Haarlem Online
portal voor Haarlem
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Haarlem/Noord-Holland

 

Buurt Online

Nederland
Noord-Holland

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Haarlems Dagblad
Nederlands Dagblad
Noordhollands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Telegraaf
Trouw
Volkskrant

Weernieuws

Algemeen

023.pagina.nl
Haarlem Digitaal
Haarlem Digitaal
Haarlem Online
Hartje Haarlem

Stichting Haarlems Comité voor Nationale Feesten

Oranjevereniging Haarlem

Sportclubs

Mudoïn Taekwondo

Welzijn

Vrijwilligerscentrale Haarlem
Jeugdnetwerk-Haarlem
Digitaal Seniorenplein
Welzijnswerk-Haarlem
't Gilde

Fotograaf

Hans Heemsbergen

Fotogroep Haarlem
Genootschappen

Vrijmetselarij

Kunst en Cultuur

Kunstacademie Haarlem

Kerken

R.K. H.Adelbertuskerk

Apostolisch Genootschap
Apostolisch Genootschap II
Groenmarktkerk
Kathedrale Basiliek St. Bavo
Oud-Katholieke Kerk HH Anna en Maria
Pinkstergemeente Immanuel
Zevendedags Baptiste Gemeente

Uitgaan

Kegelcafé de brulboei

Toneelschuur

 

 

 

dinsdag 27 november 2012

Persbericht

Haarlem

Grote- of St. Bavokerk

Bilderdijk Lezing

21 december 2012

Prof. dr. Eric M. Moormann houdt Bilderdijklezing 2012
Adriaan van Dis draagt een vrolijke pastiche op Willem Bilderdijk voor

Vrijdag 21 december 2012 - Grote of Sint Bavokerk, Grote Markt 22 Haarlem.
Kerk open 16.30 uur

Op 21 december 2012 vrezen ‘doomsday gelovigen’ de Apocalyps maar ware liefhebbers van de literatuur spoeden zich naar de Haarlemse Grote of Sint Bavokerk.

Daar geeft prof. dr. Eric M. Moormann om 16.30 uur de vierde Bilderdijklezing getiteld Donder en bliksem boven de Vesuvius, een lezing over vulkanen, eenzaamheid, genialiteit, het genoegen van zelf op ontdekkingsreis gaan en de vruchtbaarheid van het lezen.

Dichter en schrijver Adriaan van Dis draagt een pastiche op Bilderdijk voor.
De Bilderdijklezing is een tweejaarlijkse lezing over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp en is een eerbetoon aan de wonderlijke alleskunner Willem Bilderdijk die op 18 december 1831 in zijn woonhuis op de Grote Markt zijn laatste adem uitblies. Voor de Bilderdijklezing wordt altijd een geleerde uitgenodigd die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in een van de vele vakgebieden waarin Willem Bilderdijk excellleerde.

Bilderdijk was behalve dichter ook tekenaar, jurist, medicus, classicus, bouwkundige,arabist, taalkundige en theoloog. De lezing wordt om de twee jaar gehouden rond Bilderdijks sterfdag en wordt georganiseerd door Stichting Bilderdijk Haarlem. Iedere Bilderdijklezing wordt ook een dichter gevraagd om een nieuw gedicht te wijden aan deze evenknie van Vergilius en Vondel.

De Bilderdijklezingen en Bilderdijkgedichten zijn in druk te verkrijgen bij uitgeverij De Zingende Zaag te Haarlem. toegang tot de lezing is gratis. Wel dient men zich vóóraf aan te melden via info@bilderdijk.org

Voor de vierde Bilderdijklezing nodigde het bestuur van Stichting Bilderdijk Haarlem prof. dr. Eric M. Moormann (hoogleraar Klassieke Archeologie Radboud Universiteit Nijmegen) uit. Zijn lezing is getiteld: Donder en bliksem boven de Vesuvius, een lezing over vulkanen, eenzaamheid, genialiteit, het genoegen van zelf op ontdekkingsreis gaan en de vruchtbaarheid van het lezen.

Zoals bij de geboorte van Haarlems ereburger Harry Mulisch de Vesuvius uitbarstte en bij zijn dood de vulkaan Merapi lava en vuur spuugde, ging het sterven van de geniale dichter Bilderdijk ook gepaard met natuurgeweld.

Eigenlijk zijn de mythen rond deze grootste 19e-eeuwse bard nog bonter. De dichter werd tijdens zijn sterven, tijdens een hevig onweer boven Haarlem, op verschillende plekken tegelijkertijd gezien. Een vingerwijzing Gods? Zo werd hij door diverse omstanders waargenomen bij de door de bliksem getroffen en in brand geraakte runmolen Het Fortuin. Bilderdijk stond, met een bulderende voordracht van eigen werk, bekend als een geweldenaar.

Misschien was hij ook om die reden geïnteresseerd in het natuurgeweld van op onze Vaderlandse bodem ontbrekende vulkanen? Hij vertaalde onder meer een Frans epos over de verwoesting van Herculaneum door een eruptie van de Vesuvius (79 na Christus). In Moormanns lezing wordt dat werk gezet naast andere vulkaangedichten,een genre dat in de Barok, Verlichting en vroege Romantiek populair is geweest.

Dichter Adriaan van Dis draagt vóór de kranslegging bij het graf van Bilderdijk in de Grote of Sint Bavokerk een zelfgeschreven vrolijke pastiche op Willem Bilderdijk (1756-1831) voor.
Bestuur Stichting Bilderdijk Haarlem: drs. George Moormann voorzitter, Ruud Douma secretaris, Peter Kok penningmeester, mr. drs. Arend Krabbe, drs. Cees van Steijnen en dr. Peter van Zonneveld.

Comité van aanbeveling: mr. B.B. Schneiders, burgemeester van Haarlem, prof.
dr. F.L. Bastet (†), drs. Maarten Brock, Kester Freriks, drs. Steef Kaatee, prof. dr. Marita Mathijsen en Joost Swarte.

voor meer informatie..>>Bilderdijk

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 29 november 2010

Persbericht

Haarlem

Monumentale

Verhalen

30 november 2010

Vanaf dinsdag 30 november komt RTV Noord-Holland met bijzondere wetenswaardigheden over de Haarlemse historie in de 8-delige tv-serie ‘Monumentale Verhalen uit Haarlem’. Zo worden De Waag, Vroom & Dreesman en Droste Cacao belicht.

In iedere aflevering staat één plek centraal die bij het thema ‘van handelsplaats tot winkelstad’ past. Naast bekende Haarlemse winkels zoals Vroom & Dreesman, Drogisterij A.J. van der Pigge en H. de Vries Boekhandel komen ook diverse markten en gedenkwaardige gevelstenen aan bod. Samen met Haarlem-kenner René Snoeks begon programmamaker Jasper Nuijt van OK_TV dit project om de geschiedenis van Haarlem voor een brede doelgroep interessant te maken: “Ik vind het hartstikke leuk om een onderwerp wat in eerste instantie muffig aandoet boeiend te maken. Hierdoor ontdekken mensen de historische waarde van een monument waar ze dagelijks langskomen. Ik kom zelf uit Haarlem. Met deze serie kan ik laten zien waarom ik zo trots ben op mijn stad.”

Programmamaker Johan Zwaan stelde de serie voor RTV Noord-Holland samen. Hij werkte al eerder met amateurbeelden voor het tv-programma ‘Super 8’: “Je staat versteld als je ziet wat mensen nog op zolder hebben liggen. Met oude amateurfilms kun je een prachtig tijdsbeeld schetsen. Ik verbaas me vaak over hoe zeer het dagelijks leven veranderd is in de afgelopen 80 jaar.” Lang niet alle amateurfilms zijn geschikt. “Sommige aanmeldingen zijn ietwat te privé. Het moet over net iets meer gaan dan alleen de eigen familie of belevenissen.” Zwaan is nog steeds op zoek naar historische beelden. U kunt uw oude Super 8, 8 mm of video 8 amateurfilms insturen via bewogenverhalen@rtvnh.nl.

voor meer informatie..>>RTVNHbewogenverhalen

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 18 mei 2010

Persbericht

Kunst

Academies

Haarlem en Leiden

Eindexamen Expositie

27 - 30 mei 2010

Van 27 t/m 30 mei 2010 houden de Kunstacademies Haarlem en Leiden een gezamenlijke eindexamenexpositie in Haarlem. Deze academies zijn de jongste spruiten aan de boom van Nederlandse kunstacademies. Ze zijn anders dan de reguliere kunstopleidingen.

Beide academies vormen één organisatie. Ze bieden een vijfjarige vakopleiding autonome beeldende kunst, waar 30 docenten/kunstenaars bij betrokken zijn. De academies hebben samen 450 studenten. Aan het werk van de exposanten is te zien dat ze in de opleiding elk hun persoonlijke stijl en kunstvisie hebben kunnen ontwikkelen.

Het gaat om schilderijen, tekeningen, objecten, textiel en crossover-technieken.

Dit jaar zijn 8 kandidaten geslaagd: Liesbeth Brouwer, Luzia Engesser, Renée Geurts, Anita de Keijser, Diana Lepelaar, Hannelore Maier, Marja van Rhijn en Edita Smirnovova.

Speciale fotopagina: www.kunstacademiehaarlem.nl/eindexamenexpo.htm

Het aantal afgestudeerden is een topje van de enkele honderden die de opleiding volgen. Deze kunstacademies kunnen zich zo'n strenge eindselectie veroorloven doordat ze onafhankelijk zijn van de overheid en niet gefinancierd worden naar rato van het aantal afgestudeerden. Ze vallen dan ook niet onder het reguliere HBO en zijn juist opgezet als alternatief daarvoor, als particulier kunstenaarsinitiatief.

De commissie die het eindexamenwerk beoordeeld heeft, bestond uit 2 gecommitteerden van andere kunstacademies naast docenten van de academies zelf. De gecommitteerden waren Harold Linker van de Willen de Kooning Academie en Isabel Simons, gastdocent van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Rietveld Academie.De opening en diploma-uitreiking wordt verricht op donderdag 27 mei om 17.00 uur door beeldend kunstenaar Joke Breemouer, directeur van de Haarlemse Kunstlijn. Zij was dit jaar de coach van de eindexamengroep.

De expositie is te zien in het academiepand aan de Kleine Houtweg 47, 2012 CB Haarlem, van 27 t/m 30 mei, dagelijks van 11.00-17.00 uur.

voor meer informatie..>>Kunstacademiehaarlem

Redactie Maartje Pronk


 

dinsdag 29 september 2009

Persbericht

Landelijke Banenmarkt

UWV WERK

1 oktober 2009

Op donderdag 1 oktober organiseren UWV WERKbedrijf en gemeenten de zevende editie van de jaarlijkse Landelijke Banenmarkt. Bezoekers kunnen tussen 14.00 en 20.00 uur op meer dan honderd Werkpleinen en vestigingen van UWV WERKbedrijf in het land terecht voor vacatures, informatie en advies. In Haarlem kunnen werkzoekenden terecht op het UWV WERKbedrijf aan de Jansweg 15. De toegang is gratis.

Het grootste banenevenement van Nederland staat dit jaar in het teken van kansen. Ondanks de economische tegenwind zijn bedrijven nog steeds op zoek naar personeel. Ook in branches die last ondervinden van de crisis zijn er soms toch mogelijkheden.

Landelijke banenmarkt Regio Haarlem
Bezoekers kunnen in Haarlem kennismaken met werkgevers, opleiders en re-integratiebureaus uit verschillende branches, zoals Eneco, SHDH, SunParks, Unamic/HCN. Daarnaast kunnen zij deelnemen aan activiteiten om de kansen op werk te vergroten. Met een competentietest kunnen werkzoekenden hun verborgen talenten ontdekken. Dat kan helpen bij het gericht zoeken naar een baan. Een CV-specialist geeft tips en adviezen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief en CV. De banenmarkt biedt naast vele vacatures dus alle kansen om goed voorbereid te solliciteren.

Kansen voor iedereen
Ook werkzoekenden die als zelfstandig ondernemer aan de slag willen kunnen voor informatie terecht op de banenmarkt en deelnemen aan de masterclass ‘Starten als zelfstandige’. Verder is er volop informatie over opleidingen, stages en leerwerkbanen, het ervaringscertificaat (EVC), en arbeidsjuridische zaken. Wie beter wil leren solliciteren kan deelnemen aan de masterclass ‘Solliciteren’. Kortom, de Landelijke Banenmarkt biedt kansen voor iedereen.

voor meer informatie...>>Werk

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 28 september 2009

Persbericht

HET PROJECT

LICHTSTROOM

Kunstenaar Joop Stoop

28 september - 15 oktober 2009

Op maandagavond 28 september

start "Lichtstroom".

Autonoom beeldend kunstenaar Joop Stoop zal door de buurten van Haarlem trekken met een mobiele beamer car. Overdag opzoek naar uw verhalen over bijvoorbeeld uwzelf, uw herinneringen, uw kinderen, uw plezier en uw problemen in en met de buurt. Deze verhalen wil hij graag horen.
's Avonds, als het donker is, zal hij deze gesprekken weergeven met tekeningen en met licht verbeelden.

Hij maakt ter plekke tekeningen op de computer en daarvan uit worden ze met de mobiele beamer car projecteerd worden op gebouwen. "Zo krijgen de buurtbewoners een gekleurde nacht." zegt Stoop. Met project "Lichtstroom" wil Stoop communicatie tussen buurtbewoners stimuleren en u een voorproefje geven van de vrijheid en de eenvoud van kunst.Heeft u zin om mee te doen aan dit project? Ben je een rapper of een muzikant, kom je bijdrage dan leveren. Heb je iets leuks of vreselijks mee gemaakt in de buurt laat het me weten!!

Wat vind jij belangrijk, laat wat van je horen.
Joop Stoop zou het erg leuk vinden om bij U thuis op visite te komen en te luisteren naar wat u vindt dat er speelt in de buurt. Ik wil ook een diner bij u thuis komen organiseren en onder het eten u verhaal tekenen en op de muur beamen.
Meld u aan voor een huiskamer lichtstroomavond.

Het project Lichtstroom is een project in het kader van de kleinschalige kunstopdrachten in de openbare ruimte in de Gemeente Haarlem. RC Atelier o.l.v. Joop Stoop gaat dit project uitvoeren.

voor meer informatie.>>Lichtstroom

Redactie Maartje Pronk


dinsdag 2 december 2008

Persbericht

Grote of St. Bavokerk

aan de Grote Markt

Romantischer dan Romantisch, Bilderdijk herzien

18 december 2008

Prof. Dr. Marita Mathijsen-Verkooijen houdt tweede Bilderdijk-lezing 18 december 2008

aanvang 15.30 uur in de Grote of St. BavoKerk te Haarlem!

Op donderdag 18 december 2008 zal de 177 ste sterfdag van de Vondel van de negentiende eeuw mr. Willem Bilderdijk (Ý 1831-2008) worden herdacht in de Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt te Haarlem.

Het programma begint om 16.00 uur. U bent welkom vanaf 15.30 uur (ingang Oude Groenmarkt).

Na afloop wordt u uitgenodigd om samen met ons een krans te leggen bij het graf van mr. Willem Bilderdijk in de Grote of St. Bavokerk, waarna we in een stoet naar de Gravenzaal zullen gaan, alwaar de Gemeente Haarlem u een hapje en een drankje aanbiedt. Denkt u eraan om u warm te kleden! De St. Bavo kent net als 177 jaar geleden geen verwarming!

