Nieuwegein Online
portal voor Nieuwegein
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Nieuwegein/Utrecht

 

Buurt Online

Nederland
Utrecht

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Nederlands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Telegraaf
Trouw
Utrechts Nieuwsblad
Volkskrant

Algemeen

De Digitale Stad Nieuwegein
Nieuwegeinweb

Kerken

Apostolisch Genootschap
Tabor Parochie

Welzijn

Sociaal Cultureel Werk Nieuwegein

 

maandag 15 maart 2004

Persbericht

BOLLYWOOD-FESTIVAL

Indiase film, show, muziek, dans en mode

in De Kom en de Plaza Bioscoop

Op zondag 21 maart haalt De Kom Indiase show in huis. Het wervelende programma rondom het Bollywood-fenomeen ontstond in samenwerking met verschillende Hindoestaanse organisaties. Uiteraard ontbreekt een echte Bollywood film daarbij niet. De Plaza Bioscoop start deze dag daarom met de bekende film Lagaan.
Na afloop van de film kunt u direct bij De Kom terecht voor verdere Bollywood-optredens van eigen bodem. Muziek, dans en kleding zijn te horen en te zien in een afwisselend programma. Met als uitsmijter een fantastische Sa-re-ga-ma-finale.

programma
09.30 start film Lagaan in de Plaza Bioscoop
12.30 start programma door miss Hindustani, Ansela Gowrising
12.45 band Naya Andaz
13.30 dansshow Madan's Dance Group
14.00 modeshow van Indian Light uit Amsterdam
14.30 dansshow Madan's Dance Group
15.00 pauze
15.30 Sa-re-ga-ma-finale met begeleiding van Diamonds 2000
16.30 slotoptreden van Diamonds 2000
±17.30 einde programma

Lagaan
Een lekker lange film op de zondagochtend in de Plaza Bioscoop. De 222-minuten durende film wordt gezien als één van de meest succesvolle Bollywood films van de laatste tijd. Het verhaal gaat over de ontwikkeling van de cricketsport in koloniaal India. Met prachtige filmische beelden, muziek, dans en kleding. Sterren: Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley, Paul Blackthorne en vele anderen. Nederlands ondertiteld.
Kaartverkoop bij de Plaza Bioscoop.

Naya Andaz
Naya Andaz (nieuwe stijl) is een jong orkest, geïnspireerd door de Hindoestaans-Indiase filmmuziek. Alle muzikanten zijn van Hindoestaanse afkomst. Het repertoire bestaat uit muziek voor jong en oud met hits uit de jaren '60, nieuwe filmhits, bhangra's, baithak, maar ook bhajans. Vorig jaar heeft Naya Andaz op Mela de 'Most Surprising Band Award' gewonnen, dus zeker de moeite waard om nader kennis mee te maken.

Diamonds 2000
Deze 7 man sterke formatie, voortgekomen uit de bekende en succesvolle formatie 'Indian Diamonds', brengt in zijn optredens de Hindoestaanse cultuur in al haar facetten onder de aandacht. Diamonds 2000 staat daarbij voor afwisseling, professionaliteit en enthousiasme. Een swingende afsluiting van het festival.

Sa-re-ga-ma
Voor Bollywood-kenners wellicht een bekend fenomeen: een 'Idols'-wedstrijd op z'n Bollywoods. Wie kan het beste zichzelf presenteren en een bekend film nummer zingen? De zes finalisten uit de voorronde op het Tutti Frutti festival strijden om de eer en de roem.

nog meer Bollywood
In de foyer is van alles te koop bij diverse kraampjes:
- hapjes en drankjes
- bijouterieën en kleding uit India
- dvd's, cd's, posters van diverse Bollywood-films
- muziek en snuisterijen
Om 14.00 en 15.00 uur geeft Surendra Saathi (Indiaase zang- en harmoniumdocent) een lezing over Bollywood muziek. Surendra schreef zelf muziek voor Bollywoodfilms.

kaartverkoop
Kaartverkoop voor het programma in De Kom geschiedt uitsluitend op de dag zelf aan de deur. Reserveren voor de film Lagaan bij de Plaza Bioscoop kan wel. Op vertoon van het toegangsbewijs voor de film, gratis toegang voor het programma in De Kom!

entree programma De Kom: € 5,- kinderen t/m 12 jaar € 2,50
adres De Kom: Passage 100, Cityplaza, Nieuwegein
telefoon kassa De Kom: 030 6045554
entree film Lagaan in de Plaza Bioscoop: € 9,50 (tevens toegang tot programma De Kom)
adres Plaza Bioscoop Passage 102, Cityplaza, Nieuwegein
telefoon kassa Plaza Bioscoop: 030 6045678

Zie voor actuele programma-informatie www.dekom.nl.


