Heemskerk Online
portal voor Heemskerk
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Heemskerk/Noord-Holland

 

Buurt Online

Nederland
Noord-Holland

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Nederlands Dagblad
Noordhollands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Telegraaf
Trouw
Volkskrant

Algemeen

0251.pagina.nl

Genootschappen

Vrijmetselarij

Kerken

Apostolisch Genootschap
Parochie van de Heilige Twaalf Apostelen

 

maandag 12 juli 2004

Persbericht

Wegens succes een blijvertje:

vijf zomerse kunstmarkten in

Spaarndam


Aan de Spaarndamse Westkolk strijken zaterdag 17 juli bij de muziektent weer kunstenaars, poffertjesbakkers en muzikanten neer. Naast vertrouwde gezichten achter de kramen, zijn er steeds ook nieuwe gezichten op de markt. Meer dan dertig goed gevulde kramen bieden de bezoeker een ruime variatie in stijl en techniek. Schilders, tekenaars, grafici, keramisten, batikwerkers, zijdeschilders, siersmeden of glasbewerkers; ze zijn allemaal te bewonderen op de Spaarndamse Westkolk. En je kan er aanstaande zaterdag met de rondvaartboot naar toe over het fraaie Spaarne.

Het zijn echte kunstmarkten, geen braderieën dus. Er is geen walmende patatkraam, maar er zijn wel echte Hollandse poffertjes en wafels te koop. Er is geen mechanische achtergrondmuzak, maar er is wel eerlijke straatmuziek van het hoogste niveau. In de naastgelegen Oude kerk is er om drie uur een driekwartiers concert.

Schilderij te winnen
Bezoekers van de markt kunnen gratis meedoen aan de verloting van een fraai schilderij (zie afbeelding). Het is een werk van de hand van Marianne de Graaf en het zal op 14 augustus, de laatste marktdag van dit jaar, worden verloot. Het werk van Marianne de Graaf gaat al sinds jaren snel van de hand op de Spaarndamse kunstmarkt, dus er mag veel belangstelling worden verwacht voor de verloting.

Astrologie als inspiratie
Bezoekers zien op de kunstmarkt graag verrassing en herkenning. Het werk van schilder Wim van der Kolk bijvoorbeeld is herkenning en verrassing tegelijk. Hij volgde aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost in Breda de opleiding grafisch ontwerper om zich daarna in Amsterdam als freelancer te vestigen. In de jaren tachtig volgde hij een cursus astrologie, waarna hij een eigen praktijk liet ontstaan. Naast het geven van consulten en lezingen ontdekte hij dat de horoscoop een bron van inspiratie bleek; begin jaren negentig maakte hij zijn eerste horoscoopprenten, waarna hij dit met maansknopenschilderijen en gedichten uitbreidde.

Elke horoscoop heeft volgens van der Knoop twee maansknopen: de noordelijke en de zuidelijke die altijd recht tegenover elkaar liggen. Zij geven informatie over je 'weg' in het leven, de wereld waar je vandaan komt, een vorig leven ervaring. De voorstelling heeft volgens van der Knoop dus symbolen en kleuren van twee 'werelden'.

Midden in historisch Spaarndam en recreatiegebied Spaarnwoude
Spaarndam is trouwens ook zonder de kunstmarkt al een bezoekje waard. Samen met de markt heeft men er een unieke zomerse zaterdag. Spaarndam is één van de oudste en mooiste beschermde dorpsgezichten van ons land. Je kan er dwalen langs de oude huisjes aan de hoge oude Ydijk of langs het water bij Taanplaats en Riet-pol. Aan de Westkolk kan je bijkomen op een fraai terras of je gaat naar het beeldje van Hans Brinkers met-z'n-vinger-in-de-dijk, boven één van de vijf sluisjes. Spaarndam ligt midden in het recreatiegebied Spaarnwoude (met water, bossen, vele kilometers fietspad en talloze andere sportieve recreatiemogelijkheden) en is daardoor een ideale fietsbestemming vanuit Haarlem, de IJmond en Amsterdam.

Ierse muziek van The Three Craws: een traditie op de kunstmarkt
Een jaar zonder The Three Craws op de kunstmarkt is ondenkbaar. Jaar in jaar uit komen er bezoekers speciaal voor hun geluid naar de kunstmarkt. Ook dit jaar zal het raak zijn, als zij hun plek tussen de kramen zoeken. Mensen drommen om de drie muzikanten met hun rechtstreekse stemmen, zonder opsmuk. Bij herkenning wordt er meestal luidkeels meegezongen en het maakt schijnbaar dorstig. Op het nabijgelegen terras aan het water ontmoeten muzikanten en luisteraars elkaar altijd opnieuw. En wie thuis van ze wil genieten kon op de markt hun CD kopen.