Het programma luidt als volgt:

Stadsorganist Anton Pauw speelt op het Christiaan Müllerorgel

Welkomstwoord door mr. Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem

De Bilderdijklezing 2008 door prof. dr. Marita Mathijsen-Verkooijen,
hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam: Romantischer dan Romantisch, Bilderdijk herzien

Kranslegging bij het graf van mr. Willem Bilderdijk

Stadsdichter van Haarlem George Moormann draagt het gedicht Groeten uit de Bilderdijkstraat voor van Adriaan Jaeggi (1963-2008). Als hommage aan zijn veel te jong overleden collega, voormalig stadsdichter van Amsterdam die dit gedicht in 2006 voordroeg bij het graf van Bilderdijk

Aansluitend receptie Gravenzaal stadhuis Haarlem waar u door de gemeente Haarlem een hapje en drankje wordt aangeboden. Met dank aan: Van Vessem & Le Patichou Bakkers

Wilt u zo vriendelijk zijn om voor 11 december te laten weten of u van deze uitnodiging gebruik wilt maken?

voor meer informatie..>>Bilderdijk

Redactie Maartje Pronk
maandag 3 november 2008

Persbericht

Dansen tegen borstkanker

Winkelcentrum Schalkwijk

1 november 2008

Op zaterdag 1 november werd volop gedanst op de Pink Ribbon Song

in Winkelcentrum Schalkwijk!

Onder leiding van leden van De Vos Dance Masters uit Haarlem werd door jong en oud de Pink Ribbon-dans gedanst. Voldoende bewegen kan de kans op borstkanker met 20-40% verkleinen en uit onderzoek van KPN en Samsung blijkt dat vrouwen juist dansen één van de leukste manieren van bewegen vinden.

KPN en Samsung hebben naast twee Pink Ribbon telefoonpakketten waarvan 10,- per pakket naar Stichting Pink Ribbon gaat, ook het initiatief genomen om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te krijgen. Daarom organiseren KPN en Samsung i.s.m. de Dance Masters dansscholen diverse dansworkshops in het land. Speciaal voor de campagne is de Pink Ribbon Song ontwikkeld met bijbehorende danspasjes.

Het lied is in 3 stijlen - latin, pop en streetdance!

voor meer informatie...>>>Steunpinkribbon

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 16 september 2008

Persbericht

Haarlemse Nachten

Poëziefestival

Janskerk

20 september 2008

Zaterdag 20 september in de Janskerk

het Poëziefestival Haarlemse Nachten 2008 !

Hadewijch en ik

Hadewijch en ik wordt gevormd door pianist Paul Prenen en violiste Tjamke Roelofs.

Paul Prenen studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium en brak in 1979 zijn studie voor de Prix d`excellence af om te gaan werken bij het Werkteater. Hier leerde hij in de praktijk het vak van theatermuzikant. Hij schreef en arrangeerde ook muziek voor o.a. muziektheatervoorstellingen van de Gebroeders Flint (op teksten van Slauerhoff, van Ostaijen, Claus en Achterberg), Frank Groothof, Fréderique Spigt en drs.P.
Tjamke Roelofs studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij speelde in diverse ensembles oude en moderne muziek. Haar hele leven zingt zij, maar dit bleef altijd op de achtergrond. Door haar ontmoeting met Paul Prenen viel haar liefde voor de viool en het zingen samen met de schoonheid en troost van de poëzie. Speciaal voor Haarlemse Nachten zette Paul Prenen o.a. muziek onder de gedichten Een Missie van Ed Leeflang en De witte maan van Frédéric Bastet. Tijdens de uitvoering van dit nachtmotto van Haarlemse Nachten 2006 zal Tjamke Roelofs de zingende zaag laten klinken!

Sido Martens
Sido Martens was in de jaren zeventig lid van de folkrockgroep Fungus die met 'Kaap'ren Varen' een hit scoorde. Sinds 1996 is hij bezig met een tweede solocarrière. Zijn poëtische teksten behelzen het leven in de ruimste zin van het woord. Liefde, verdriet, de dood, de zee, weemoed en verlangen zijn een geliefd thema van deze liedjessmid in de ambachtelijke traditie. Donkere tinten, milde spot en een geheel eigen klankkleur karakteriseren Martens' liedjes waarin hij muzikaal tussen folk en jazz, tussen pop en luisterlied laveert. Sober, intiem en integer, zonder opsmuk of tralala.

Willem Mook & George Moormann
Willem Mook bespeelt een groot aantal verschillende luiten en de Spaanse equivalent van de luit, de vihuela de mano. Zijn solorepertoire omspant de periode 1500-1650. Met dichter George Moormann vormt hij op 20 september een buitengewone combinatie. In zorgvuldig op elkaar afgestemde poëzie en muziek zullen zij een ode brengen aan de, sinds de vorige editie van Haarlemse Nachten overleden, dichtersvrienden Jan Eijkelboom, Ed Leeflang, Frédéric Bastet, Adriaan Jaeggi en vertaler Frans van Dooren.

Wilma Paalman
Cantatrice extraordinaire, celliste en accordeoniste Wilma Paalman heeft de traditie van Bertolt Brecht en Kurt Weill niet alleen nieuw leven ingeblazen maar er ook elementen als klezmer en zigeunermuziek aan toegevoegd. Het resultaat is telkens weer verrassend en meeslepend. En hoewel de muziek van Paalman diep geworteld is in die bijzondere traditie doet ze ook dingen die volstrekt nieuw en eigen zijn. Je zou het avantgardistisch kunnen noemen, of gewoon avontuurlijk, feit blijft dat dit muziek is die niet alleen het hoofd, maar ook het hart aanspreekt. Meeslepend, gevoelig, doorleefd, warm, maar ook gelaagd en met diepgang. Incidenteel werkt zij samen met muzikanten en dichters uit de hele wereld. Op Haarlemse Nachten zal Wilma Paalman ook enkele liederen laten horen van haar recent verschenen cd Verse Taal waarvoor ze gedichten van voormalig vluchtelingen op muziek heeft gezet.

Mocht je nog geen kaart(en) hebben besteld dan raad ik je dringend aan nu een e-mail te sturen naar info@dezingendezaag.com of te bellen naar 023-5329508 en PROFITEER ZO VAN EEN GODDELIJKE KORTING VAN MAAR LIEFST TIEN EURO!

In de voorverkoop kost je kaartje namelijk geen 25 maar 15 euro!

Programma: vanaf 19.00 uur kunnen gereserveerde kaarten worden afgehaald bij de ingang/receptie van de Janskerk (Jansstraat 40 te Haarlem). Vanaf 19.30 uur is er een bijzonder muzikaal onthaal door Willem Mook. Het poëzieprogramma barst om 20.00 uur PRECIES los! Wees daarom op tijd! Want je wilt natuurlijk niets missen van deze ZZinderende Nacht die tot ca 01.00 zal voortduren!

Ruud Douma / Dolly Bellefleur !

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 18 februari 2008

Persbericht

Grote belangstelling

voor werkgeversbijeenkomst

Informeren en ervaringen uitwisselen

14 februari 2008

Op donderdag 14 februari 2008 organiseerden de CWI’s Haarlem, Haarlemmermeer en IJmond een lunchbijeenkomst voor werkgevers. Arbeidsdeskundige Marjolein Dölle van UWV gaf een presentatie over de Wet Verbetering Poortwachter en tijdens de lunch beantwoordden vertegenwoordigers van CWI en UWV vragen.

De belangstelling voor deze bijeenkomst was zo groot dat de geplande locatie, het CWI in Haarlem, te klein bleek. Daarom werd uitgeweken naar het bedrijvencentrum Touchdown Center aan de Leidsevaart. Dölle gaf tips over het re-integreren van zieke werknemers.

Ook haar uitleg over het deskundigenoordeel en de opbouw van het re-integratieverslag werd goed ontvangen. Dölle benadrukte het belang van een zeswekelijkse evaluatie en het regelmatig bijstellen van het plan: Niets doen levert niets op! Tijdens de daaropvolgende lunch, verzorgd door het bedrijvencentrum, beantwoordden de specialisten van CWI en UWV diverse vragen over personeelsvraagstukken. Meerdere werkgevers gaven aan de informatie erg te waarderen er zeker hun voordeel mee te kunnen doen.

Bedrijfsadviseur Marinus Nolet van CWI sloot de bijeenkomst af en vroeg de deelnemers vooral hun vragen te blijven stellen. CWI kan bij veel voorkomende problemen en/of vragen eventueel een volgende bijeenkomst organiseren.

voor meer informatie...>>>Centrum voor Werk en Inkomen

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 30 november 2006

Persbericht

Paul Marselje

zingt in café Cicero

3 december 2006

Langzamerhand denken veel mensen dat Paul Marselje alleen liedjes zingt en schrijft als

Haarlem en omgeving daarin voorkomen.

Maar dat is natuurlijk onzin. Voordat vorig jaar de succesrijke CD ;'Daar woon je' met Haarlemse liedjes uitkwam was hij al jarenlang met een breed repertoire van eigen Nederlandse luisterliedjes op pad door heel het land. Vooral in de zeventiger jaren had hij daarmee al eerder succes. Het album 'Spoor 3a' uit die tijd is nog steeds te koop. In Haarlem kennen veel inwoners Paul Marselje ook als oud-wethouder van de Spaarnestad, maar z'n repertoire is zeker niet overladen met politiek getinte teksten. Ze kunnen je desondanks wel prikkelen, maar ook bekoren.

Wie de verschillende kanten van Paul Marselje wil leren kennen of herbeleven, kan zondag 3 december terecht in Café Cicero aan de Lange Begijnestraat 10 tegenover de Toneelschuur (aanvang 16:30).

voor meer informatie...>>>Marselje

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 15 november 2006

Persbericht

Sinterklaas bezoekt kinderen

Haarlem Zuid-West toch weer dit jaar!

26 november 2006

Dankzij het initiatief van Kinderopvang Het Kootertje bezoekt de Goedheiligman de kinderen in de wijk Haarlem Zuid-West dit jaar toch weer.

Op zondag 26 november om 11.00 u. meert de boot van de Sint aan bij de Schouwtjesbrug. Aan boord natuurlijk de Goedheiligman zelf en een afvaardiging van zijn pietenteam. Op de Schouwtjesbrug zal de Sint in de koets stappen en begeleid door de Damiate Jeugdband naar het Theemsplein rijden.

In speeltuin Jeugdland op het Theemsplein zullen de pieten zich mengen onder het publiek om daar feest te vieren en allerlei Pieten-activiteiten te begeleiden. Zo kunnen de kinderen geschminkt worden als piet, een pietenmuts knutselen, pietenzakspringen, pakjes werpen, e.d. Sinterklaas zal in het verenigingsgebouw plaatsnemen en alle kinderen kunnen hem daar persoonlijk bezoeken.

De ondernemersvereniging Haarlem Zuid-West moest vorig jaar besluiten dat zij het sinterklaasevenement organisatorisch niet meer rond konden krijgen. Eigenaresse van Kinderopvang het Kootertje, Pheneke Dinklo, heeft daarop het initiatief genomen om de organisatie en de financiering op zich te nemen. Het feest werd een enorm succes en de buurt sprak dit jaar dan ook de wens uit dat Het Kootertje ook dit jaar de organisatie weer op zich zou nemen.

En daar hebben zij dus, gelukkig voor alle kinderen in de wijk, gehoor aan gegeven.

voor meer informatie...>>>Kinderopvang hetKootertje

Redactie Maartje Pronk


 

woensdag 4 oktober 2006

Persbericht

Foto Expositie

Gemeentehuis Haarlem

Haarlemse Amateur Fotografen Vereniging

2 - 27 oktober 2006

De Haarlemse Amateur Fotografen Vereniging, kortweg de HAFV of de Haarlemse afv is opgericht op 11 november 1926, in een tijd waar fotograferen en vergroten nog in een experimenteel stadium verkeerde.
Net als alle tijdgebonden technieken is ook het aanmaken van ontwikkel- en fixeervloeistoffen verworden tot het gereedzetten van een printer of een digitaal bestand opsturen naar de afdrukcentrale.
Wat níet is veranderd is het fotograferen. Het is nog altijd de creativiteit van de fotograaf om zijn of haar toestel te richten op een onderwerp en af te drukken. Na dit moment is de foto gemaakt, althans vastgelegd op film, dia of digitaal geheugen. Hierna dient het negatief of bestand te worden omgezet in een foto en dan blijkt of de fotograaf dát kan laten zien wat hij of zij in gedachten had.

De Haarlemse is een vereniging met ca. 30 leden die in de twee- wekelijkse bijeenkomsten hun werk laten zien, erover discussiëren en informatie uitwisselen. Dit zijn gezellige avonden waarbij soms een andere fotoclub hun werk laten zien of een spreker over bepaalde fotografische thema's of technieken komt vertellen. Op onze beurt gaan wij ook naar andere verenigingen om ónze foto's en dia's te laten zien. Naast het vrije werk worden opdrachten en competities uitgeschreven waarbij men met bepaalde thema's of onderwerpen aan het werk moet. Het gaat niet om de punten, of wie goed of minder goed is, men stimuleert elkaar tot werken en groeien in de fotografie.

De HAFV is lid van de landelijke Bond voor Nederlandse Amateur Fotografen en maakt deel uit van de Afdeling Kennemerland. Door deze afdeling worden jaarlijks een aantal competities gehouden tussen de aangesloten 16 fotoclubs. Het is geen must om hieraan deel te nemen, maar het laat je niveau zien op een breed fotografisch vlak. Het gaat ook niet om de punten maar om het meedoen en jezelf te versterken in je fotografisch inzicht.
De HAFV geeft geen opleiding in de fotografie. Er zijn wel leden die als mentor kunnen werken voor degene die meer willen weten van de opname- en afwerktechnieken, zowel analoog, als digitaal.

Heeft u interesse in de fotografie, en dan bedoelen we serieus omgaan met dit medium, kom eens een of meer avonden kijken of vraag informatie aan omtrent het programma. Bent u beginneling, schroom niet om te komen, iedereen is eens begonnen aan de klim naar het succes.

voor meer informatie...>>>Haarlemse-afv

Redactie Maartje Pronk

 woensdag 4 oktober 2006

Persbericht

Nederlandse Vrijmetselarij

viert 250-jarig bestaan

Haarlems logegebouw

zaterdag open

Ontdek het mysterie van de vrijmetselarij

Op 26 december 1756 kwam een aantal loges van vrijmetselaren in Den Haag bijeen om een 'Groote Loge' op te richten. De Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden beschouwt dit als haar oprichtingsdatum en viert dan ook dit jaar haar 250-jarig bestaan. "Ons jubileum is een uitgelezen kans om in de openbaarheid te treden met de betekenis van de vrijmetselarij voor de actuele werkelijkheid," stelt Paul Marselje, voorzitter van de Haarlemse Vrijmetselaarsstichting.

Op zaterdag 7 oktober zet hij met zijn medevrijmetselaren in Haarlem de deur van het logegebouw aan de Ripperdastraat 13 wijd open. Iedereen is welkom van 10 tot 17 uur. Er is veel te beleven: ieder half uur is er een rondleiding, er is een kleine tentoonstelling, een presentatie en er zijn voldoende vrijmetselaren om alle vragen te beantwoorden. Om 15 uur is er een lezing door Paul Marselje over de historie van de vrijmetselarij in Nederland en in Haarlem in het bijzonder. De oudste Haarlemse loge 'Vicit Vim Virtus' stamt uit 1788.

"Levende traditie is een belofte voor de toekomst," aldus van Marselje. "In de logerituelen liggen spirituele, ethische en morele waarden besloten, maar ieder moet die er persoonlijk in ontdekken. Daarmee sluiten wij meer dan ooit aan bij een diepe behoefte in de huidige maatschappij. Het individuele verlangen naar diepte, zingeving en mysterie is misschien nog nooit zo krachtig tot uiting gekomen als in deze tijd."

