Buurt Online
Utrecht Online
portal voor Utrecht
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Utrecht/Utrecht

Buurt Online

Nederland
Utrecht

Buurten

Centrum
Hoograven
Kanaleneiland
Leidsche Rijn
Lombok
Lunetten
Majellapark
Noord-West
Oudwijk
Rivierenwijk
Schepenbuurt
Tuindorp
Tuindorp Oost
Welgelegen
Wittevrouwen

 

dinsdag 14 mei 2002

ingezonden persbericht.

PERSBERICHT


Iens Independent Index. Nieuw in de regio Utrecht & de stad Den Haag!


Nu ook in de regio Utrecht & de stad Den Haag
Na drie jaar succesvol uitgeven van restaurantgidsen in Amsterdam en Rotterdam gaat Iens Independent Index zich nu ook op Utrecht en omgeving & de stad Den Haag richten. De gidsen van de regio Utrecht en de gids van Den Haag verschijnen dit najaar 2002. Eindelijk geldt dan ook voor de regio Utrecht en Den Haag: Weet waar je eet!

Wat is Iens Independent Index?
De 'Iens Independent Index' is een restaurantgids met alle restaurants uit een regio of stad, beproefd en beoordeeld door restaurantbezoekers. Op de website www.iens.nl kan iedereen zijn of haar mening geven. Dit vormt het basismateriaal voor de gidsen. Het is dus een gids voor en door restaurantbezoekers. De gidsen zijn onafhankelijk, volledig, democratisch en zeer handig in gebruik. Zo zijn er vele indexen waarop gezocht kan worden naar een specifiek restaurant.

Restaurantrecensenten gezocht!
We zijn nu hard bezig met het beoordelen van de restaurants en zoeken hiervoor nog culinaire liefhebbers die vrijwillig willen proeven. De lezers kunnen hun smaakpapillen prikkelen in een restaurant in de regio en daarna een spannende recensie voor IENS schrijven. Als ze er vijf schrijven, dan krijgen ze in ieder geval een fraaie restaurant gids!

Meedoen is zonder drempels en verdere verplichtingen. De lezers kunnen direct hun mening op de site van IENS www.iens.nl geven of zich aanmelden via www.iens.nl/proefMee en online een uitgebreider proefformulier invullen.


redactie Maartje Pronk


Zaterdag 9 juni 2001

Eerste kunstproject in Leidsche Rijn
Ingezonden mededeling

Casco, een stichting voor hedendaagse kunst in Utrecht, presenteert het eerste kunstproject in Leidsche Rijn. HOME DESIGN SERVICE is een project van de Sloveense kunstenares Apolonija Sustersic en zal plaatsvinden van 21 juni t/m 8 juli.

Het project bestaat uit een mobiele HOME DESIGN SERVICE die gedurende de tentoonstellingsperiode enkele dagen op de Langerakbaan in Leidsche Rijn
geparkeerd staat. Hier kunnen bewoners en toekomstige bewoners terecht voor advies over interieur inrichting en design en een kopje koffie. Deze service is gratis. Daarnaast zal in de tentoonstellingsruimte van Casco op de Oudegracht een videopresentatie te zien zijn, van interviews die de kunstenares heeft gehad met enkele bewoners en toekomstige bewoners van Leidsche Rijn.

Met vriendelijke groeten,

Wendel ten Arve
Project Manager CASCO
www.cascoprojects.org

Lombok.....
Ingezonden bericht

Lombok is een buurt in de stad Utrecht en een buitengewoon bezige buurt. Er is zoals in de meeste steden een uitgebreid bouwwerk aan de gang wat veel omwegen en opstoppingen met zich mee brengt. Zij die al eens in Barcelona geweest zijn zullen zich herinneren de grote brede laan DE RAMBLA DEL FLORA met zijn ontelbare bloemenstalletjes. Hier kunnen we U aanbevelen eens te gaan kijken in de Kanaalstraat. Eens een brede rustige winkelstraat, nu is deze omgebouwd tot DE RAMBLA DEL FRUTA doordat er in zeer korte tijdsspanne de ene na de andere groentenwinkel zijn deuren opende, wat als gevolg had dat de Hollandse winkeliers hun biezen pakte en hun zaak naar elders overbrachten. Al snel werd er uitstalling voor hun zaak aangebracht: eerst een kistbreedte maar al snel drie, vier kisten breed voor de zaak waardoor weinig loopplaats overbleef. De gemeente plaatste tekens in het trottoir, maar het hielp even en toen stond alles weer zover. Kom vooral niet op zaterdag want dan is het hier slalom rijden tussen vrachtwagens en dubbelgeparkeerde personen auto's. Het is hier een enorme drukte en bij vele van deze zaken vormen grote stapels in elkaar getrapte kratten en kartonnen dozen het aanzien van de wijk Lombok, maar ondanks deze buurt is het hier toch een prachtige stad, het aanzien dubbel en dwars waard want er zijn nog buurten te over. Een van de hierover uitstekende figuren is de na vele jaren weer herstelde herbouwde houtzaagmolen DE STER. Een bezoek hieraan in het weekend wanneer men zijn werkuitvoering kan bekijken wind en weder dienende is zeer de moeite waard.

Gezien en getekend:
Marcel Vergeer
vergeerm@wanadoo.nl

Zondag 3 juni 2001

Woningbouw bedreigt historische tuin van het buitenhuis Daelwijck
Door: Gerard Joost Esser, Stichting Zuilen en Vecht

Direct gelegen aan de Vecht, aan de Burgemeester Norbruislaan nummer 17 in Utrecht, staat het voormalig patriciërshuis Daelwyck. Dit huis is rond 1840 gebouwd in opdracht van de familie Plomp en staat nu beter bekend als het "voormalig gemeentehuis Zuilen".
Stichting Zuilen en Vecht kreeg onlangs informatie in handen waaruit bleek dat de gemeente Utrecht verregaande bouwplannen heeft in het linkergedeelte van de tuin rond Daelwyck. Dit zou betekenen dat een voor Zuilen mooie historische plaats wordt aangetast door nieuwbouw.

Anderhalve eeuw na de bouw van Daelwijck, maakt het geheel een verwaarloosde indruk, maar het is de moeite meer dan waard om deze historische plaats weer in oude staat terug te brengen. Veel Zuilenaren en Utrechters hebben een emotionele band met dit oude stukje Zuilen. Hier vonden meer huwelijksvoltrekkingen plaats dan in het stadhuis van Utrecht.

Niet alleen vanwege de geschiedenis is de plek belangrijk; onderzoek van de Stichting Ecologisch Advies (STEA) heeft uitgewezen dat dit Daelwijck een
vlinderparadijs is in de stad. Een koolwitje kent iedereen, maar wie heeft er ooit een gehakkelde aurelia of een Landkaartje gezien?

Dit alles heeft de historische verenigingen Oud-Utrecht, Niftarlake, de Bond Heemschut en STEA doen besluiten onze stichting te steunen in de bescherming van de tuin. Ook Heemschut trekt zich het lot van de buitenplaats aan. In samenwerking met deze instellingen en de Zuilense gemeenschap willen wij proberen om deze plaats te bewaren voor later.

Voor meer informatie of als u denkt een bijdrage te kunnen leveren voor een goed alternatief plan in plaats van de nieuwbouw door de gemeente, stuur een e-mail naar stichtingzuilenenvecht@planet.nl .

 

 

Zelf buurtredacteur of beheerder worden?

Jij kunt ervoor zorgen dat het laatste nieuws, activiteiten en interessante links met betrekking tot jouw buurt via Buurt Online op het web komt.

Meld je snel bij ons aan.