Heemstede Online
portal voor Heemstede
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Heemstede/Noord-Holland

 

Buurt Online

Nederland
Noord-Holland

Radio / TV

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Haarlems Dagblad
Nederlands Dagblad
Noordhollands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Telegraaf
Trouw
Volkskrant

Algemeen

023-Heemstede.startkabel.nl

Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Heemstede

Genootschappen

Vrijmetselarij

Kerken

Nederlands Gereformeerde Kerk

 

dinsdag 3 januari 2006

Persbericht

Mailadres..>> Buurtopstelten@debeeldbrigade.nl

meer...>>DeBeeldbrigade

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 12 juli 2004

Persbericht

Wegens succes een blijvertje:

vijf zomerse kunstmarkten in

Spaarndam


Aan de Spaarndamse Westkolk strijken zaterdag 17 juli bij de muziektent weer kunstenaars, poffertjesbakkers en muzikanten neer. Naast vertrouwde gezichten achter de kramen, zijn er steeds ook nieuwe gezichten op de markt. Meer dan dertig goed gevulde kramen bieden de bezoeker een ruime variatie in stijl en techniek. Schilders, tekenaars, grafici, keramisten, batikwerkers, zijdeschilders, siersmeden of glasbewerkers; ze zijn allemaal te bewonderen op de Spaarndamse Westkolk. En je kan er aanstaande zaterdag met de rondvaartboot naar toe over het fraaie Spaarne.

Het zijn echte kunstmarkten, geen braderieën dus. Er is geen walmende patatkraam, maar er zijn wel echte Hollandse poffertjes en wafels te koop. Er is geen mechanische achtergrondmuzak, maar er is wel eerlijke straatmuziek van het hoogste niveau. In de naastgelegen Oude kerk is er om drie uur een driekwartiers concert.

Schilderij te winnen
Bezoekers van de markt kunnen gratis meedoen aan de verloting van een fraai schilderij (zie afbeelding). Het is een werk van de hand van Marianne de Graaf en het zal op 14 augustus, de laatste marktdag van dit jaar, worden verloot. Het werk van Marianne de Graaf gaat al sinds jaren snel van de hand op de Spaarndamse kunstmarkt, dus er mag veel belangstelling worden verwacht voor de verloting.

Astrologie als inspiratie
Bezoekers zien op de kunstmarkt graag verrassing en herkenning. Het werk van schilder Wim van der Kolk bijvoorbeeld is herkenning en verrassing tegelijk. Hij volgde aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost in Breda de opleiding grafisch ontwerper om zich daarna in Amsterdam als freelancer te vestigen. In de jaren tachtig volgde hij een cursus astrologie, waarna hij een eigen praktijk liet ontstaan. Naast het geven van consulten en lezingen ontdekte hij dat de horoscoop een bron van inspiratie bleek; begin jaren negentig maakte hij zijn eerste horoscoopprenten, waarna hij dit met maansknopenschilderijen en gedichten uitbreidde.

Elke horoscoop heeft volgens van der Knoop twee maansknopen: de noordelijke en de zuidelijke die altijd recht tegenover elkaar liggen. Zij geven informatie over je 'weg' in het leven, de wereld waar je vandaan komt, een vorig leven ervaring. De voorstelling heeft volgens van der Knoop dus symbolen en kleuren van twee 'werelden'.

Midden in historisch Spaarndam en recreatiegebied Spaarnwoude
Spaarndam is trouwens ook zonder de kunstmarkt al een bezoekje waard. Samen met de markt heeft men er een unieke zomerse zaterdag. Spaarndam is één van de oudste en mooiste beschermde dorpsgezichten van ons land. Je kan er dwalen langs de oude huisjes aan de hoge oude Ydijk of langs het water bij Taanplaats en Riet-pol. Aan de Westkolk kan je bijkomen op een fraai terras of je gaat naar het beeldje van Hans Brinkers met-z'n-vinger-in-de-dijk, boven één van de vijf sluisjes. Spaarndam ligt midden in het recreatiegebied Spaarnwoude (met water, bossen, vele kilometers fietspad en talloze andere sportieve recreatiemogelijkheden) en is daardoor een ideale fietsbestemming vanuit Haarlem, de IJmond en Amsterdam.