Idealen
De vrijmetselarij ontstond in het begin van de achttiende eeuw in Engeland. De nieuwe stroming bleek grote aantrekkingskracht te hebben op verlichte en vooruitstrevende mannen in heel Europa. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd in hoog tempo een groot aantal loges opgericht in Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Oostenrijk en andere landen. Ook in Nederland sloegen de idealen van de vrijmetselarij aan.

Vrijmetselaren zijn georganiseerd in loges - meestal enkele tientallen leden - met een hoge mate van autonomie. Landelijk telt de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren zo'n 145 loges met een kleine zesduizend leden. Onder de orde valt ook een aantal loges in de Nederlandse Antillen, Suriname, Thailand, Zimbabwe en Zuid-Afrika, met rond de 600 leden.

Als de vrijmetselarij al een geheim heeft, dan is het dat ze in staat is gebleken haar eigenheid te bewaren in tweeënhalve eeuw van heftige maatschappelijke, politieke en religieuze veranderingen. De oprichters stelden zich ten doel na een lange periode van godsdiensttwisten een ontmoetingsplaats te creëren voor mensen van verschillende religieuze en politieke overtuiging. In de loges wordt gezocht naar wat mensen verbindt op het levensbeschouwelijke vlak; sektarisme en partijpolitiek worden geweerd. Centraal staat de broederlijke samenwerking tussen mensen van zeer verschillende herkomst en levensbeschouwing, een thema dat opnieuw de hoogste maatschappelijke actualiteit heeft.

Actieve rol
In de loop van tweeënhalve eeuw hebben vrijmetselaren zich in Nederland altijd flink geroerd in het openbare leven, de politiek, de wetenschap en de kunsten. En dat doen ze nog steeds. Vrijmetselarij mag dan werken met symboliek en ritueel, die moeten wél praktische betekenis hebben in de maatschappij. De leden van de Orde van Vrijmetselaren stropen daar dit jaar de mouwen extra voor op.

De passer en de winkelhaak van de middeleeuwse bouwmeester en de hamer en de beitel van de steenhouwers worden door de vrijmetselaren van nu overdrachtelijk gehanteerd: ze dragen bij aan de bouw van een samenleving waarin plaats is voor ieders oprechte overtuiging en waarin mensen betrokken zijn bij meer dan alleen hun individuele bestaan.

voor meer informatie....>>>Vrijmets

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 24 juli 2006

Persbericht

Restaurant KOM

Lange veerstraat

22 juli 2006

Restaurant KOM, heeft vanaf zaterdag 22 juli zijn deuren geopend,

een fantastische bediening, en oh zo verfijnd zijn de gerechten.

in de Lange Veerstraat 26, 2011 DB Haarlem

tel: 023-5420707

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 7 maart 2006

Persbericht

Vanderwoude & Rentenaar

Café De Pompier

w o e n s d a g 8 m a a r t 2 0 0 6

foto: Paul van Goudoever / bewerking: Reinder van der Woude

Vanderwoude & Rentenaar

'Roomboter paradijzen'
nieuwerwets lyrisch absurdistische
Nederlandstalige liedjes


Maddy Rentenaar - gitaar
Reinder van der Woude - zang, gitaar

Aanvang: 21.30 uur

Café De Pompier
Koningsstraat 58
Haarlem

voor meer informatie....>>>Reindervanderwoude

meer...>>>Broodopdeplanken

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 30 januari 2006

Persbericht

Samenwerking tussen Haarlem 105

en RTV Noord-Holland

Eerste TV-uitzending op zaterdag 4 februari

Regionale omroep RTV Noord-Holland gaat samenwerken met stadsomroep Haarlem 105. De twee zenders maken met ingang van zaterdag 4 februari ieder weekend gezamenlijk een weekoverzicht op televisie. In dit programma wordt wekelijks al het nieuws uit de regio Zuid-Kennemerland gebundeld. Het programma wordt geproduceerd door TV Noord-Holland en uitgezonden op het kanaal van Haarlem 105 TV.

Beide omroepen hebben de intentie de samenwerking uit te breiden. Diverse varianten daarvoor worden de komende tijd besproken. De samenwerking moet voor beide partijen leiden tot betere berichtgeving en efficiënter gebruik van subsidiegeld. De twee organisaties hebben veel gemeen: het zijn beide publieke omroepen met een stevige journalistieke basis.

Noord-Holland is niet de eerste regio waar een lokale en een regionale omroep samenwerken. Zo werkt RTV Utrecht samen met de stadsomroepen in Utrecht en Amersfoort, is er een verbond tussen RTV Flevoland en de lokale zender in Almere, en werken de Groningse omroepen RTV Noord en OOG intensief samen.

Beide organisaties zijn erg blij met de samenwerking. "Voor Haarlem 105 is dit een goede eerste stap naar professionele lokale televisie. We zijn ervan overtuigd dat Haarlem snel méér nieuws uit de eigen stad in deze vorm wil zien", zegt hoofdredacteur Michiel Bosgra van de stadsomroep. Directeur Robert Zaal van RTV Noord-Holland: "Voor onze omroep biedt dit mogelijkheden om de inwoners van Haarlem nog beter te bedienen. Het is een deel van de provincie waar nu eenmaal veel gebeurt."

De Week - Zaterdag 4 februari 14:00 t/m zondag 5 februari 23:00 uur ieder heel uur op Haarlem 105 TV. In Haarlem te ontvangen op UPC kanaal S14+

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 24 januari 2006

Persbericht

Laurens Jan Brinkhorst 25 januari in Haarlem

Over actuele politiek en creatieve industrie

Op woensdagavond 25 januari (20 uur) spreekt minister en vice-premier Laurens Jan Brinkhorst op de Hogeschool INHolland over actuele politiek, kenniseconomie, creatieve industrie en innovatie.

Aanleiding zijn de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart a.s. Brinkhorst zal na zijn verhaal als deelnemer in een forum in discussie gaan over creatieve industrie en de zaal mag daarin meedoen.

Het ontwikkelen van een creatieve industrie

In de forumdiscussie over creatieve industrie staan de volgende drie vragen centraal:
- Wat vraagt een talentvolle, creatieve ondernemer van de overheid?
- Welke kansen heeft een talentvolle, creatieve ondernemer in Haarlem?
- Hoe moeten en kunnen een hogeschool, de overheid en de belangenbehartigers van de ondernemer bijdragen aan het ontwikkelen van creatieve industrie in Haarlem?

Het forum bestaat uit:
- Laurens Jan Brinkhorst, minister van Economische Zaken en vice-premier
- Berny Martini, wethouder in Haarlem voor Economische Zaken, Natuur & Landschap, Toerisme en Recreatie
- Jos Elbers, voorzitter college van bestuur Hogeschool INHolland
- Jan Vegter, voorzitter MKB Haarlem, vice-voorzitter MKB Randstad, lid van het Dagelijks bestuur Kamer van Koophandel Amsterdam
- Fedde Reeskamp, lijsttrekker D66 Haarlem
Uiteraard is het volop mogelijk om vanuit de zaal aan de discussie mee te doen.

Waar en wanneer ?

Plaats : Hogeschool INHolland, Bijdorplaan, Haarlem
Tijd : 20.00 uur; zaal open 19.45 uur

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 23 januari 2006

Persbericht

niet stil schuifelen..

Kunst kijken en beleven volgens een uniek concept

Galerie Petra Spuijbroek

18 december 2005 - 30 januari 2006

De galerie als kortstondige etalage voor een kunstenaar heeft zijn langste tijd gehad. Zeker als je met kunst beleven in een grote diversiteit van kunstdisciplines en stijlen voor een gemengd publiek bereikbaar wil zijn. Galeriehoudster Petra Spuijbroek maakt dit mogelijk. Op zondag 18 december a.s. om 14.00 uur opent ze in Haarlem onder naam
'Petra Spuijbroek Onthult' haar eerste tentoonstelling.

De galerie vertegenwoordigt hedendaagse kunstenaars uit alle disciplines en onthult in combinatie met hen, kunstenaars uit prive- of bedrijfscollecties.

Maar wat deze galerie echter zo bijzonder maakt, is dat de combinaties van de diverse kunstdisciplines in de tentoonstellingen op het scherp van de snede worden samengesteld. Niet stil schuifelen hier van de ene naar de andere witte muur.

Nieuwsgierig gemaakt door de verleidelijke blikvanger van Anton Reijnders op de gespleten wand in de voorruimte ga je naar binnen. Direct voel je je als het ware omarmt door de in warme kleuren beschilderde wanden. En naar die achterwand moet je, de prachtige techniek van Mary Waters bewonderen, je verbazen over het vervreemdende effect van haar grootdeels zwart/wit opgezette portretten. De beelden van Joris Verdonkschot ontmoeten je overal in de ruimte en dwalen ga je langs de speelse halssieraden van Birgit Laken. Niet anders dan het prentenkabinet ingezogen word je door de sprookjesachtige en erotiserende werken uit de magisch realistische wereld van Michael Parkes. Een bont gezelschap dat zich geweldig door elkaar laat uitdagen in deze kleurrijk opgezette grote ruimte waar je zelfs uiteindelijk aan een tafel kunt neerploffen en rustig de tijd kunt nemen om al het getoonde tot je door te laten dringen.

Kunst hoort bij het leven, is een onmisbaar en intrinsiek verweven onderdeel van het leven. Bij Galerie Petra Spuijbroek wil je niet alleen naar kunst kijken, maar haar ook beleven en meegevoerd worden in al die diverse werelden.

Galerie Petra Spuijbroek hoopt ook op cultureel gebied een actieve rol te gaan vervullen. Zo worden er kunstlunches, kunstconcerten, lezingen en workshops georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om in besloten kring voor bijzondere evenementen de galerieruimte te boeken.

De openingsexpositie 'Petra Spuijbroek Onthult' toont uit collectie werken van Michael Parkes en Mary Waters in combinatie met beelden van Joris Verdonkschot, installaties van Anton Reijnders en
sieraden van Birgit Laken.

Galerie Petra Spuijbroek
Donkere Spaarne 24 zw
2011 JG Haarlem
T: 023 - 532 00 36
M: 06 42 388 402
18 december 2005 - 29 januari 2006
Open: wo- zo 13.00-18.00 uur

Redactie Maartje Pronk

 


dinsdag 15 november 2005

Persbericht

Sinterklaasintocht in Haarlem-zuidwest

gaat toch door !

Zondag 20 november om 11 uur bij Schouwtjesbrug

Op zondag 20 november brengt Sint Nicolaas toch een bezoek aan de kinderen in Haarlem-zuidwest. De stoomboot legt aan bij de Schouwtjesbrug om 11:00 en Sinterklaas neemt weer veel pieten en cadeautjes mee. De ondernemersvereniging, die dit feest al ruim 20 jaar organiseerde, kreeg dit jaar de handen niet ineen om de organisatie rond te krijgen. Daarmee leek een einde te komen aan dit traditionele en goed bezochte evenement.

Pheneke Dinklo, eigenaresse van Kinderopvang het Kootertje, dat gelegen is in dit stadsdeel, besloot toen zij dit hoorde dat de kinderen dit feest niet ontnomen kon worden. Die mening deelden haar werknemers, de bewoners in de wijk en een aantal winkeliers met haar. Samen met een aantal vrijwilligers heeft zij daarom de organisatie dit jaar ter hand genomen. En met resultaat, want de Sint zal dus weer aanmeren bij de Schouwtjesbrug.

Begeleid door muziek zal de Goedheiligman daarna met de hele stoet stapvoets naar Speeltuin Jeugdland aan het Theemsplein rijden. Dit speelterrein is kosteloos ter beschikking gesteld aan de Sint, omdat ook deze jeugdinstelling het initiatief van harte toejuicht en er graag zijn bijdrage aan wil verlenen. In de speeltuin wordt daarom vanaf 11.30 u. een feest gehouden dat in het teken staat van de aanstaande verjaardag van de Sint. Er zijn diverse activiteiten voor de kinderen, zoals pietenzakspringen, pepernootsjoelen, pietendisco en pakjes werpen. Daarnaast kunnen alle kinderen even persoonlijk bij Sinterklaas op bezoek gaan. Sint hoopt met de initiatiefnemers op een grote opkomst.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 14 november 2005

Persbericht

de Sint Bernardusschool

het gruitenteam

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen te weinig groenten en fruit eten.

De kinderen van de Sint Bernardusschool in Haarlem kregen daarom vrijdag 4 november het gruitenteam op bezoek in alle klassen. Alle kinderen en leerkrachten kregen informatie over het belang van het eten van voldoende groenten en fruit. Behalve deze informatie kreeg ook iedereen een kleurrijke gruitenluchbox cadeau! In deze lunchbox is er niet alleen ruimte voor brood maar ook voor bijvoorbeeld een mandarijntje.

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 11 november 2005

Persbericht

Zingende wethouders vol gezonde zelfspot bij

presentatie van Paul Marselje-CD

12 november 2005

De Haarlemse wethouders Barnhoorn (CDA), Grondel (GroenLinks) en Martini (D66) gaan zaterdagavond 12 november bewijzen dat ze gezonde zelfspot hebben en durven te zingen.

Tijdens een optreden van Paul Marselje zullen zij het 'Anti-wethouderslied' met hem meezingen. Het is één van de liedjes op zijn nieuwe CD met 19 liedjes over Haarlem en omgeving.

Het optreden is in de Haarlemse Waagtaveerne en begint om 20 uur.

Met dit optreden wordt de CD officieel gepresenteerd.

Paul Marselje is behalve singer-songwriter ook D66-fractievoorzitter in de Haarlemse raad.

voor meer informatie...>>> Paul Marselje

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 27 september 2005

Persbericht

Veel vacatures op zaterdag 1 oktober bij CWI Haarlem
Landelijke Banenmarkt 2005 in teken
van ontmoetingen

Op zaterdag 1 oktober is CWI Haarlem voor de derde keer deelnemer aan de Landelijke Banenmarkt.

CWI helpt die dag in samenwerking met UWV zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan en werkgevers aan geschikt personeel. Op de Jansweg 15 zal het op 1 oktober weer een drukte van belang zijn. Werkzoekenden kunnen op zoek naar de vacatures op de CWI borden. Voor jongeren is er het speciale jongerenloket. Daarnaast is ook een flink aantal bedrijven en instellingen met een stand vertegenwoordigd, waaronder enkele uitzendbureaus.

Uitnodigingen
Ruim 2.700 werkzoekenden uit het werkgebied van CWI Haarlem kregen een persoonlijke uitnodiging voor de Landelijke Banenmarkt. 1.600 werkgevers zijn per brief en in diverse werkgeversmedia opgeroepen om (extra) vacatures aan te melden.

Standhouders met vacatures en info
Op de banenmarkt zijn stands te vinden van de uitzendbureaus Timing, Start, Vedior, AB AZ en Technicum. Zorginstellingen De Hartenkampgroep en de SHDH, en andere werkgevers die op zoek zijn naar personeel, zoals TPG, Parkeerzaken Haarlem en de callcentra HCN en 2 Contact zijn ook aanwezig. geven informatie Daarnaast kunnen werkzoekenden informatie krijgen over scholing van het Nova-College/Centrum Vakopleiding. Uitkeringsinstelling UWV, reïntegratiebedrijven IWA en Ecosol bemannen een informatiestands en Bouwradius geeft informatie over werken in de Bouw.