Moussorgsky's schilderijententoonstelling in driekwartiersconcert
Het driekwartiersconcert aanstaande zaterdag brengt dit keer een blaaskwintet in de traditionele bezetting van fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. men speelt een bewerking van Moussorgsky's prachtige schilderijententoonstelling. Al wandelend - met steeds terugkerende promenades - gaat u van schilderij naar schilderij. Elk schilderij met zijn eigen verhaal en muzikale inhoud. Moussorgsky schreef het stuk in 1874 naar aanleiding van een tentoonstelling van zijn vriend de schilder Hartman. Vooraf wordt een korte toelichting over de compositie gegeven.

De uitvoerenden zijn:
· Fluit - Laurie Boltjes
· hobo - Ronald Moerman
· klarinet - Marijke Admiraal
· hoorn - Peggy Wildeman
· fagot - Margo Huggers

Het driekwartiersconcert in de oude kerk van Spaarndam begint om 15 uur.
Toegang €2,-. Kinderen jonger dan 12 jaar gratis.

Ga fietsen of neem de rondvaartboot
Wie naar de Spaarndamse kunstmarkten komt, kan het beste de fiets, de bus of de (rondvaart)boot nemen en de auto thuis laten. De rondvaartboten van de rederij Woltheus vertrekt uit Haarlem-centrum om 10 uur bij Spaarne 11A, tegenover het Teylers Museum. U vaart dan weer terug om 13:15 uur.

Reserveren is aan te raden, omdat de boten regelmatig vol zijn: Rederij Woltheus Cruises Haarlem, 10 - 17 uur: 023 - 535 77 23 (maandag gesloten). Om 11:30 en 12:15 uur zijn er bij voldoend belangstelling rondvaarten vanaf de markt over de Mooie nel.

Meer informatie?
http://www.marselje.nl/kunstmarkten/

of: Paul Marselje
Denijs van Hullelaan 30, 2015GN Haarlem HOLLAND
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 11 juli 2003

Persbericht

vijf zomerse kunstmarkten in Spaarndam

Aan de Spaarndamse Westkolk strijken zaterdag 12 juli bij de muziektent weer kunstenaars, poffertjesbakkers en muzikanten neer. Naast vertrouwde gezichten achter de kramen, zijn er steeds ook nieuwe gezichten op de markt. Meer dan dertig goed gevulde kramen bieden de bezoeker een ruime variatie in stijl en techniek. Schilders, tekenaars, grafici, keramisten, batikwerkers, zijdeschilders, siersmeden of glasbewerkers; ze zijn allemaal te bewonderen op de Spaarndamse Westkolk. En je kan er aanstaande zaterdag met de rondvaartboot naar toe over het fraaie Spaarne.

Het zijn echte kunstmarkten, geen braderieën dus. Er is geen walmende patatkraam,
maar er zijn wel echte Hollandse poffertjes en wafels te koop. Er is geen mechanische achtergrondmuzak, maar er is wel eerlijke straatmuziek van het hoogste niveau. In de naastgelegen Oude kerk is er om drie uur een driekwartiers concert, met een gevarieerde programma van een zangduo.

Schilderij te winnen

Bezoekers van de markt kunnen gratis meedoen aan de verloting van een fraai schilderij (zie afbeelding).

Het is een werk van de hand van Marianne de Graaf en het zal op 9 augustus, de laatste marktdag van dit jaar, worden verloot. Het werk van Marianne de Graaf gaat al sinds jaren snel van de hand op de Spaarndamse kunstmarkt, dus er mag veel belangstelling worden verwacht voor de verloting.

Midden in historisch Spaarndam en recreatiegebied Spaarnwoude

Spaarndam is trouwens ook zonder de kunstmarkt al een bezoekje waard. Samen met de markt heeft men er een unieke zomerse zaterdag. Spaarndam is één van de oudste en mooiste beschermde dorpsgezichten van ons land. Je kan er dwalen langs de oude huisjes aan de hoge oude Ydijk of langs het water bij Taanplaats en Riet-pol. Aan de Westkolk kan je bijkomen op een fraai terras of je gaat naar het beeldje van Hans Brinkers met-z'n-vinger-in-de-dijk, boven één van de vijf sluisjes. Spaarndam ligt midden in het recreatiegebied Spaarnwoude (met water, bossen, vele kilometers fietspad en talloze andere sportieve recreatiemogelijkheden) en is daardoor een ideale fietsbestemming vanuit Haarlem, de IJmond en Amsterdam.