INFORMATIE OVER DE FILM LAGAAN
ONCE UPON A TIME IN INDIA
kleurrijk epos van Ashutosh Gowariker

Beschrijving kort

De bewoners van een dorp in Midden-India zuchten onder de belastingheffing. Tenzij ze de Britse overheerser weten te verslaan in een cricketwedstrijd dienen ze een driedubbele hoeveelheid oogst af te staan. Ashutosh Gowariker's bijna vier uur durende historische parabel over het kolonialisme verwierf mondiale bekendheid door een Oscarnominatie in de wacht te slepen.

Beschrijving lang

Het is 1883 in het gekolonaliseerde India. Het land maakt nog deel uit van het Britse wereldrijk, dat met ijzeren hand bestuurd wordt door koningin Victoria. De regens zijn weggebleven en de aanhoudende droogte maakt het de bewoners van het kleine Midden-Indiaase dorp Champaner vrijwel onmogelijk hun jaarlijkse belasting in natura ('lagaan') te voldoen.
De dorpelingen hopen dat zij ditmaal niet de belasting over hun land hoeven te betalen aan hun Engelse overheersers. Maar in plaats daarvan daagt de Britse officier Rusell hen uit voor een cricketwedstrijd; een spel dat de dorpelingen totaal onbekend is. De deal: als ze winnen hoeven ze de komende drie jaar geen belasting te betalen. Echter, als ze verliezen moeten ze in één keer het totaal van drie jaar oogst betalen.
Onder luid protest van zijn dorpsgenoten, die nog nooit hebben gecricket, neemt de jonge boer Bhuvan de weddenschap aan. De zus van kapitein Russell neemt het voor de dorpsbewoners op. Ze leert hen de regels van het spel en zo proberen ze het Engelese cricket onder de knie te krijgen...

Het bijna vier uur durende historische epos Lagaan is zowel een kleurrijke parabel over de Indiase koloniale geschiedenis als een op de Bollywood-producties geënt liefdesverhaal met zang, dans, tranen én een happy end. Daarbij gaat regisseur Ashutosh Gowariker netelige kwesties als de gespannen verhouding tussen de Indiase bevolking en de Britse overheerser niet uit de weg.

Ashutosh Gowariker (Bombay) begon zijn loopbaan als acteur in films, televisieseries en commercials. Hij was voor het eerst te zien in de Bollywood-productie Holi (1984). Vanaf 1993 werkt hij vooral als regisseur. Pehla Nasha (1993) en Baazi (1995) zijn bekende titels van zijn hand.
Lagaan trok zegevierend langs de Europese filmfestivals. De film beleefde zijn Europese première tijdens het filmfestival van Locarno 2001, waar hij de publieksprijs kreeg uitgereikt. Behalve verschillende publieksprijzen (Leeds International Film Festival, Film by the Sea in Vlissingen) ontving Lagaan een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film. In eigen land won de film talloze prijzen, waaronder vijf Zilveren Lotus Awards en meerdere Filmfare Awards en Screen Weekly Awards.

LAGAAN (India 2001)
35mm - kleur - 224 minuten
Engels en Avadhi gesproken en gezongen, Nederlands ondertiteld

Regie Ashutosh Gowariker
Producent Aamir Khan
Scenario Ashutosh Gowariker, Kumar Dave, Sanjay Dayma
Camera Anil Mehta
Geluid Nakul Kamte
Montage Ballu Saluja
Art-direction Nitin Desai
Cast Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley en Paul Blackthorne
Distributie Filmmuseum

website: www.lagaan.com

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 12 januari 2004

Persbericht

Wereldmuziek- en werelddansfestival

TUTTI FRUTTI

Zondag 1 februari 2004

Wereldmuziek- en werelddansfestival
TUTTI FRUTTI

Zondag 1 februari is het weer zover! In Theater en Kunstencentrum De Kom wordt voor de achtste keer het wereldmuziek- en werelddansfestival Tutti Frutti gehouden. Ontdek de kleurrijke wereld van Tutti Frutti en geniet van diverse exotische, tropische en kleurrijke activiteiten. Bezoekers kunnen behalve luisteren, kijken en proeven ook zelf ervaren hoe het is om te buikdansen, aan Capoeira te doen, of hoe je muziek met een djembé of conga maakt. Tutti Frutti biedt een podium aan niet-westerse kunst en cultuur. Optredens tijdens dit festival worden deels verzorgd door docenten en cursisten van de cursussen wereldmuziek en werelddans die het kunstencentrum aanbiedt. Daarnaast zijn er gastoptredens zoals de wervelende slotact 'Untold', die vanaf 16.10 uur de ING-zaal in beweging zal brengen.