Informatie voor herintredende vrouwen
De Gemeente Haarlem geeft informatie aan herintredende vrouwen. Nu de kinderen weer naar school zijn, denken veel vrouwen erover om (weer) aan het werk te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn je kansen? De informatie van de Gemeente Haarlem helpt de vrouwen op weg.

Ontmoetingen
'Erik raakt aan de praat met Melvin. En houdt er een uitstekende chauffeur aan over.' 'Fatima tikt Peter op zijn schouder. En houdt er een baan als secretaresse aan over.' Deze en andere ontmoetingen vinden door het hele land plaats op posters, in advertenties, folders, radiocommercials en internetteksten over de Landelijke Banenmarkt. Kortom, voor velen die een baan zoeken of zich willen oriënteren, is er genoeg te vinden op CWI Haarlem. De openingstijden zijn van 10.00 tot 15.00 uur en de toegang is zoals altijd gratis.

meer informatie...>>>>>Centrum voor Werk en Inkomen

Redactie Maartje Pronk

 


 

donderdag 2 juni 2005

Persbericht

Kunstacademie Haarlem

viert 3e lustrum met grote expositie

29 mei - 12 juni 2005

foto: Grote belangstelling bij Diploma Uitreiking.

Voor de 15e maal organiseert de Kunstacademie Haarlem

(voorheen Vrije Academie Kennemerland)

haar jaarlijkse overzichtstentoonstelling.

Van 29 mei t/m 12 juni exposeren alle cursisten en studenten in het academiegebouw aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem.

De academie heeft 400 leerlingen. De expositie is elke dag open van 14.00-17.00 uur. De tentoonstelling wordt gehouden op drie verdiepingen in alle ateliers van de academie en bevat recente schilderijen, tekeningen, grafische kunst en ruimtelijk werk uit het huidige lesjaar. Eén van de bijzondere projecten in de expositie vormen de schilderijen en tekeningen van 40 leerlingen die gewerkt hebben aan het thema "De vondeling van Ameland" naar aanleiding van de gelijknamige song van Boudewijn de Groot op tekst van Freek de Jonge. Dit thema is begeleid door docente Fokelien Faber en de werken zijn te zien op de tweede etage. Tijdens de opening op 29 mei waren op palfonds en muren ook video-projecten te zien die gemaakt zijn in het kader van het stagejaar van de vakopleiding beeldende kunst.

De academie heeft vakopleidingen, cursussen en workshops op het gebied van schilderen, beeldhouwen en grafiek. Meer informatie en het nieuwe lesprogramma zijn verkrijgbaar bij de expositie of op te vragen via tel 023-5252656 / kunstacademie@xs4all.nl. Het postadres van de academie is Bloemendaalseweg 229, 2051 GC in Overveen.

Redactie Maartje Pronk

 donderdag 24 februari 2005

Persbericht

Bakenesserstraat 11, 2011 JJ Haarlem


Het inloop-theatertje in de Haarlemse binnenstad, tevens ontmoetingsplek voor allerlei culturele en sociale happenings rond een bepaald, telkens wisselend muzikaal, literair, theatraal of ander artistiek en actueel thema is niet meer. Als locatie diende Espressobar "Victor's" in de Kruisstraat 35 te Haarlem.
Goed beschouwd was Victor's Espressobar geen theater in de strikte zin van het woord. Daarom verhuizen de activiteiten naar een echt theater. Wat blijft is het unieke concept, in Nederland nog onbekend, voor gemotiveerde cultuurliefhebbers die in een informele, vrije, voor iedereen toegankelijke sfeer geïnformeerd en geëntertaind willen worden over de kunstenaar van hun keuze.

Espresso Theater presenteert:

Vrijdag 25 februari: Steffen Merkel.
"de latijns amerikaanse opgeleide percussionist Steffen Merkel geeft een interactieve avond body-percussion. Met je lichaam muziek maken en met ongewone instrumenten. Een niet te missen avond met als resultaat: het publiek is het orkest!!!"

Vrijdag 1 april: Fredie Kuiper.
"gelardeerd met amsterdamse humor en voorzien van een melancholische stem worden wij getrakteerd op het onvervalste nederlandse levenslied"

Vrijdag 29 april: Jose van Waveren.
"na haar premiere van haar nieuwe proramma in het Mosterdzaadje zal Jose zowel eigen franse
chansons als chansons van o.a. Brel en Piaff ten gehore brengen"

Vrijdag 27 mei: Paul Marselje.
"deze Haarlemse troubadour zal op die avond voor een verrassingsprogramma zorgen"

Vrijdag 24 juni: Klassiek.
"deze avond is nog niet ingevuld, maar u hoort hier binnenkort meer over"

voor meer informatie.....>>>Zie www.candlenet.nl en www.coffeetogo.nl

Redactie Maartje Pronk


 


maandag 24 januari 2005

Persbericht

Toch veel dynamiek op arbeidsmarkt
AANTAL WERKZOEKENDEN REGIO HAARLEM STIJGT

Het aantal mensen zonder werk dat op zoek is naar een baan blijft toenemen in Zuid-Kennemerland. De Centra voor Werk en Inkomen in Haarlem (Jansweg en Surinameweg) tellen eind vierde kwartaal 2004 samen 7.110 niet-werkende werkzoekenden. Dat is een toename met 3 procent ten opzichte van eind derde kwartaal 2004. Toch is er volgens vestigingsmanager mw. Rieky Janssen in 2004 veel dynamiek op de arbeidsmarkt. "CWI voldeed ruimschoots aan haar taak, het zo veel mogelijk voorkomen dat mensen in een uitkering komen".

De 3 procent stijging in Zuid-Kennemerland is groter dan landelijk en in het district Noordwest, waar de stijging uitkomt op 1 procent. De stijging in regio Haarlem wijkt ook af van de ontwikkeling in het gebied Zuidelijk Noord-Holland, waar het aantal gelijk blijft.

Kenmerken
Volgens vestigingsmanager mevrouw Rieky Janssen is de stijging bij werkzoekende jongeren t/m 23 jaar opvallend. "Dit aantal stijgt met 14 procent, terwijl er landelijk juist een lichte daling te zien is van 1 procent. In Zuid-Kennemerland gaat het in veel gevallen om jongeren, die hun schoolopleiding hebben beëindigd. De zogenaamde vroegtijdig schoolverlaters. Zij zijn in september begonnen en komen er rond de Kerst achter dat ze toch niet de juiste opleiding hebben gekozen of dat hun kennisniveau niet toereikend is voor de gekozen opleiding."

Dynamiek
CWI heeft als taak 'het voorkomen dat mensen in de uitkering komen, of er voor zorgen dat die periode zo kort mogelijk is'. Van de 2166 mensen die een WWB-uitkering wilden aanvragen, ging dat voor 1070 personen niet door. Dat is een percentage van bijna 50%. Deze groep is of aan een passende baan geholpen of besloot zonder uitkering verder te gaan. Verder registreert CWI hoe lang mensen staan ingeschreven. CWI zorgt ervoor dat deze periode zo kort mogelijk duurt, zodat mensen hun vaardigheden en ervaring niet verliezen. Even wat cijfers om aan te tonen dat ook op dit terrein veel gebeurt: van de 1421 personen die CWI bemiddelbaar acht en die een WWB uitkering aanvroegen, staan 1228 personen na 6 maanden niet meer ingeschreven. Van de 4818 personen die een WW-uitkering aanvroegen, waren er na 6 maanden nog 1559 over.

Vergelijking met 2003
Over het hele jaar 2004 stijgt het aantal werkzoekenden met 4 procent. Deze toename is groter dan de landelijke ontwikkeling waar de stijging uitkomt op 2 procent.
Bij werkzoekende jongeren t/m 23 jaar is sprake van een daling (9 procent). Deze komt redelijk overeen met de landelijke daling van 8 procent. De leeftijdgroep van boven de veertig stijgt bovengemiddeld. De categorie 57½-jarigen en ouder stijgt met 12 procent het sterkst. Qua opleidingsniveau stijgt het mbo/havo/vwo-niveau het sterkst met 10 procent. Deze stijging verloopt gelijk met de landelijke ontwikkeling.

voor meer informatie...>>>CWI

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 10 januari 2005

Persbericht

Foto-expositie van de HAARLEMSE

amateur fotografen vereniging

Stadhuis aan de Grote Markt

4 t/m 28 januari 2005

In de historische expositieruimte van Refter en Kloostergangen van het stadhuis aan de Grote Markt te Haarlem, door velen het mooiste plein van Nederland genoemd, hangen zo'n 100 foto's. De tentoongestelde foto's zijn gemaakt met zelf gekozen thema's in kleur en zwart-wit, digitaal of analoog, zelf afgewerkt of elders geprint. Hierdoor wordt een zeer divers beeld verkregen van wat door de leden wordt gemaakt, wat aan onderwerpen leeft en wat de fotograaf boeit.

De expositie van de Haarlemse afv., die voor de 20e keer in de Refter en Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt te Haarlem wordt gehouden is geopend alle werkdagen van
4 t/m 28 januari van 09.00 - 17.00 uur.

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 27 oktober 2004

Persbericht

KUNSTLIJNKOORTS

BIJ 200 KUNSTENAARS

vrijdag 5 november t/m zondag 7 november 2004

Het pand van de Kunstacademie Haarlem aan de Kleine Houtweg 47, uitgelicht tijdens een vorig kunstlijnfeest

De beeldend kunstenaars en kunstinstellingen in Haarlem en wijde omgeving staan klaar voor de 19e editie van de Haarlemse Kunstlijn die gehouden wordt in het eerste weekend van november. Deze jaarlijkse openhuis en open-ateliermanifestatie is in 19 jaar uitgegroeid tot een van de meest succesvolle in haar soort. Onder de 200 deelnemende kunstenaars heerst een ware ‘kunstlijnkoorts’ om alle voorbereidingen op tijd klaar te krijgen. Zij willen de regio een weekend lang in de ban van de kunst houden.

Openingstijden
De Kunstlijn wordt op vrijdag 5 november om 20.00 uur geopend in de Haarlemse Vishal aan de Grote Markt. Aansluitend is er de nacht van de galeries. De volgende twee dagen, op 6 en 7 november zijn alle ateliers en evenementen gratis toegankelijk van
11.00-17.00 uur. Op zaterdagavond 6 november organiseert de Kunstacademie Haarlem een bijzonder feest voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers van 21.00-24.00 uur.

De zespersoons formatie 'Dossier Haarlem' treed op tijdens Inter-Arti-Party 2004
Jelle Alkema - Pieter Berkhout - Patrick Brouwer - Peter de Koning - Corné Los - Nicolette Seggelink
Http://www.dossierhaarlem.nl

Thema & Programma
De Kunstlijn heeft dit jaar een centraal thema, dat wordt omschreven als ‘grenzen in Haarlem & dislocaties’. Dit heeft een link naar o.a. psychologische grenzen tussen buurten en bevolkingsgroepen en ook naar ‘gaten’ in de stad. De kunstenaars geven elk hun eigen invulling aan het thema. Het volledige kunstlijnprogramma met alle adressen is gratis verkrijgbaar bij de Kunstacademie Haarlem aan Kleine Houtweg 47 en bij de Vishal aan de Grote Markt. Het programma verschijnt als bijlage bij het Haarlems Dagblad op 2 november. Naast de open ateliers zijn er ‘chambres d’amis’ en meer dan 20 groepstentoonstellingen in o.a. Haarlem, Overveen, Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Haarlemmerliede. Alle locaties zijn herkenbaar aan een speciale wimpel.

Kunstacademie Haarlem
Drieëntwintig kunstenaars - docenten van de Kunstacademie Haarlem - maakten speciaal voor het kuntlijnthema nieuw werk. Zij willen een ‘dialoog‘ laten ontstaat tussen al hun verschillende visies en het publiek. De groep bestaat uit schilders, tekenaars, grafici en beeldhouwers. Voor deze gelegenheid hebben zij een gemeenschappelijk formaat voor hun werken afgesproken.
Daarnaast vult de kunstacademie het thema op extra wijze in, door aandacht te besteden aan graffiti. De docentenexpositie wordt gecombineerd met grote panelen van de bekende graffiti-kunstenaar Oase. Zijn graffiti, oorspronkelijk op vele 'dislocaties' in ons land, is inmiddels doorgedrongen in het reguliere circuit van musea en galeries. Het academiepand bevindt zich aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem.

Kunstlijnfeest
Alle kunstlijners zijn welkom op het kunstlijnfeest op zaterdagavond 6 november van 21.00-24.00 uur. Dit evenement krijgt de naam ‘Inter Arti Party’, hetgeen verwijst naar interactie tussen verschillende kunstvormen. Door middel van vele optredens worden deze avond de grenzen opgezocht tussen de gevestige kunsten en de kunst die z'n oorsprong op straat vond. Onder andere breakdancers, living statutes en rappers zijn uitgenodigd hieraan invulling te geven. Daarnaast zijn er optredens van de popformatie Dossier Haarlem. Er is ‘live painting’ en er worden films getoond. Het feest wordt georganiseerd door de Kunstacademie Haarlem in haar pand aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem. Door de straatcultuur als uitgangspunt te nemen, wil de academie de professionaliteit als hooggeschatte kwaliteitsnorm in de kunst, ter discussie te stellen.

Informatie
Actuele informatie over de Kunstlijn en de Inter Arti Party is verkrijgbaar dij de Kunstacademie Haarlem via tel 023-5252656 of kunstacademie@xs4all.nl. Korte informatie is zien op de website kunstlijn.org.

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 28 september 2004

Persbericht

PROMINENTEN WERVEN VACATURES

VOOR LANDELIJKE BANENMARKT CWI!

Berny Martini (Wethouder Economische Zaken Haarlem), Jan Vegter (van MKB Haarlem), Ronald Brunt (lid van de Dijk) en Erna Sassen (actrice) gaan vacatures werven voor werkzoekenden in de regio Haarlem. Samen met honderden andere prominente Nederlanders pakken zij de volgende week de telefoon op om vacatures te werven voor de banenmarkt van CWI op 2 oktober. De belactie leverde vorig jaar landelijk meer dan drieduizend vacatures op. De prominenten zullen volgende week proberen die score te overtreffen.

Het is de tweede keer dat CWI de landelijke banenmarkt organiseert. Vorig jaar trok de banenmarkt in het district Noordwest 13.500 bezoekers; in Haarlem waren dat er 910. Op zaterdag 2 oktober kunnen werkzoekenden dit keer op 2 vestigingen, dus zowel op de Jansweg als op de Surinameweg in Haarlem terecht voor een groot vacatureaanbod. Nieuw dit jaar is de intensieve samenwerking met UWV en gemeenten. UWV is op iedere vestiging aanwezig met bijvoorbeeld voorlichting over reïntegratie of het opzetten van een eigen bedrijf. Bovendien presenteert UWV op de banenmarkt het proeftijdaanbod; werkgevers kunnen werkzoekende arbeidsongeschikten en mensen die langer dan zes maanden een WW-uitkering krijgen, drie maanden in dienst nemen zonder loonkosten.