Nieuw aanwinst in Spaarndam: harpist / zanger Ken Parsons

De Engelsman Ken Parsons is een veelzijdig en flexibel artiest. Hij speelt vooral Keltische harp en zingt eigen en andermans werk. Hij vertoont zijn kunsten op kleine podia en festivals, zoals het befaamde Oerol-festival van Terschelling. Buiten Nederland trad hij op van Thailand tot Ierland. Ierse muziek spreekt hem aan, maar ook popmuziek en satire kleuren zijn werk. Kortom: de kunstmarktbezoekers in Spaarndam mogen blij met hem zijn.

Duo Kronenburg en Prins in driekwartiersconcert

Eenvoudig en welluidend, dat betekent voor het duo Ineke Kronenburg (sopraan)
en Leni Prins (alt) onopgesmukt zingen in een toch veelzijdig programma.
Een programma dat beweegt van Russische religieuze zang tot Nederlandse tranentrekker
en van positief luisterlied tot lichtvoetig chanson. Ze worden enthousiast begeleid door Reinout Prins (accordeon, gitaar) en Nel de Vries-Eriks (piano).

Het volledige programma voor 12 juli staat op de website van de kunstmarkten
http://www.marselje.com/kunstmarkten/ Het driekwartiersconcert begint om 15 uur. De toegang is gratis, maar uw vrijwillige bijdrage is onmisbaar voor het onderhoud van het historische kerkje.

Ga fietsen of kom met de rondvaartboot

Wie naar de Spaarndamse kunstmarkten komt, kan het beste de fiets, de bus of de (rondvaart)boot nemen en de auto thuis laten. De rondvaartboten van de rederij Woltheus vertrekken uit Haarlem-centrum om 9:30 u en 13:30 u, tegenover de Damstraat, bij Spaarne 11A, tegenover het Teylers Museum. De boot vaart dit jaar alleen op 12 juli en 9 augustus 2003. Reserveren is aan raden, omdat de boten regelmatig vol zijn: Rederij Woltheus Cruises Haarlem, 10 - 17 uur: 023 - 535 77 23 (maandag gesloten).

Meer informatie?
http://www.marselje.com/kunstmarkten/

of: Paul Marselje
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 2 juli 2003

Persbericht

Zomercursussen salsa en rueda bij Salsa4Fun


Salsa- en Rueda dansschool Salsa4Fun welke gevestigd is in Amsterdam en in Zaanstad, begint vanaf 7 juli op meerdere avonden per week weer met spetterende 6-weekse zomercursussen. Er is voor ieder wat wils, bijvoorbeeld voor absolute beginners een cursus beginners intensief waar je in 6 weken tijd in 2 uur durende lessen alle basisbeginselen leert, maar ook voor dames die individueel willen dansen en voor de meer gevorderde salsero is er heel wat te beleven zoals de cursus Rueda de Casino.

Salsa4Fun geeft les vanuit de stellige overtuiging dat dansen een sociale bezigheid is, een plezierige vrijetijdsbesteding voor een ieder ongeacht leeftijd of huidskleur en heeft als zodanig een multiculturele en sociale functie. Je hebt het hele jaar door zomergevoel en het werkt gelijk als "anti-stress therapie". Voor salsa hoef je ook geen specifieke dansachtergrond te hebben, we zeggen altijd maar "als je kunt lopen, dan kun je ook dansen!".

De leraren van Salsa4Fun doceren altijd met zijn tweeën op een swingende, heldere en duidelijke wijze. Hierdoor is er zowel voor de mannen als voor de vrouwen heel veel persoonlijke aandacht.
Beiden hebben zij al voor de oprichting van Salsa4Fun jarenlange ervaring met het geven van lessen en workshops in binnen- en buitenland en daarnaast hebben zij veel kennis opgedaan in o.a. Cuba, de Nederlandse Antillen en Amerika. Naast de jarenlange ruime ervaring in het lesgeven hebben de docenten ook demonstraties en shows verzorgd. Mede dankzij hun zeer energieke en duidelijke wijze van doceren en hun grote betrouwbaarheid hebben zij onder Salsa4Fun al vele activiteiten voor hun rekening mogen nemen.


Salsa en Rueda Dansschool Salsa4Fun, tel; 06 - 52 47 30 47

www.Salsa4Fun.com

Leslocaties: Spaarndammerstraat 460, Amsterdam en Dorpsstraat 932, Assendelft

Redactie Maartje Pronk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Brandweer

Vrijwillige Brandweer Heemskerk

Overheid

Gemeente Heemskerk

Politiek

CDA Heemskerk
GroenLinks Heemskerk
VVD Heemskerk

Zoeken

Handig

Nederlandse Spoorwegen
OV Reisinformatie
Plattegronden
Telefoongids