Ierse muziek van The Three Craws: een traditie op de kunstmarkt
Een jaar zonder The Three Craws op de kunstmarkt is ondenkbaar. Jaar in jaar uit komen er bezoekers speciaal voor hun geluid naar de kunstmarkt. Ook dit jaar zal het raak zijn, als zij hun plek tussen de kramen zoeken. Mensen drommen om de drie muzikanten met hun rechtstreekse stemmen, zonder opsmuk. Bij herkenning wordt er meestal luidkeels meegezongen en het maakt schijnbaar dorstig. Op het nabijgelegen terras aan het water ontmoeten muzikanten en luisteraars elkaar altijd opnieuw. En wie thuis van ze wil genieten kon op de markt hun CD kopen.

Moussorgsky's schilderijententoonstelling in driekwartiersconcert
Het driekwartiersconcert aanstaande zaterdag brengt dit keer een blaaskwintet in de traditionele bezetting van fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. men speelt een bewerking van Moussorgsky's prachtige schilderijententoonstelling. Al wandelend - met steeds terugkerende promenades - gaat u van schilderij naar schilderij. Elk schilderij met zijn eigen verhaal en muzikale inhoud. Moussorgsky schreef het stuk in 1874 naar aanleiding van een tentoonstelling van zijn vriend de schilder Hartman. Vooraf wordt een korte toelichting over de compositie gegeven.

De uitvoerenden zijn:
· Fluit - Laurie Boltjes
· hobo - Ronald Moerman
· klarinet - Marijke Admiraal
· hoorn - Peggy Wildeman
· fagot - Margo Huggers

Het driekwartiersconcert in de oude kerk van Spaarndam begint om 15 uur.
Toegang €2,-. Kinderen jonger dan 12 jaar gratis.

Ga fietsen of neem de rondvaartboot
Wie naar de Spaarndamse kunstmarkten komt, kan het beste de fiets, de bus of de (rondvaart)boot nemen en de auto thuis laten. De rondvaartboten van de rederij Woltheus vertrekt uit Haarlem-centrum om 10 uur bij Spaarne 11A, tegenover het Teylers Museum. U vaart dan weer terug om 13:15 uur.

Reserveren is aan te raden, omdat de boten regelmatig vol zijn: Rederij Woltheus Cruises Haarlem, 10 - 17 uur: 023 - 535 77 23 (maandag gesloten). Om 11:30 en 12:15 uur zijn er bij voldoend belangstelling rondvaarten vanaf de markt over de Mooie nel.

Meer informatie?
http://www.marselje.nl/kunstmarkten/

of: Paul Marselje
Denijs van Hullelaan 30, 2015GN Haarlem HOLLAND
023 - 524 10 28, 06 - 10 66 73 84, fax 023-544 31 03
info@marselje.nl

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 19 maart 2004

Persbericht

Werken met speksteen!

Op een steenworp afstand van Hoofddorp verzorg ik in mijn Atelier De Keet in Bennebroek sfeervolle en leerzame kursussen en workshops beeldhouwen in speksteen. Voor snelle beslissers is er nog plaats voordat het zomerseizoen begint.

De workshop is op zaterdag 3 april en de laatste op 24 april. De avondkursus is vanaf dinsdag a.s. voor zes avonden.

Informatie is verkrijgbaar bij Wim Wissingh, 023.5848072. U kunt ook info krijgen via www.dekeet.net.

Redactie Maartje Pronk

 

 


 

 

 


 


 

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Overheid

Gemeente Heemstede

Politiek

CDA Heemstede
D66 Heemstede
GroenLinks Heemstede
Heemsteeds Burgerbelang

Zoeken

Handig

Nederlandse Spoorwegen
OV Reisinformatie
Plattegronden
Telefoongids