De landelijke banenmarkt biedt iedereen die op zoek is naar een baan de kans zich te oriënteren op duizenden vacatures. Op het CWI aan de Jansweg is een speciale jongerenstand voor jongeren tot 23 jaar opgezet. Deelnemende bedrijven zijn o.a.: Randstad Uitzendbureau, Dactylo Uitzendbureau, Start, Callcenter4you, Grimas, Idplein, Koninklijke Landmacht, UWV, Nova College en Edubouw/SSPB, Eures, Voor de kleintjes is er een kindercorner.
Op het CWI aan de Surinameweg zijn o.a. te vinden: Nokik Kinderopvang, Technicum Uitzendburo BV, Randstad Uitzendbureau, Nova College en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Daarnaast zal Nokik een kinderhoek voor de kleintjes verzorgen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 14 juni 2004

Persbericht

Bill E. Jeffrey Tournament

18 tot en met 20 juni 2004

Van 18 tot en met 20 juni wordt voor de 24e keer het Bill E. Jeffrey Tournament gespeeld. Dit oudste en grootste herensoftballtoernooi van Europa belooft ook dit jaar weer een echte sportieve klapper te worden. Zes gerenommeerde teams - de nationale selecties van Nederland, België, Groot-Brittannië en Denemarken, Lakenheath en het Haarlemse AIMS/EHS - zullen drie dagen lang laten zien waarom fastpitch mannen-softball zo'n fantastische sport is om te doen - én om naar te kijken!

Het toernooi vindt plaats op het sportcomplex van DSC'74, Boerhaavelaan-Oost. De openingswedstrijd wordt vrijdagavond gespeeld: om 19.30 treden de Nederlandse selectie en hoofdklasser AIMS/EHS tegen elkaar in het strijdperk. Alle teams onderling spelen een halve competitie. Dat betekent: veel wedstrijden (zestien in totaal!), veel innings en veel kijkplezier. Op zaterdag begint het toernooi om 09.15 uur; er staan die dag acht wedstrijden op het programma. Op zondag wordt er al om 09.00 uur gestart. Na zes poulewedstrijden is dan bekend wie er in de finale staan: die wordt zondag gespeeld vanaf 15.45 uur.

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 25 mei 2004

Persbericht

Expositie Kunstacademie Haarlem

in eigen ateliers

30 mei t/m 13 juni 2004

De regio Haarlem beschikt met ingang van deze maand over een eigen kunstacademie, de "Kunstacademie Haarlem". Deze is voortgekomen uit de Vrije Academie Kennemerland. De academie richt zich op de omgeving Haarlem, Amsterdam en Alkmaar.Op 30 mei opent de academie een grote expositie van werk van haar leerlingen in de ateliers aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem. De expositie is te zien van 30 mei t/m 13 juni, dagelijks van 14.00-17.00 u en bevat schilderijen, tekeningen, grafiek, fotografie, beelden, assemblages en installaties.

De opening wordt verricht door beeldend kunstenaar en academiedocent Pieter Berkhout op 30 mei om 17.00 u.

De expositie heeft de functie van "open dagen". Deze maand heeft de academie een lesprogramma uitgebracht, waarin leerlingen kunnen kiezen voor zowel losse cursussen als voor de vakopleidingen schilderkunst, beeldhouwkunst of grafische kunst. De lessen zijn bedoeld voor volwassenen en worden overdag en 's-avonds gegeven. Het nieuwe programma is verkrijgbaar tijdens de expositie of via telefoon 023-5252656.

De Kunstacademie Haarlem heeft een experimenteel karakter. Men wil niet opgenomen worden onder het wettelijk geregeld kunstonderwijs, maar juist een alternatief ervoor bieden. Om onafhankelijk te kunnen blijven wijst de academie subsidiëring door de overheid van de hand, hoewel zij aan de voorwaarden voldoet. Niettemin zijn de leskosten lager dan bij vergelijkbare instellingen. Dit is een formule die nauwelijks elders voorkomt. Wie de lessen wil volgen, kan worden toegelaten na een gesprek waarbij men wat eigen werkstukken laat zien.

Redactie Maartje Pronk

 


woensdag 21 april 2004

Persbericht

Open Dag Kunstacademie Haarlem

25 april 2004

De Vrije Academie Kennemerland gaat in de toekomst verder in een ruimere opzet onder de naam Kunstacademie Haarlem.

Op 25 april houdt de academie een open dag waarbij belangstellenden welkom zijn in o.a. de lessen schilderen, beeldhouwen en grafische kunst.

Hoewel de academie regelmatig iets van zichzelf laat zien in de vorm van exposities is deze open dag een buitenkans om de lessen en de ateliers te bezoeken. Men kan de sfeer proeven en vragen stellen. Het nieuwe jaarprogramma ligt voor de bezoekers klaar. Wie in september lessen wil gaan volgen kan tijdens de open dag een afspraak maken voor een toelatingsgesprek of direct ter plaatse zo’n gesprek voeren met één van de docenten. In het laatste geval wordt men verzocht enkele eigen werken en schetsen ter bespreking mee te nemen. Acht tot tien werken is voldoende. Als het om beeldhouwwerken gaat, die moeilijk zijn te vervoeren, kan men ook foto’s meenemen.

"Het leuke van de open dag is dat je een momentopname ziet", zegt organisator Fokelien Faber. "Je ziet geen eindresultaten, maar de tussenfase waarin een schilderij of beeld of grafisch werk op dat moment is". De academie is in 1991 van start gegaan als kunstenaarsinitiatief voor en door kunstenaars en telt op dit moment 400 cursisten. De cursussen voor volwassenen vormen een schakel tussen de professionele en niet professionele kunstbeoefening. De leerlingen komen uit de regio Haarlem, Amsterdam, Alkmaar en Den Haag. Doordat het programma vanaf het begin succesvol is geweest is de Vrije Academie Kennemerland feitelijk gaan functioneren als de Kunstacademie van Haarlem. De nieuwe naam sluit hierbij aan. Leerlingen kunnen kiezen voor een losse cursus van één les per week of voor de vakopleiding van meerdere lessen per week. De opleiding van de academie biedt een alternatief voor het reguliere kunstonderwijs. Omdat de academie zelfstandig wil blijven streeft men niet naar opname in het het wettelijk geregeld onderwijs en vraagt men geen subsidie.

De open dag wordt gehouden in de ateliers aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem op 25 april van 10.00 tot 16.00 uur. Binnenkort volgt op die locatie ook ook de eindexamenexpositie van 5 t/m 8 mei, terwijl het seizoen wordt afgesloten met een expositie van alle cursisten van 30 mei t/m 13 juni. Informatie is verkrijgbaar via telefoon 023-5252656 of vak@xs4all.nl.

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 2 april 2004

Persbericht

Het is bijna weer zover!!!

Op zondag 4 april Grote Markt te Haarlem

'Er op Uit!' toeristische informatiemarkt

Weet u al welk uitstapje u gaat maken in het nieuwe toeristische seizoen? En heeft u ook geen zin om dan nog lange dagen te moeten reizen? Dan kunt u nu een dagje uit bij u in de buurt shoppen op de 'Er op Uit!' toeristische informatiemarkt. Meer dan 30 toeristische instellingen uit Noord- en Zuid-Holland zullen hun aanbod voor het nieuwe toeristische seizoen presenteren.
Zo komen o.a. Sealife Scheveningen, Museum Stoomtram, Stadsschouwburg Velsen Recreatiepark Linnaeushof, Woltheus Cruises, Archeon, Keukenhof, Snow World en nog vele andere attracties op zondag 4 april naar Haarlem.

Naast het bekijken en uitzoeken van de uitstapjes bij onze deelnemers, kan u ook vrijkaarten, diverse dagtochten en boeken winnen. Het Haarlems Dagblad staat ook met een stand op deze markt, bij hen kan u een enquête invullen en vervolgens een prijs uit de GrabbelSmart trekken.
In navolging van het grote succes van vorig jaar zullen de kaasdragers uit Edam met hun kaasmarkt weer naar de Grote Markt komen. Zij zullen laten zien hoe, net als vroeger, de kaas de markt wordt op gebracht. De kaasmarkt start om 12:00 uur op de grote markt en zal duren tot 14:00 uur.

Daarbij zal ook nog entertainment worden verzorgd door het Land van Ooit, zij sturen een schone jonkvrouw en een hele luie lakei naar Haarlem om de kennis van kinderen te testen over het Land van Ooit. De Haarlemse bloemenmeisjes zullen mooie bloemen uitdelen aan alle bezoekers. De kids van Circus Herman Renz zullen hun kunsten vertonen en uw kinderen kunnen dit vervolgens van hen leren.
De 'Er op Uit!' toeristische informatiemarkt is op een koopzondag. Naast het uitzoeken van een dagje uit op de grote markt, kunt u dus gelijk een dagje uit in Haarlem.

Voor meer informatie over de 'Er op Uit!' 023- 5424335 of www.henlproducties.nl

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 22 maart 2004

Persbericht

Open Dag Jeugd

Honk- en Softbalvereniging DSC '74

Durf jíj een honk te stelen?

teamfoto DSCJeugd
Ook deze jeugdige spelers slaan hun slag bij DSC '74.

Op zondag 4 april a.s. organiseert Honk- en Softbalvereniging DSC '74 een Open Dag.

Ben je tussen de 7 en 15 jaar oud en wil je weleens weten wat softbal en honkbal precies zijn? Dan moet je zeker komen kijken! 's Ochtend wordt er op de speelvelden eerst uitgelegd hoe deze sporten - die uit Amerika komen - worden gespeeld en wordt er geoefend. Hierna is het 's middags tijd voor 'het echte werk': dan worden er wedstrijdjes gespeeld waarbij jullie het geleerde in de praktijk kunnen brengen. Tussendoor wordt er natuurlijk ook gegeten… echte Amerikaanse 'fries', patat dus!

damesteam in actie

Ooit ook gewoon begonnen als pupil - en nu Landskampioen Hoofdklasse 2003:

Van der Peijl - Dames 1 van DSC '74

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zondag 4 april om 10.00 uur naar het clubhuis van DSC '74, op het Sportcomplex aan de Boerhaavelaan-Oost. Neem in ieder geval een trainingspak en sportschoenen mee. Meer weten? Bel Eric de Vries (Jeugd Commissie), 06 - 14779375.

Oja: er zijn aan deze Open Dag geen kosten verbonden.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandaag 15 maart 2004

Persbericht

VOORJAARS - VLOOIENMARKT in HAARLEM

Op zondag 21 maart 2004 is er een gigantische VOORJAARS-SNUFFELMARKT in het Kennemer IJsbaan Sportcenter te Haarlem. Nu het voorjaar weer in het land is, hebben veel mensen hun zolders, kelders, schuurtjes en garages uitgemest op zoek naar bruikbare artikelen, die nog verkoopbaar en vooral mooi uitstalbaar zijn. Ruim 300 standhouders bieden dan de meest uiteenlopende spullen aan. Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het aantreffen:

Organisator Van Aerle verwacht vele duizenden bezoekers, die gezellig komen rondstruinen op deze populaire vlooienmarkt, die grote bekendheid in onze regio geniet en in de loop der tijd is uitgegroeid tot een leuk evenement met zeer veel tevreden deelnemers en waar ook veel tevreden bezoekers graag naar toe gaan.

Kom op zondag 21 maart 2004 van 10.00 tot 17.00 uur snuffelen in het Kennemer Sportcenter ( Extranhal ) aan de IJsbaanlaan 4 A ( Randweg ) te Haarlem. De toegang bedraagt voor volwassenen Euro 2,50. Kinderen onder geleide t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag26 januari 2004

Persbericht

SNUFFELMARKT

KENNEMER SPORTCENTER te HAARLEM

Op zondag 1 februari a.s. is er van 10.00 - 17.00 uur een Grote SNUFFELMARKT in de Kennemer IJsbaan Sportcenter te Haarlem. Organisator Van Aerle verwacht vele duizenden bezoekers, die gezellig komen rondstruinen en zich vermaken op de deze populaire en gevarieerde vlooienmarkt. Ruim 250 standhouders bieden de meest uiteenlopende spullen aan.
Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het in het Sportcenter aantreffen : antiek, curiosa, aardewerk, speelgoed, poppen, kleding, leuke hebbedingentjes, zeldzame boeken, enz. In de loop der tijd is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste en leukste vlooienmarkten in Noord Holland met zeer veel tevreden deelnemers en waar ook veel tevreden bezoekers graag naar toe gaan.

Kom ook eens op zondag 1 februari as van 10.00 tot 17.00 uur snuffelen in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan 4 A ( Randweg ) te Haarlem.

De toegang bedraagt voor volwassenen Euro 2,50 Kinderen onder geleide t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Org.buro Van Aerle, tel.: 0492 - 525483 of 06 53848622

info@uitgaanskrant.nl Zie ook : www.vlooienmarkten.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 23 januari 2004

Persbericht

Werk vinden duurt langer, meer gebruik van zoekkanalen
AANTAL WERKZOEKENDEN IN 2003 MET 30%GESTEGEN

Het aantal mensen zonder werk dat op zoek is naar een baan nam het afgelopen jaar in de regio Haarlem met 30% toe. Op 1 januari 2004 stonden 6.848 niet werkende werkzoekenden (NWW) geregistreerd bij de twee Centra voor Werk en Inkomen. Dat zijn er 1.560 meer dan een jaar geleden. CWI Noordwest verwacht in 2004 enige structurele verbetering van de werkgelegenheid en vacaturemarkt, maar deze zal een verdere stijging van de werkloosheid niet volledig kunnen opvangen. Desondanks zijn er nog altijd vacatures. Het vinden van een baan duurt wel langer dan voorheen. Er wordt van meerdere zoekkanalen gebruik gemaakt. Het gebruik van Internet is flink gestegen.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is de stijging 7%, 420 personen. Deze stijging gaat gelijk op met de landelijke ontwikkeling (ook 7%), maar ligt iets hoger dan de stijging in district Noordwest (6%).

Kenmerken
De toename was bovengemiddeld in de leeftijdscategorie ouder dan 57½ jaar: er zijn eind 2003 817 personen in deze leeftijdscategorie bij het CWI ingeschreven. Zij maken nu 12% uit van het totaal aantal NWW. Bij jongeren van 24 t/m 26 jaar was de toename 28 personen (een stijging van 306 eind september 2003 naar 334 eind december). Naar opleidingsniveau bezien was er met name bij lager en middelbaar opgeleiden een stijging die met 9% bovengemiddeld was.

Vergelijking met landelijke cijfers
Opvallend voor Haarlem ten opzichte van de landelijke ontwikkelingen is de grotere relatieve toename van het aantal vrouwen (7% in Haarlem en landelijk 4%l), terwijl de stijging bij mannen meevalt t.o.v. landelijk (in Haarlem 6% tegen 9% landelijk). De leeftijdscategorie 50 t/m 57½ jarigen stijgt in Haarlem met 2% minder snel dan landelijk.

Vergelijking met eind 2002
Ten opzichte van eind december 2002 is het aantal NWW dus met 30% gestegen. Deze toename is groter dan de ontwikkeling in Nederland (25%) en district Noordwest: (23%). De toename bij jongeren t/m 23 jaar ligt iets boven de gemiddelde stijging, die bij 30 t/m 39 jarigen ligt er ruim boven. De toename bij de mannen is groter dan bij de vrouwen.
Vergeleken met een jaar geleden vertonen MBO/HAVO/VWO opgeleiden en HBO-niveau een bovengemiddelde stijging. Opvallend is de veel geringere stijging van het aantal laag opgeleiden (<VBO niveau). Het aantal autochtone werkzoekenden is sterker gestegen dan gemiddeld. In dit verband is de geringere stijging onder minderheden ten opzichte van een jaar geleden met 15% opvallend.

Vacatures
Het aantal vacatures dat bij de CWI's in Haarlem werd ingediend is dit jaar onder druk van de slechtere economie verder gedaald. In het jaar 2002 werden 1.517 vacatures bij de CWI's ingediend, terwijl dat er in 2003 1.357 waren.