voorronde Sa-re-ga-ma
De Sa-re-ga-ma is een soort Hindoestaanse Idols. De liedjes die gezongen worden bij deze 'contest' zijn afkomstig uit Bollywood films. Tijdens het zaalprogramma vindt een voorronde plaats. De vijf beste deelnemers gaan door naar de finale tijdens het Bollywood festival op zondag 21 maart 2004 in De Kom.

verder?
In het sfeervolle Indiase theehuis zijn verschillende optredens Indiase muziek, waaronder tabla, een demonstratie Bangra Dohl, sitar en zang/harmonium. De foyer wordt omgetoverd tot een exotische markt waar allerlei niet-westerse artikelen en hapjes en drankjes te koop zijn. Er zijn kraampjes van onder andere De Wereldwinkel. Kinderen kunnen zelf een sieraad maken of luisteren naar verhalen over verre landen. Houd de website van De Kom in de gaten voor aanvullingen op dit programma: www.dekom.nl.

programma
12.30-12.35 - opening
12.35-12.55 - Matondo Watondo (Afrikaanse zanger/gitarist)
13.05-13.25 - djembé; cursisten Kunstencentrum De Kom
13.30-13.50 - Oriëntaalse (buik-)dans; cursisten Kunstencentrum De Kom
14.00-14.50 - Sa-re-ga-ma (voorronde)
15.00-15.20 - Conga's en latin-percussie; cursisten Kunstencentrum De Kom
15.25-15.55 - Capoeira; cursisten Kunstencentrum De Kom
16.10-16.40 - Untold (multiculturele jongerengroep)

demonstratielessen
13.00-14.00 - Conga's en Latin-percussie
13.00-14.00 - Capoeira
14.30-15.30 - Djembé
14.30-15.30 - Oriëntaalse (buik-)dans

Zelf wereldmuziek maken?
Mochten bezoekers naar aanleiding van Tutti Frutti de smaak te pakken hebben gekregen, dan kan men gelijk zelf aan de slag met wereldmuziek. Vanaf februari gaan in Kunstencentrum De Kom verschillende cursussen wereldmuziek van start, zie www.dekom.nl.

slotact Untold
'The Story Untold' is een voorstelling waarbij de verscheidenheid in de Afrikaanse cultuur door middel van muziek en dans naar voren wordt gebracht. Het verhaal heeft een tijdslijn die begint in Afrika voor de Slavernij en loopt tot aan de huidige samenleving in Amsterdam. Tijdens de voorstelling komen verscheidene muziekinstrumenten, dansstijlen en spelen aan bod. Ook worden prachtige beelden vertoond van de landen van herkomst waar de scènes zich afspelen. Kortom, een wervelende show vol percussie, dans en cultuur. Een deel uit deze voorstelling wordt tijdens Tutti Frutti gespeeld.

Het idee voor 'Untold' is afkomstig van een enthousiaste groep muzikale en artistieke jongeren, die in oktober 2002 een excursie maakte naar Engeland. In de binnenstad van Londen vertoonden zij een gedeelte van hun muzikale zang en danstalenten. Het gehele aanwezige Londonse publiek was zeer verrast en onder de indruk. Dit hadden ze nog nooit gezien. Op dat moment was 'Untold' geboren. De cast bestaat uit schoolgaande, Afro-Antiliaanse, Surinaamse, Angolese en Kaapverdiaanse jongeren, waarvan de meeste in Amsterdam wonen.

overige informatie
Tutti Frutti is een festival voor iedereen! De opening is om 12.30 uur in de ING-zaal van het theater. De demolessen starten vanaf 13.00 uur. De deuren van gaan om 12.00 uur open. Bezoekers van het festival betalen voor de hele dag € 3,50. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis. Meedoen aan de demolessen kost niets.

Redactie Maartje Pronk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Overheid

Gemeente Nieuwegein

Politiek

CDA Nieuwegein
D66 Nieuwegein
GroenLinks Nieuwegein
Stadspartij PGN

Zoeken

Handig

Nederlandse Spoorwegen
OV Reisinformatie
Plattegronden
Telefoongids