterdam-Noord zich dezer dagen tot de bewoners van Vogelbuurt/IJplein en Tuindorp Buiksloot. In drie amper aangekondigde bijeenkomsten tracht het Stadsdeel te achterhalen wat de bewoners vinden van de veiligheid in de buurt, van de belangrijkste oorzaken van onveiligheid en van maatregelen daartegen.

Chris Laarman,
17-03-2001

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Buurtredacteur

Chris Laarman

Geschiedenis

Ons Amsterdam
Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam

Scholen

Bernard Nieuwentijt College locatie Over-Y
Bredero Lyceum
Openbare Basisschool 't Vogelnest
Openbare Basisschool Wingerd/Flora
Openbare Basisschool IJpleinschool

Bibliotheken

AdamNet
Bibliotheek Hagedoornplein

Geschiedenis

De Geschiedenis van Amsterdam Noord

Amsterdam

020.pagina.nl

Overheid

Stadsdeel Amsterdam Noord
Stadsdeelbestuurders Amsterdam Noord

Instellingen

DORAS
Opbouwwerk Noord

Bedrijven

StartNet Noord

Politiek

D66 Noord
De Groenen