Solliciteren vraagt om meer inspanningen
CWI analyseert ook met enige regelmaat het zoekgedrag van werkzoekenden in het rapport "Hoe zoeken werkzoekenden". Uit de laatstgehouden meting komt naar voren, dat de werkzoekende van nu gemiddeld meer sollicitaties per gezochte functie verricht dan voorheen. Er worden daarvoor ook meer zoekkanalen gebruikt. Toch duurt het zoeken vaak langer, al is de werkzoekende gemiddeld minder selectief dan eerst. Werkenden krijgen vaker een vaste baan aangeboden dan niet werkenden. Werkzoekenden zijn wel wat minder optimistisch geworden over hun kansen op een baan. De personeelsadvertentie in gedrukte vorm heeft sterke concurrentie gekregen van Internet. Speciale vacaturesites zoals werk.nl of pagina's van individuele bedrijven zijn erg populair. In de eigen CWI vestiging of thuis kunnen die sites worden ingezien. De ontwikkelingen staan niet stil. Tijdens de afgelopen vakbeurs voor de Horeca presenteerden de Horecasector en CWI bijvoorbeeld een samen ontwikkelde sectorale digitale vacaturebank.

meer infortmatie...>>>>>Centrum voor Werk en Inkomen

Redactie Maartje Pronk

 

 


woensdag 29 oktober 2003

Persbericht

AANTAL WERKZOEKENDEN OPNIEUW GESTEGEN

Het aantal mensen zonder werk dat op zoek is naar een baan blijft toenemen. Het Centrum voor Werk en Inkomen Haarlem (locatie Jansweg en Surinameweg) telt op het einde van het derde kwartaal 6.428 ingeschreven werkzoekenden zonder werk. Dat is een toename met 331 personen ten opzichte van het vorige kwartaal, een stijging van 5%. In vergelijking met zowel de landelijke ontwikkelingen als die in het district Noordwest (beide 6%) is de stijging in Haarlem geringer.

Kenmerken
De toename was onder jongeren het hoogst: 25% in de leeftijdscategorie 15 t/m 23 jaar. Ook bij de leeftijdscategorie 27 t/m 29 jaar was de toename boven het gemiddelde, n.l. 12%. Het gaat hierbij echter om kleine aantallen: de toename van 25% bij de jongeren betreft 102 personen (een stijging van 414 eind juni 2003 naar 516 eind september). Naar opleidingsniveau bezien was er met name bij het wetenschappelijk opleidingsniveau een stijging met 10% (van 550 naar 603, +53 personen) en het MBO, HAVO en VWO niveau met 9% (van 1791 naar 1947, +156 personen).

Vergelijking met landelijke cijfers
Opvallend voor Haarlem ten opzichte van de landelijke ontwikkelingen is de grotere relatieve (!) toename van het aantal jongeren (25% tegen landelijk 10%) en de lagere toename van het aantal ouderen (>57,5 jarigen) 5% tegenover landelijk 9%). Het opleidingsniveau HBO stijgt landelijk ook meer dan in Haarlem (6% in Haarlem en 11% landelijk). In het oog moet worden gehouden dat het in Haarlem om kleine aantallen gaat.

Vergelijking met 2002
Ten opzichte van september vorig jaar is het aantal werkloos werkzoekenden met 1.104 (21%) gestegen. De toename bij de mannen (27%) is veel groter dan bij de vrouwen (14%). Ook vergeleken met een jaar geleden vertonen MBO/HAVO/VWO opgeleiden de sterkste stijging (38%). Bovendien is de stijging bij HBO'ers bovengemiddeld met 29% (gemiddelde stijging 21%). Opvallend is de geringe stijging van het aantal laag opgeleiden (<VBO niveau) met slechts 3%. Ook de geringe toename van het opleidingsniveau VBO/MAVO met 14% ligt onder de gemiddelde stijging. Het aantal werkzoekende Nederlanders is sterker gestegen (26%) dan gemiddeld. Opvallend is de zeer geringe stijging onder minderheden ten opzichte van een jaar geleden met 2%.

Vacatures
Het aantal vacatures dat bij de CWI's in Haarlem werd ingediend is dit jaar onder druk van de slechtere economie verder gedaald. In de periode oktober 2001 tot oktober 2002 werden 1.700 vacatures bij de CWI's ingediend, terwijl van oktober 2002 tot oktober 2003 er slechts 1.269 werden ingediend. Desondanks slaagt CWI er in toenemende mate in meer vacatures te vervullen. CWI wil deze tendens voortzetten en daarom heeft het binnenhalen van extra vacatures nu en in de toekomst een grote prioriteit

meer infortmatie...>>>>>Centrum voor Werk en Inkomen

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 29 september 2003

Persbericht

Nationale banenmarkt CWI

massaal bezocht

De Landelijke Banenmarkt van CWI die op zaterdag 27 september werd gehouden, is door werkzoekenden massaal bezocht. De vestigingen in Noord-Holland boven het IJ konden rekenen op een enorme toeloop van geïnteresseerden. Meer dan 9.000 werkzoekenden bezochten de CWI's op zoek is naar een (andere) baan. Werkzoekenden van alle leeftijden en met alle opleidingsniveaus bezochten de CWI's.

Al voor tienen, voordat de deuren opengingen, stonden geïnteresseerde werkzoekenden voor de deur. Iets over tienen was het in alle vestigingen druk tot zeer druk en was de belangstelling voor vacatures groot. De aanwezige standhouders waren zeer tevreden over de goed gekwalificeerde en gemotiveerde mensen die hun stand bezochten.

Omdat een sollicitatieprocedure al gauw enkele weken duurt, is eind oktober/begin november bekend hoeveel mensen via de Banenmarkt een baan hebben gevonden.
Het is de eerste keer dat CWI landelijk een dergelijke banenmarkt organiseert. Het aantal standhouders, het aantal geboden vacatures, en het aantal bezoekers stemmen tot grote tevredenheid. Zowel de organisatie zelf als de deelnemende werkgevers en uitzendbureaus spreken van een geslaagd initiatief. CWI overweegt om van de Landelijke Banenmarkt een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Bezoekersaantallen per vestiging:
CWI Waterland 3000
CWI Zaanstreek 748
CWI IJmond 560
CWI Haarlem 910
CWI Alkmaar 1536
CWI Schagen 300
CWI Den Helder 1100
CWI West Friesland 900

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 29 juli 2003

Persbericht

HAARLEM LEEFT!

op 31 juli, 1, 2 en 3 augustus 2003

Haarlem Leeft! : hét grote zomerfeest van de hoofdstad van Noord- Holland beleeft al weer zijn negende levensjaar. Op 31 juli, 1, 2 en 3 augustus staat Haarlem weer bol van de activiteiten.

Het geliefde onderdeel van Haarlem Leeft, Haarlem Culinair, een vierdaags culinair festijn op de Grote Markt; diverse culinaire meesters presenteren hun zeer smaakvolle verrassingen. In 2002 trok Haarlem Culinair over vier dagen 76.000 bezoekers en dat was niet zomaar. Want het is en blijft een unieke belevenis: op deze manier kennis te maken met diverse vooraanstaande restaurants uit Haarlem en omgeving. (31 juli van 17.00 tot 23.00 u., 1 en 2 aug van 13.00 tot 23.00 u. en 3 aug 13.00 tot 22.00 u. in het centrum van Haarlem)

Tijdens de Koffie en Theetuin ook op 31 juli, 1, 2 en 3 augustus in het Prinsenhof (hortus van het Stedelijk Gymnasium) a.d. Jaccobijnenstraat, kan men elke dag van 10.00 tot 18.00 u. genieten van de rust van deze unieke plek. Rond de Koffie en Theetuin is er op zaterdag 3 en zondag 4 augustus een boekenmarkt van 10.00 tot 17.00 u. Het moet toegegeven worden dat de rust in de Koffie en Theetuin af en toe zal worden onderbroken voor een aantal leuke activiteiten die hier plaats gaan vinden. Op zaterdagmorgen gaan enkele (bekende haarlemmers) de strijd aan in de Stokpaardenrace, een ludieke race die alles bij elkaar met 10 teams niet langer dan een half uur á drie kwartier zal duren, de start zal zijn om 10.00 u. Op zondag 4 augustus zal het Prinsenhof veranderen in een waar APlace du tetre@ met de start (tussen 10.00 en 11.00 u) van de AUniepapier Frans Hals@ teken & schilderdag. Kunstenaars en hobbyisten gaan onze stad bezoeken om tekeningen en schilderijen te maken van de mooiste plekjes die Haarlem rijk is. Aan het eind van de dag, om 16.00 u, zal er werk van deze kunstenaars te koop worden aangeboden. Daarnaast is er een kunstzinnige activiteit met u, de bezoeker. Een ervaren kunstenaar zal in samenwerking met bezoekers een schilderij gaan maken. U maakt een klein stukje als onderdeel van een groot geheel. Deze activiteit begint om 12.00 en de onthulling van het schilderij zal plaatsvinden om 17.00 u. Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds.

Een andere grote trekker is De Heineken Bierwatervatenbootrace 2003.

Op zondag 4 augustus is het water rond de binnenstad het decor waar 35 teams uit de Horeca strijden om de eer. En zoals de naam al doet vermoeden is dat niet eenvoudig. Het gaat niet alleen om snel roeien, maar ook om gericht water smijten vanaf de vele Haarlemse bruggen en tot slot snel èn charmant bier serveren. Bovendien wordt de kledij van de deelnemers ieder jaar origineler. De eerste teams zullen om 11.30 u vertrekken.

.. Rond de strijd op de Haarlemse wateren kan men weer lekker kuieren langs de kramen va de leukste markt van het jaar…

Zeker is hij er weer: de Snuffelmarkt en Kunstmarkt aan het Donkere Spaarne,

Nog meer proeverij is mogelijk bij de Speciaalbiermarkt op de Botermarkt met een 'speciaalbier proeverij' van uitsluitend ambachtelijke bierbrouwers van over de hele wereld.

Voor meer informatie www.haarlemculinair.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

Dinsdagdag 29 juli 2003

Persbericht

Wilsons Love Boat

vaart mee op Gay Pride 2003

Ook dit jaar is Gay Café Wilsons uit Haarlem weer vertegenwoordigd op de Gay Pride in Amsterdam op 2 augustus a.s. Gay Pride is de jaarlijks terugkerende parade van boten in de grachten van Amsterdam.

Het thema dit jaar is Experience the colours. Gay Café Wilsons heeft daarom dit jaar gekozen om de deelnemers te laten dansen in bodypaint of spannende kleding in de kleuren van de regenboogvlag, de internationale homotrots.
Het gaat een bonte stoet van boten worden en het is des te moeilijker om op te vallen bij het publiek. Daarom is net als vorig jaar de huis-dj van de Wilsons, DJ IDS, gevraagd de muziek tijdens de parade te verzorgen. Vorig jaar waren de deelnemers van de Wilsonsboot nog voorzichtig uitgedost qua kleding, maar de muziek knalde harder de grachten in dan die van andere boten in de parade. Dat was ook wel te zien aan de dansende mensenmassa langs de grachten.
De Gay Pride krijgt dit jaar overigens een seksueel explicieter karakter dan voorgaande jaren. Zoals organisator Gay Business Amsterdam (GBA) het omschrijft, gebeurt dit uit protest tegen de 'toenemende vertrutting en preutsheid vanuit het stadsdeel Amsterdam-Centrum'. Kreeg de organisatie vorig jaar nog het verwijt dat de Botenparade tegenwoordig wel een bloemencorso lijkt, dit jaar wil men meer bloot op de boot. Mede daarom heeft Raymond van der Werff, eigenaar van het Haarlemse Wilsons, gekozen voor de keuze tussen bodypaint en spannende strakke gekleurde kleding. Meer bloot op de boot, maar het tonen van geslachtsdelen en sexuele handelingen in het openbaar is nog steeds verboden bij wet. "Gelukkig maar", zegt Van der Werff. "Dit gebeurt dus ook niet bij ons op de boot. Het moet gewoon een goed feestje zijn, zodat men ziet dat we Haarlem niet zo truttig zijn en blijven werken aan de homo-emancipatie."
Gay Café Wilsons is het enige commerciële homocafé in Haarlem en omstreken dat dit jaar mee vaart. Er zijn duidelijke parallellen te zien tussen de ontwikkeling van het café Wilsons en de homo-emancipatie in Nederland. Van een afgesloten, duistere kroeg waar je moest aanbellen om binnen te komen, naar een open gelegenheid die zijn jubileum vorige maand op straat kon vieren. Dat de Wilsons door al die jaren een zeer belangrijke emancipatorische waarde heeft gehad, blijkt verder uit de landelijke bekendheid die het café heeft. En dit jaar weer op de Gay Pride. Er wordt al stilletjes nagedacht over de volgende Pride. "Maar daar vertel ik nog niets over. Eerst moeten we 2 augustus zien te overleven" aldus een lachende," Raymond van der Werff.

Voor meer informatie: Raymond van der Werff 06-51122344

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 25 juli 2003

Persbericht

Vijf zomerse Kunstmarkten

in Spaarndam

Publiek ondanks warmte niet weg te slaan van

Spaarndamse kunstmarkt

Afgelopen zaterdag was het stralend, bijna te warm weer op de eerste Spaarndamse kunstmarkt van dit seizoen, maar dat hield het publiek niet weg. En dat vele publiek genoot. Een belangrijke bijdrage daaraan leverde ook de in Spaarndam debuterende maar in Zuid-Kennemerland o zo bekende Fredie Kuiper. Behalve haar muziek op de markt, was in de oude kerk een driekwartiersconcert door Paul Marselje, die de tijd van de fameuze Haarlemse Waagtaveerne deed herleven, voor het ruim voor hem opgekomen enthousiaste publiek.

Welke muziek kan je aanstaande zaterdag 26 juli de hele dag op de Spaarndamse kunstmarkt horen? en wie brengt om 15 uur het driekwartiersconcert? Alles daarover in dit bericht. Maar de markt draait natuurlijk om de vijfendertig kunstenaars achter de kramen, die in grote verscheidenheid hun kunsten tonen en aanbieden. De markt opent om 10 uur en sluit rond 17 uur. Het driekwartiersconcert begint om 3 uur. Onder de bezoekers wordt in een gratis loterij een fraai schilderij van Marianne de Graaf verloot. Iedereen mag deelnemen. Op de laatste marktdag rond 16 uur vindt de trekking plaats door een vertegenwoordiger van de Spaarndamse dorpsraad.

Sunflower speelt op veler verzoek

Sunflower probeert simpelweg mooie muziek te maken zonder bijbedoelingen. In 1993 kreeg de toenmalige bassist Ed ten Hoedt puur toevallig zijn eerste Gotische harp aangeboden en hij begon hier intensief op te oefenen. Met vriend Ben werd ging hij verder onder de naam Symbiosis. Ze speelden door heel Europa, eerst voornamelijk als straatmuzikanten, maar al snel werden ze ook gevraagd op te treden tijdens diners, recepties en dergelijke. In januari 1998 kwam de eerste cd uit. Ed ten Hoedt ging in 1999 verder met een andere partner, zijn vriendin Margôt. In 2002 kwam de derde CD uit, die ook op de kunstmarkt te krijgen is, waar ze tussen de kramen de hele dag hun kwaliteiten ten toon zullen spreiden.

Pentecost Revival Church Choir in driekwartiersconcert
Het Pentacost Revival Church Choir brengt pure gospelmuziek van een soms swingend, soms ingetogen kerkkoor uit Amsterdam-zuidoost. Het driekwartiersconcert begint om 3 uur. De toegang is gratis, maar uw vrijwillige bijdrage is onmisbaar voor het onderhoud van het historische kerkje.

