Hellevoetsluis Online
portal voor Hellevoetsluis
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Hellevoetsluis/Zuid-Holland

 

Buurt Online

Nederland
Zuid-Holland

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Havenloods
Nederlands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Rotterdams Dagblad
Telegraaf
Trouw
Volkskrant

Algemeen

0181.pagina.nl
Hellevoetsluis
Hellevoetsluis.net
Voorne-Recreatief.nl

Verder zoeken

Metamonster Hellevoetsluis

 

vrijdag 25 maart 2005

Persbericht

Opvoedbureau Hellevoetsluis

24 maart 2005 geopend

'Soms zijn ouders echt radeloos'
(Monique Biert-Nakken)

Op de foto: wethouder Atie Koster verricht de officiële opening.

Onze puberdochter is zo stil, hoe kunnen we dit doorbreken? Mijn achtjarige zoon speelt over alles en iedereen de baas, wat kan ik hieraan doen? Soms weten ouders het even niet meer. Voor hen is er goed nieuws: sinds kort heeft Hellevoetsluis een opvoedbureau. Hier kan iedereen uit deze plaats met vragen over opvoeding van kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar terecht.
"Laat de Hellevoetse ouders maar komen, ik ben er klaar voor!", zegt pedagogisch adviseur Machteld Lemmens lachend. Ze zet een paar foldertjes recht en kijkt tevreden rond in haar gezellige spreekkamer. Deze is eenvoudig maar fleurig ingericht. Op de tafel staat een grote doos tissues: onmisbaar in dit werk, weet Machteld. Ze heeft al veel tranen bij vaders en moeders gezien, het werk is voor haar niet nieuw. Al jaren werkt ze bij de opvoedbureaus van de Zorg en Welzijn Groep in Brielle en in Oud-Beijerland. En nu dan één dag per week, op woensdag, in Hellevoetsluis.

Vaak zitten ouders met vragen of twijfels, waar ze zelf niet uitkomen. Machteld: "Ze hebben het gevoel met de rug tegen de muur te staan. Het kind heeft de regie in het gezin overgenomen. Soms zijn ouders echt radeloos." Mensen vinden het moeilijk om te erkennen dat ze hulp nodig hebben. Ze schamen zich ervoor en vinden dat ze in hun rol als ouder falen. "Onzin natuurlijk", zegt Machteld stellig. "Opvoeden kan ontzettend lastig zijn. Vragen om advies geeft juist aan dat je je taak als ouder serieus neemt." Als deze stap eenmaal is gezet, krijgen ouders geen kant-en-klare oplossing van Machteld. Wat ze probeert is om samen met hen de dingen op een rijtje te zetten. Wat gebeurt er thuis eigenlijk? Wat gaat er dan mis? Hoe reageer je dan? Door het stellen van allerlei vragen probeert ze ouders inzicht te geven in hun eigen situatie. Vaak komen ze dan zelf tot de oplossing. Soms is één gesprek voldoende, maar meestal zijn er ongeveer drie tot vijf gesprekken nodig. Als er dan geen verbetering is, verwijst Machteld door. Bijvoorbeeld naar Jeugdzorg of naar het schoolmaatschappelijk werk.
"Vroeger sprak ik voornamelijk met moeders, maar tegenwoordig komen de vaders steeds vaker mee", vertelt Machteld. Ze is blij met deze ontwikkeling, want het geeft haar een completer beeld van het gezin. De kinderen zelf zijn nooit aanwezig bij de gesprekken.
Elke leeftijd van het kind vraagt een andere benadering van ouders, dat maakt opvoeden zo moeilijk. Een peuter heeft duidelijke grenzen nodig, terwijl een puber juist ruimte nodig heeft.
Bij pubers is het volgens Machteld de kunst om te blijven communiceren. Simpelweg iets verbieden heeft geen effect.
Complimentjes krijgen is iets waar alle kinderen behoefte aan hebben. Volgens Machteld gebeurt dit te weinig: alleen de negatieve dingen worden vaak benoemd. 'Joh, wat heb je dat goed gedaan', een eenvoudige opmerking, maar voor het zelfvertrouwen van een kind onmisbaar. Volwassenen hebben dit ook nodig, vindt ze. "Het doet mij ook goed als mijn man zegt dat ik lekker gekookt heb", grinnikt ze. Altijd vraagt Machteld ouders dingen op te noemen die goed gaan. Ze vertelt: "Soms schrikken mensen van die vraag. Ze zien de positieve dingen van hun kinderen of van henzelf al heel lang niet meer, maar deze zijn er altijd. Als ze dit inzien, doorbreken ze een klein beetje de negatieve spiraal. En dat is een stap in de goede richting!"

Het opvoedbureau zit aan de Vliedbergstraat 1 in Hellevoetsluis. Een verwijzing is niet nodig, er is geen wachtlijst en de gesprekken zijn gratis. Wel eerst telefonisch een afspraak maken. Net als alle opvoedbureaus van de Zorg en Welzijn Groep, is ook het bureau in Hellevoetsluis te bereiken via de Zorglijn: telefoon 0181-626226. (alle werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur)

Redactie Maartje Pronk

 

 

 

vrijdag 25 maart 2005

Persbericht

Eieren zoeken op de kinderboerderij

zondag 27 maart 2005

foto: John Biert

"Pasen zonder eieren zoeken kan niet", zegt beheerster Antoinette Verhoeven. Hierom nodigt zij zondag 27 maart alle kinderen uit om vanaf 11.00 uur eieren te komen zoeken op kinderboerderij De Kerkestee in Hellevoetsluis. De eieren zullen overal verstopt liggen. Misschien wel in de knuffelhoek bij de konijnen. Of buiten in de wei bij de schapen.
Maar een ei wordt pas een echt paasei als het beschilderd wordt. Alle eieren die gevonden zijn, kunnen binnen mooi geverfd worden. "Bovendien is het nu een heel leuke tijd op de kinderboerderij", vertelt Antoinette. Hiermee doelt zij op de vele jonge dieren. Lammetjes, kuikens en jonge konijnen: overal huppelen ze vrolijk rond. En natuurlijk is de Paashaas er ook op eerste paasdag. Meedoen met het eieren zoeken kost 1 euro per kind.

Maar natuurlijk is een bezoekje aan de kinderboerderij altijd leuk!

Redactie Maartje Pronk

 

 

 

 

 

 

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Overheid

Gemeente Hellevoetsluis
Gemeente Hellevoetsluis (Staatscourant)

Politiek

CDA Hellevoetsluis

Zoeken

Handig

Nederlandse Spoorwegen
OV Reisinformatie
Plattegronden
Telefoongids