Hoe kom je er?
Wie naar de Spaarndamse kunstmarkten komt, kan het beste de fiets of de bus nemen en de auto thuis laten. Neem in Haarlem, Santpoort of IJmuiden buslijn 70 of 71 naar het Delftplein. Stap daar over op de halfuurdienst van lijn 14 (17 minuten over het hele en halve uur). Er vaart helaas op deze dag geen rondvaartboot uit hartje Haarlem, maar wel weer op 9 augustus.

Meer informatie?
http://www.marselje.com/kunstmarkten/
of: Paul Marselje
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.com

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 14 juli 2003

Persbericht

vijf zomerse kunstmarkten

in Spaarndam

Zaterdag 19 juli opnieuw een zomerse kunstmarkt in historisch Spaarndam

Afgelopen zaterdag was het stralend weer op de eerste Spaarndamse kunstmarkt van dit seizoen en het werd mede daardoor een geslaagde start. Een belangrijke bijdrage daaraan leverde ook de in Spaarndam debuterende Keltischharpspeler Ken Parsons. Welke muziek kan je aanstaande zaterdag 19 juli de hele dag
op de Spaarndamse kunstmarkt horen en wie brengt om 15 uur het driekwartiersconcert?
Alles daarover in dit bericht. En wil je weten wie er achter de kramen staan, surf dan naar www.marselje.com/kunstmarkten/19-juli.
Bezoekers van de markt kunnen gratis meedoen aan de verloting van een fraai schilderij. Het is een werk van de hand van Marianne de Graaf en het zal op 9 augustus, de laatste marktdag van dit jaar, worden verloot. Het werk van Marianne de Graaf gaat al sinds jaren snel van de hand op de Spaarndamse kunstmarkt, dus er mag veel belangstelling worden verwacht voor de verloting.Het schilderij is te bewonderen in de kraam van Marianne de Graaf.

Fredie Kuiper voor het eerst op de kunstmarkt: een lach, een traan en soms een dansje

Fredie Kuiper is een geboren Amsterdamse. Zowel in Amsterdam als in haar woonplaats Haarlem zijn Fredie en haar accordeon al jaren een begrip. Haar muziek beweegt vaak tot een lach, zo nu en dan een traan en soms een dansje. Kenmerkend voor Fredie zijn haar humor en de doorleefdheid van haar teksten.
Het repertoire dat zij biedt strekt zich uit van eigen gecomponeerde levensliederen en het Nederlandse lied van anderen, tot Iers, Frans, Klezmer en Zigeuner.
Fredie Kuiper schrijft al jaren Nederlandstalige liedjes.
Ooit ging ze met een klezmerband op tournee naar het Russische Kaliningrad en momenteel maakt ze deel uit van de Balkangroep Unza Unza Orchestar. Maar de grootste bekendheid verwierf Fredie Kuiper toch als vertolkster van het Nederlandstalig lied in het algemeen, en het levenslied in het bijzonder.
Een poosje terug kwam de CD "ANDERS" van Fredie Kuiper uit, die waarschijnlijk op de markt verkrijgbaar is.

Paul Marselje in driekwartiersconcert

Noem Paul Marselje maar een Icoon van

de Kunstmarkt.

Als sinds de zeventiger jaren vertoont deze zanger-liedschrijver zijn kunsten tijdens de zomerse zaterdagen in Spaandam. En nog steeds trekt dat aandacht en publiek, dus waarom zou hij stoppen?
In zijn driekwartiersconcert in de Oude kerk van Spaarndam op 19 juli (15 uur) zal Paul Marselje onder meer enig nieuw eigen repertoire brengen. Mogelijk wordt tijdens het concert de heruitgave van het album Spoor 3a (1973) op CD aan hem aangeboden en de eerste exemplaren ervan na afloop verkocht. Maar zeker is dat nog niet.
De toegang is gratis, maar uw vrijwillige bijdrage is onmisbaar voor het onderhoud van het historische kerkje.

Kom op de fiets!
De markt opent om 10 uur en sluit rond 17 uur. In 2003 zijn er nog andere Spaarndamse kunstmarkten op zaterdag 26 juli, 2 augustus en 9 augustus. Helaas vaart aanstaande zaterdag geen rondvaartboot uit Haarlem, maar gelukkig wel weer op 9 augustus. Wie zaterdag naar de kunstmarkt komt, kan het beste de fiets of buslijn 14 (vanaf Delftplein, half uurdienst) nemen en de auto thuis laten..

Meer informatie?
http://www.marselje.com/kunstmarkten/
of: Paul Marselje
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 11 juli 2003

Persbericht

vijf zomerse kunstmarkten

in Spaarndam

Aan de Spaarndamse Westkolk strijken zaterdag 12 juli bij de muziektent weer kunstenaars, poffertjesbakkers en muzikanten neer. Naast vertrouwde gezichten achter de kramen, zijn er steeds ook nieuwe gezichten op de markt. Meer dan dertig goed gevulde kramen bieden de bezoeker een ruime variatie in stijl en techniek. Schilders, tekenaars, grafici, keramisten, batikwerkers, zijdeschilders, siersmeden of glasbewerkers; ze zijn allemaal te bewonderen op de Spaarndamse Westkolk. En je kan er aanstaande zaterdag met de rondvaartboot naar toe over het fraaie Spaarne.

Het zijn echte kunstmarkten, geen braderieën dus. Er is geen walmende patatkraam, maar er zijn wel echte Hollandse poffertjes en wafels te koop. Er is geen mechanische achtergrondmuzak, maar er is wel eerlijke straatmuziek van het hoogste niveau. In de naastgelegen Oude kerk is er om drie uur een driekwartiers concert, met een gevarieerde programma van een zangduo.

Schilderij te winnen

Bezoekers van de markt kunnen gratis meedoen aan de verloting van een fraai schilderij (zie afbeelding).

Het is een werk van de hand van Marinanne de Graaf

en het zal op 9 augustus, de laatste marktdag van dit jaar, worden verloot. Het werk van Marianne de Graaf gaat al sinds jaren snel van de hand op de Spaarndamse kunstmarkt, dus er mag veel belangstelling worden verwacht voor de verloting.

Midden in historisch Spaarndam en recreatiegebied Spaarnwoude

Spaarndam is trouwens ook zonder de kunstmarkt al een bezoekje waard. Samen met de markt heeft men er een unieke zomerse zaterdag. Spaarndam is één van de oudste en mooiste beschermde dorpsgezichten van ons land. Je kan er dwalen langs de oude huisjes aan de hoge oude Ydijk of langs het water bij Taanplaats
en Riet-pol. Aan de Westkolk kan je bijkomen op een fraai terras of je gaat naar het beeldje van Hans Brinkers met-z'n-vinger-in-de-dijk, boven één van de vijf sluisjes. Spaarndam ligt midden in het recreatiegebied Spaarnwoude (met water, bossen, vele kilometers fietspad en talloze andere sportieve
recreatiemogelijkheden) en is daardoor een ideale fietsbestemming vanuit Haarlem, de IJmond en Amsterdam.

Nieuw aanwinst in Spaarndam: harpist / zanger Ken Parsons

De Engelsman Ken Parsons is een veelzijdig en flexibel artiest. Hij speelt vooral Keltische harp en zingt eigen en andermans werk. Hij vertoont zijn kunsten op kleine podia en festivals, zoals het befaamde Oerol-festival van Terschelling. Buiten Nederland trad hij op van Thailand tot Ierland. Ierse muziek spreekt hem aan, maar ook popmuziek en satire kleuren zijn werk. Kortom: de kunstmarktbezoekers in Spaarndam mogen blij met hem zijn.

Duo Kronenburg en Prins in driekwartiersconcert

Eenvoudig en welluidend, dat betekent voor het duo Ineke Kronenburg (sopraan) en Leni Prins (alt) onopgesmukt zingen in een toch veelzijdig programma.
Een programma dat beweegt van Russische religieuze zang tot Nederlandse tranentrekker en van positief luisterlied tot lichtvoetig chanson. Ze worden enthousiast begeleid door Reinout Prins (accordeon, gitaar) en Nel de Vries-Eriks (piano).

Het volledige programma voor 12 juli staat op de website van de kunstmarkten
http://www.marselje.com/kunstmarkten/ Het driekwartiersconcert begint om 15 uur. De toegang is gratis, maar uw vrijwillige bijdrage is onmisbaar voor het onderhoud van het historische kerkje.

Ga fietsen of kom met de rondvaartboot

Wie naar de Spaarndamse kunstmarkten komt, kan het beste de fiets, de bus of de (rondvaart)boot nemen en de auto thuis laten. De rondvaartboten van de rederij Woltheus vertrekken uit Haarlem-centrum om 9:30 u en 13:30 u, tegenover de Damstraat, bij Spaarne 11A, tegenover het Teylers Museum. De boot vaart dit jaar alleen op 12 juli en 9 augustus 2003. Reserveren is aan raden, omdat de boten regelmatig vol zijn: Rederij Woltheus Cruises Haarlem, 10 - 17 uur: 023 - 535 77 23 (maandag gesloten).

Meer informatie?
http://www.marselje.com/kunstmarkten/

of: Paul Marselje
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 25 juni 2003

Persbericht

CRONJÉ - CREAMARKT HAARLEM NRD

Op zaterdag 28 juni 2003 wordt in de Generaal Cronjéstraat in HAARLEM Noord

van 11.00 tot 17.00 uur een groots opgezette CREA-markt georganiseerd.

De organisatie rekent op vele deelnemers uit de regio en daarbuiten.
Creatievelingen met allerhande zelfgemaakte producten zijn van harte welkom. Ook is deze Creamarkt uiterst geschikt voor creatieve verenigingen, workshops, handvaardigheidscursussen en leveranciers van hobbymaterialen.
Gezien het succes van de Creamarkt vorig jaar heeft de Cronjé besloten ook dit jaar weer twee keer een dergelijke markt te opganiseren.
Natuurlijk gaat de markt alleen door indien er een groot aantal standhouders inschrijven De kosten van een kraam bedragen slechts Euro 25,00.
Deelnemers kunnen zich telefonisch aanmelden op : 0252 - 525012.
Per fax : 0252- 523566 en/of per email : bob@promotainment.myweb.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 9 juni 2003

Persbericht

zaterdag 14 juni unieke open dag

in Haarlems logegebouw

Niet iedereen kan vrijmetselaar worden!

Maar je mag soms even om een hoekje kijken . . .

Het gebeurt zelden, maar op zaterdag 14 juni mogen niet-vrijmetselaren een kijkje komen nemen bij de Haarlemse vrijmetselaren. Weliswaar kunnen buitenstaanders zo nu en dan een voorlichtingsavond bijwonen, maar een volledige openstelling van het gebouw is alweer tien jaar geleden en zal na 14 juni wel weer een flink aantal jaren op zich laten wachten. Een unieke kans dus om te vragen waarom niet iedereen vrijmetselaar kan worden en waarom de vrijmetselarij zo geheimzinnig lijkt. Een unieke kans ook om de vaak schitterende ruimtes van binnen te zien.
Tussen 13 en 17 uur is iedereen welkom voor een kort of lang bezoek aan het gebouw aan de Ripperdastraat 13 in Haarlem. Er zal een kleine tentoonstelling staan en meerdere vrijmetselaren zullen herkenbaar aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen. Tenminste op de halve uren wordt er een korte inleiding gegeven met aansluitende rondleiding (inlichtingen: Paul Marselje, 023 - 524 10 28, info@marselje.com).
In de regio Haarlem is de vrijmetselarij al actief sinds 1788, en de loge Vicit Vim Virtus is daarmee bijna het oudste nog actieve genootschap van de Spaarnestad. In totaal telt de regio Haarlem/Velsen zo'n 160 mannelijke vrijmetselaars in vier Loges, met twee logegebouwen. Er is ook een gemengde loge en een loge voor vrouwen met 25 leden in Zuid-Kennemerland. De Haarlemse en Velsense loges vervullen een rol voor een gebied, dat zich uitstrekt van Zandvoort tot Halfweg en van Castricum tot Hillegom en Hoofddorp. Meer informatie is te vinden op www.vrijmetselarij.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 18 maart 2003

Persbericht

SNUFFELEN in HAARLEM

Snuffelen zit ons allen in het bloed. Snuffel- en Vlooienmarkten horen bij onze maatschappij en zijn niet meer weg te denken. Op zondag 23 maart a.s. is er een gigantische LENTE - VLOOIENMARKT in het Kennemer IJSBAAN Sportcenter te Haarlem.

Organisator Van Aerle verwacht vele duizenden bezoekers, die gezellig komen rondstruinen op deze zeer populaire vlooienmarkt.

Met de Lente in aantocht gaan maar al te graag een aantal mensen hun overbodige en oude spulletjes op deze markt van de hand. Deze particulieren hebben hun zolders, kelders, schuurtjes en garages uitgemest op zoek naar bruikbare artikelen, die nog verkoopbaar en vooral mooi uitstalbaar zijn. Wat er allemaal tevoorschijn komt, is nou net datgene waarvoor de vroege vogels al om 10.00 uur ‘s morgens voor de deuren staan te dringen. Ruim 250 standhouders bieden de meest uiteenlopende spullen aan.

Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het in het Sportcenter aantreffen en afdingen voor een lagere prijs is zeker toegestaan.

Veel belangstellenden kijken nu al reikhalzend uit, of er bij die bonte mengeling van spulletjes iets voor hun gading tussen zit. Soms slagen mensen er in om voor een paar Eurootjes DE gouden aankoop van hun leven te doen. Na het vele struinen op de markt is het even gezellig en lekker uitpuffen in het restaurant Het Koningshof.

Kom op zondag 23 maart as van 10.00 tot 17.00 uur snuffelen in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan 4 A ( Randweg ) te Haarlem. De toegang bedraagt voor volwassenen Euro 2,50 Kinderen onder geleide t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis.

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 7 maart 2003

PERSBERICHT

Bisdom van Haarlem

Bisdom koopt Tiltenberg

Het bisdom Haarlem heeft het vormings- en ontmoetingscentrum De Tiltenberg in Vogelenzang verworven. De Tiltenberg is een stichting van de Vrouwen van Nazareth, een lekenbeweging die in de jaren twintig werd opgericht en die haar bloei beleefde in de jaren veertig.
De Tiltenberg bestaat uit een hoofdgebouw en enkele bijgebouwen, gegroepeerd rond een monumentale kapel op een terrein van viereneenhalve hectare. Het is gelegen op de grens van Noord- en Zuidholland, met een klein deel van het terrein in de gemeente Noordwijkerhout.

Dit nu verworven complex lijkt de mogelijkheid te bieden om op een financieel verantwoorde wijze alle behoeften aan opleidingen van priesters, diakens en vrijwilligers, alsmede aan studie-, bezinnings- en algemene diocesane activiteiten op één plek te concentreren.

Redactie Maartje Pronk


 

dinsdag 14 januari 2003

Persbericht

In elke winkel een cel?


Het feit, dat een dergelijk idee kan opkomen, geeft al aan dat er iets goed mis is met de criminaliteitsbestrijding in Nederland. Ook in Haarlem ondervinden winkeliers soms aan den lijve narigheid en hebben gevraagd camera’s te mogen plaatsen. Moet dat zo of bestaan er andere mogelijkheden?

Of neem het begrip preventie i.t.t. repressie. Dat krijgt een nieuwe inhoud door introductie van het verschijnsel preventief fouilleren. In de publiciteit is bijna geen aandacht meer voor preventief beleid, zoals b.v. buurtregisseurs oftewel de wijkagent, maar wordt de ene rotschop na de andere uitgedeeld.

Zou overlast en agressief gedoe op straat verminderen, als de horeca verschillende sluitingstijden zou mogen toepassen?

In het RTL4 lijsttrekkersdebat vinden sommige politieke partijen het zelfs nodig te benadrukken, dat iedereen zich mag verdedigen. Hoe dicht ligt dit tegen eigenrichting aan?

Kamerlid Boris Dittrich, burgemeester van Delft Hein van Oorschot en Haarlemse wethouder Economische Zaken Berny Martini spreken met elkaar en het publiek over hoe ieders omgeving veiliger kan worden. Problemen stellen, maar vooral ook oplossingen bieden. Dit onder het motto Wat bedoelt D66 met beter blauw?


De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 15 januari 2003

in het Stadscafe, Zijlstraat 56 te Haarlem en begint om 20.00 uur.

Voor meer informatie:
Dineke Lentz, afdelingsvoorzitter D66 Haarlem
023 542 38 04
dblentz@euronet.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 10 januari 2003

Persbericht

Het gaat weer zomeren bij D66!

Om het nieuwe jaar 2003 goed in te zetten organiseert D66 Haarlem zondag 12 januari een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst. Iedereen, individueel of namens een organisatie, is van harte welkom!
Onder het motto Het gaat weer zomeren bij D66 kunt u in tropische sfeer o.a. de salsa leren dansen, uitheemse cocktails proeven en kennis maken met D66-kandidaten voor de Tweede Kamer.
Aanvang 15.30 uur, Stadscafe Zijlstraat 56 te Haarlem.

Bovendien kunt u deelnemen aan een stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen, die u meenemen naar het rijke verleden van Haarlem of haar stralende toekomst.
Zondagmiddag 12 januari om 13.00 uur verzamelen op de Grote Markt bij het bordes van het stadhuis.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 28 oktober 2002

PERSBERICHT

HARMONY OP ZOLDER
STADSBIBLIOTHEEK HAARLEM PRESENTEERT DINJIN

Acht zangers vormen samen het close harmony gezelschap DinJin.
Zij zingen eigen arrangementen, gemaakt door Frank Coornaert, maar ook werk van Kirby Shaw en Steven Carrington.
De Stadsbibliotheek Haarlem organiseert regelmatig zogeheten culturele avonden. Een greep uit wat was:
de jaarlijks terugkerende amateurdichtersavond in het kader van de Nationale Gedichtendag,
een lezing over engelen en een wijnproefavond. Nu is het de beurt aan a cappella groep DinJin te zingen op zolder.
Plaats van gebeuren is namelijk de historische en zeer sfeervolle Doelenzolder van de bibliotheek in het hart van Haarlem.
Op donderdag 31 oktober brengt DinJin nummers van Randy Newman, Harry Connick Jr., wereldmuziek en Afrikaanse traditionals.
De cd "A Decade of DinJin" is tijdens het concert verkrijgbaar.
Zie ook de website: http://DinJin.zingt.nl


datum: donderdag 31 oktober
tijd: 20.00 - 21.30 uur
plaats: Doelenzolder (Gasthuisstraat 32)
toegangsprijs: gratis (eigen bijdrage wordt op prijs gesteld)
nadere informatie: 023 - 515 76 00

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 16 oktober 2002

Persbericht

Kees Verkade exposeert voor Haarlemse goede doelen

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober zal Kees Verkade exposeren in de Orangerie van Landgoed Elswout in Overveen. Er zullen beelden en zeefdrukken van Verkade worden geëxposeerd en een belangrijk deel van de opbrengst komt ten goede aan drie goede doelen in de regio Haarlem. Kees Verkade zat zelf gedurende de expositie aanwezig zijn.


Neerlands bekendste beeldhouwer heelt besloten zich samen met de Kiwanisclub Haarlem Kennemerland sterk te maken voor een aantal projecten die zonder steun niet mogelijk zijn. Deze projecten zijn de Stichting Kind en Brandwond vakantiekampen, Pension Spaarnezicht waar jongeren een nieuwe: start in hun leven kunnen maken en Woon- en Zorgcentrum de Molenburg in Molenwijk waar een interactief pleintje aangelegd gaat worden De Kivvanisclub heeft al eet) relatie reet deze doelen 100% van het bedrag wat beschikbaar komt wordt goed besteed De kosten van de expositie worden gedekt door hoofdsponsor F van F. Lanschot Bankiers en daarnaast zijn er veel andere medewerkenden.


Verkade zal oudere en nieuwe werken exposeren en daarnaast ook een indrukwekkende collectie zeefdrukken presenteren. De leden van Kiwanisclub Kennemerland zullen tijdens de expositie functioneren als gastheren en Kees Verkade is aanwezig om waar nodig zijn werk toe te lichten. Een eerdere gelijksoortige actie van de Kiwanisclub bracht in 1995 bijna een kwart miljoen gulden op voor goede doelen.

Voor inlichtingen: JTW Event Consultants 023-5519166 / Joost ter Waar-beek of Renee van der Most

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 7 juni 2002

PERSBERICHT

Bedoeld voor edities in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Bennebroek, Hoofddorp, Halfweg/Zwanenburg, Hillegom, Velserbroek en Zandvoort

Woensdag 12 juni informatieavond in Haarlem
Steek je licht op over vrijmetselarij

Vrijmetselaren. Bijna drie eeuwen staan zij midden in de maatschappij, al geven ze daar over het algemeen weinig ruchtbaarheid aan. Zij verrichtten hun activiteiten nu eenmaal in relatieve anonimiteit, omdat op de voorgrond treden niet des vrijmetselaars is. Maar daarin komt langzamerhand verandering, naarmate een nieuwe generatie vrijmetselaars een meer eigentijds geluid laat horen.

In de regio Haarlem is de vrijmetselarij al actief sinds 1788, en de loge Vicit Vim Virtus is daarmee bijna de oudste nog actieve vereniging van de Spaarnestad. In totaal telt de regio Haarlem/Velsen zo'n 160 mannelijke vrijmetselaars in 4 Loges, met twee logegebouwen. Er is ook een gemengde loge en een loge voor vrouwen in Zuid-Kennemerland. De Haarleme loges vervullen een rol voor een gebied, dat zich uitstrekt van Zandvoort tot Halfweg en van Velserbroek tot Hillegom en Hoofddorp.

In het Haarlemse logegebouw (Ripperdastraat 13) zijn op woensdag 12 juni om 20 uur mannen welkom om hun licht op te steken over de mannelijke vrijmetselarij. Gastheer is de Loge Vicit Vim Virtus. Aanmelden wordt op prijs gesteld (023 - 525 98 66 of secretaris.loge024@vrijmetselarij.nl ). Meer informatie is te vinden op www.vrijmetselarij.nl


Wat is vrijmetselarij?

De Vrijmetselarij is een levensschool en streeft naar geestelijke verdieping. Het heeft als doel de mens zichzelf te doen kennen en te bewegen zich voor een betere samenleving in te zetten. Het is een inwijdingsgenootschap. Dat wil zeggen dat de vrijmetselaar zichzelf stap voor stap leert kennen, door na te denken, met anderen te discussiëren en rituelen te ondergaan die deze innerlijke groei bevorderen.

Behalve in ritualen, ontmoeten vrijmetselaren elkaar in zogenaamde comparities, bijeenkomsten waarin een inleiding wordt gehouden, waarover nagepraat wordt. Men komt vaker bijeen in dit soort comparities, dan in een rituele bijeenkomst. Na afloop blijven de meeste leden van een loge nog wat langer bij elkaar voor een goed gesprek en drankje en hapje.

Over een aantal essentiële punten zijn vrijmetselaren het eens:

o Alle mensen zijn gelijkwaardig (maar niet gelijk!) en deel van de algemene broederschap van mensen;
o Ieder mens heeft het recht zelfstandig te zoeken naar waarheid;
o Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten;
o Ieder mens dient met toewijding te werken aan het welzijn van de gehele gemeenschap;
o Vrijmetselaren streven naar ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid kunnen opvoeren naar een hoger geestelijk en zedelijk niveau; Vrijmetselaren streven naar de veelzijdige en harmonische ontwikkeling van de mens en de mensheid.

Vrijmetselaren zijn niet de enigen die deze idealen nastreven en niet de enigen die zoeken naar antwoorden op levensvragen. Maar de methode van de vrijmetselarij - met symbolen en ritualen - is daarbij wel uniek. Het streven van iedere vrijmetselaar is permanent aan zichzelf te bouwen, zijn 'ruwe steen' te bewerken, om daardoor bewuster in de samenleving te functioneren en voor anderen en zichzelf in het dagelijks leven meer te betekenen. Vrijmetselaren geloven 'ieder op eigen wijze' dat er meer is tussen hemel en aarde, dat onze mensheid beweegt.

Symbolen
Er is een speciaal rituaal voor het toetreden tot een loge, waarbij men leerling wordt. Later volgt een rituaal voor de bevordering tot gezel en tenslotte een rituaal bij de verheffing tot meester. De gebruikte symbolen zijn niet alleen afkomstig uit de bouwsymboliek.
Ook aan de tegenstelling licht en duisternis kan de vrijmetselaar zin van zijn bestaan ontlenen. De daarbij behorende arbeid verricht hij in het licht van een hoog beginsel, dat vrijmetselaren symbolisch "Opperbouwmeester van het Heelal" noemen.

Geborgenheid
In toenemende mate kan men zich in onze maatschappij minder vinden in kerkelijke dogmatiek, terwijl er toch behoefte is aan het discussiëren over levensvraagstukken. Een groeiend aantal mensen vindt binnen de geborgenheid van vrijmetselaarsloges de vrijheid daarover te praten. Zoiets kan alleen goed wanneer de logebijeenkomsten besloten zijn. Het is niet onbegrijpelijk dat diverse geestelijke en politieke organisaties daar met de nodige argwaan tegenaan kijken, maar terecht is dat niet.

Wars van totalitaire systemen
De vrijmetselarij is in de loop der geschiedenis inderdaad weleens misbruikt. Er zijn personen geweest die de organisatievorm van de vrijmetselarij misbruikten voor eigen politieke en maatschappelijke doeleinden. Dat heeft een bijdrage geleverd aan het ontstaan van complottheorieën bij het verklaren van belangrijke en ingrijpende gebeurtenissen. Zo is de Franse Revolutie en zelfs de Hervorming in relatie gebracht met Vrijmetselarij, terwijl de vrijmetselarij toen zelfs nog niet bestond. De nazi's zagen in de vrijmetselarij een joods-maçonniek complot en tijdens de Koude Oorlog deden de communisten hetzelfde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vrijmetselarij is verboden in bijna alle landen waar een totalitair systeem heerst. Immers, deze systemen zijn allergisch voor personen en organisaties die er een eigen onafhankelijke mening op na houden.

De essentie voor vrijmetselaren
Het zijn de wezenlijke kenmerken van de Vrijmetselarij, die haar door de eeuwen heen in vrijwel elke periode een eigentijds karakter geven.
o Vrijmetselarij biedt een middelpunt van vereniging voor mensen met verschillende en soms zelfs tegenstrijdige meningen.
o Vrijmetselarij biedt een omgeving voor het ontwikkelen van een individuele bewuste levenshouding, zonder dogma's.
o Vrijmetselarij wil een dynamisch rustpunt en overdenkingsplaats bieden in een hectische samenleving.
o Vrijmetselarij kent binnen loges geen sociale en maatschappelijke hiërarchie.
o Vrijmetselarij kent een broederschap met een sociale geborgenheid en vertrouwelijkheid.

Zelfstandig georganiseerd, internationaal georiënteerd
Een vrijmetselaarsloge heeft een gewone verenigingsstructuur en staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven in het verenigingsregister. Het bestuur van een loge bestaat behalve uit bestuursleden, die elke gewone vereniging kent, zoals een secretaris en een penningmeester, uit leden die een functie vervullen bij de maçonnieke bijeenkomsten. De voorzitter heeft naast de leiding over de vereniging ook de leiding over de ceremoniële bijeenkomsten.

In 2000 telde ons land 144 loges voor mannen. De oudste dateert al uit 1734. De oudste van de drie Haarlemse loges, Vicit Vim Virtus, stamt uit 1788. Behalve deze mannelijke organisatie bestaan er ook organisaties met gemengde loges en loges voor vrouwen. In Haarlem en omgeving komen beide voor.

Alle loges zijn verenigd in een landelijke organisatie: de Orde van Vrijmetselaren.
Over de hele wereld zijn dergelijke nationale organisaties van vrijmetselaren gevestigd. Er is geen internationaal georganiseerde Vrijmetselarij. Wel heeft in principe elke vrijmetselaar toegang tot alle loges over de gehele wereld en bezoekende broeders worden altijd gastvrij ontvangen. De landelijke organisaties zijn vaak gesticht vanuit de eerste nationale organisatie, die van Engeland.

Hoe wordt je lid?
Je moet 21 jaar zijn en van het mannelijk geslacht om vrijmetselaar te mogen worden. Er is geen maximumleeftijd voor kandidaten. Een vrijmetselaarsloge in Nederland telt gemiddeld 35 leden, die wekelijks of tweewekelijks bijeenkomen. De drie Haarlemse loges komen wekelijks elk op een eigen avond (maandag, woensdag of vrijdag) bij elkaar. Van eind juni tot half september is er een zomerstop.

Je moet als belangstellende zelf de eerste stap zetten. Je wordt in principe niet voor het lidmaatschap van een loge gevraagd. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat een vrijmetselaar iemand die hem geschikt lijkt, wijst op het bestaan van de Vrijmetselarij. Nodig voor toetreding is dat je in een loge wordt voorgedragen door een meester-vrijmetselaar. Heb je die in je familie- of kennissenkring dan richt je je waarschijnlijk tot hem; heb je zo'n bekende niet dan wordt dat geregeld in overleg met de loge van je keuze.

Daarnaast moet een kandidaat-vrijmetselaar bekend staan als een goed, eerlijk en betrouwbaar mens. Iemand zal zich immers in de loge in het algemeen weinig anders zal gedragen dan in de samenleving. Verder moet je blijk geven van een tolerante levenshouding. De loge immers, en dat maakt haar juist tot een instelling van grote vormende waarde, bestaat uit personen van uiteenlopende levens- en wereldbeschouwing. Men zal de ander de levensbeschouwing moeten laten ontwikkelen, die hem goeddunkt. Men zal er nooit op uit mogen zijn de ander te overtuigen van eigen gelijk in zaken die het wezen van een mens raken. Voor jezelf mag je natuurlijk wel dogmatisch denken over bepaalde godsdienstige of politieke zaken. De Vrijmetselarij is niet toegankelijk voor sympathisanten of leden van extremistische organisaties.

Vrijmetselaarsmuseum
Bij het gebouw van de Orde in Den Haag is gevestigd het Cultureel Maçonniek Centrum "Prins Frederik". Het bezoekadres is Jan Evertstraat 9 en het telefoonnummer 070-346 16 76 en fax 070 364 12 37. Dit bevat naast het museum en het historisch archief van de Orde van de Vrijmetselarij, dat voor wetenschappelijke doeleinden kan worden geraadpleegd, óók een bibliotheek van ca. 40.000 boeken, die voor iedereen toegankelijk is. Deze is op afspraak toegankelijk voor belangstellenden.

Redactie Maartje Pronk

 

 

 

 

 

 


Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Overheid

Gemeente Haarlem

Politiek

CDA Haarlem
D66 Haarlem e.o.
De Groenen Haarlem e.o.
GroenLinks Haarlem
PvdA Haarlem
Realisten 2000

Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Spaarnestad

Handig

Nederlandse Spoorwegen
OV Reisinformatie
Plattegronden
Telefoongids