Buurt Online
Wieringen Online
portal voor Wieringen
Platform tot samenwerking voor de bewoners van Wieringen/Noord-Holland

 

Buurt Online

Nederland
Noord-Holland

Vraag en Aanbod

Nieuws

Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Nederlands Dagblad
Noordhollands Dagblad
NRC Handelsblad
Reformatorisch Dagblad
Telegraaf
Trouw
Volkskrant
Wieringernieuws

Algemeen

0223.pagina.nl
Florafeest Den Oever
Visserijdagen Den Oever
Slootdorp
In Pago Wirense

 
Buurtverenigingen


Buurtvereniging Noordervenne Hippolytushoef


Kerken

Hippolytuskerk Wieringen

 

Verder zoeken

Metamonster Wieringen

 

 

 

donderdag 13 januari 2011

Persbericht

Eerste concert Jazz

op Wieringen in 2011

brengt opnieuw vuurwerk

15 januari 2011

Met het eerste concert van het kwartet Jean Louis van Dam en The Amazing Six in november 2010 nog vers in het geheugen, staat het tweede concert van het seizoen al weer voor de deur.

En dat belooft zo vlak na de jaarwisseling al voor een vroeg vuurwerk te gaan zorgen. Het Robin Nolan Trio zal met hun vrolijke klanken de aftrap van het nieuwe jaar bij Jazz op Wieringen verzorgen. Daar worden ze in bij gestaan door ODEJazz.com, de van oorsprong Wieringer Dixieland formatie. Een betere start van het jaar 2011 kan de jazz liefhebber zich eigenlijk niet wensen.

Op 16 mei 1998 speelde het Robin Nolan Trio voor het laatst in Den Oever. Dat alles natuurlijk destijds in het eerste Nederlandse Onthaastingscafé, zoals de uitbater Max Teawhiste zijn jazzclub aan de Hofstraat in Den Oever noemde. Het Robin Nolan Trio is eind 1993 ontstaan, nadat de leden elkaar hadden gevonden op het Django Reinhardt Festival in Samois-sur-Seine in Frankrijk. Ze oefenden op het plaveisel van de Amsterdamse pleinen en speelden zich zodoende een weg naar allerlei prestigieuze festivals. Behalve hotclub muziek spelen ze trouwens ook latin en swing. Op hun repertoire staan naast composities van de eerder genoemde Django Reinhardt, ook composities van Cole Porter, Duke Ellington George Gerswhin, Fats Waller en andere grote en minder grote componisten uit de 20 ste eeuw.

Het Robin Nolan Trio was reeds te gast op alle grote festivals in de wereld, waaronder het North Sea Jazz festival in Den Haag. Maar ze gaven ook concerten in Canada, China, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Italië, Noorwegen en Frankrijk. Nu is het na bijna 13 jaar eindelijk tijd voor een comeback naar Wieringen. Toen bij de onderhandelingen de naam viel van de beschermheer van Jazz op Wieringen, was het Robin Nolan die spontaan zei: ‘Of course we come and play on Jazz op Wieringen, I like to see my old friend Max.” Op 16 januari 2011 is het dan zo ver, het Robin Nolan Trio zal te zien zijn in het Vikingschip in Den Oever.

ODEjazz.com
Jazz op Wieringen maakt gebruik van een drietal huisorkesten. Dit zijn de formaties die de try-out van Jazz op Wieringen in februari 2010 tot een groot succes gemaakt hebben. De huisorkesten zijn: So All The Matters, Jazz de Treiz’ en ODEjazz.com. Laatst genoemde zal in de pauze van het Robin Nolan Trio acte de presence geven. ODEjazz.com speelt vrolijke dixieland muziek,wat een mooi contrast zal geven met de zigeunerklanken van het Robin Nolan Trio.

Het Robin Nolan Trio en ODEjazz.com zijn op 16 januari vanaf 15.00 uur te zien en te horen in het Vikingschip aan de Robbenoordstraat 11a in Den Oever. De entree bedraagt € 10,00 en kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar. Reserveren kan via 06-12055590.

voor meer informatie..>>Jazzopwieringen

Redactie Maartje Pronk

 

 

dinsdag 1 december 2010

Persbericht

De Jazz is terug op Wieringen

Max Teawhistle

Opening Jazz Seizoen

1 december 2010

zondag 28 november herleefde de jazzmuziek

in het Vikingschip in Den Oever.

De commissie Jazz op Wieringen zorgde voor de ingrediënten met twee absolute top formaties, en het publiek bracht de sfeer zoals men die van de jazz concerten op Wieringen gewend is.

De sfeer van de jazzboederij van Max Teawhistle is niet te evenaren, maar de muzikanten moeten parallellen hebben kunnen ontdekken bij het aandachtige publiek.

De aftrap van het nieuwe en tevens eerste seizoen van Jazz op Wieringen was afgelopen zondag een feit. Het kwartet Jean Louis van Dam werd deze keer gevormd door enkel topmuzikanten uit de jazzscene. Met zijn virtuoze pianospel wist Jean Louis van Dam alle leegtes in de composities op te vullen, en was naast muzikaal leider ook de spreekstalmeester van het kwartet. Een drijvende factor die met veel plezier de manschappen aanvoerde. Eric Timmermans, eveneens een oude bekende voor jazzminnend Wieringen, bespeelde in het kwartet de contrabas. Timmermans is al sinds jaar en dag een stabiele factor in elk jazz orkest waar hij zijn medewerking aan verleend. Met de solo's die hij ten gehore bracht kwamen zijn grote kwaliteiten goed tot uiting. Verder was het zoals altijd stabiel en elke noot werd geraakt.

Jeroen de Rijk, een percussionist met een rijke internationale ervaring, bespeelde naast zijn trommels ook het publiek. De mimiek van de Rijk geeft een dementie extra, terwijl zijn spel al zoveel biedt. Met een eenvoudige, vaak minimale begeleiding wist hij precies het juiste steentje bij te dragen aan de composities. Accordeonist André Vrolijk wordt geroemd als de opvolger van de onnavolgbare Johnny Meijer, en de bezoekers hebben kunnen constateren dat dat volkomen terecht is. Met zijn prachtige melodieuze klanken bracht hij het publiek in vervoering. Van jazzklanken tot de onvervalste tangomuziek van Malando, alles beheerst deze accordeonist tot in de puntjes. Wereldklasse op de bühne van het Vikingschip.

Verrassingen waren er ook, want wie had durven hopen dat de inspirator en grondlegger van de jazz op Wieringen ook zelf het podium nog zou beklimmen. De inmiddels 82 jarige Max Teawhistle wist met zijn grote successen waaronder "Gipsy" de lachers in het publiek op zijn hand te krijgen. Ook Joke van Dam, een zangeres met een heerlijk jazzy geluid kwam op uitnodiging van Jean Louis van Dam op het podium. Zij zong naast een prachtig nummer van Milly Scott ook nog een prachtige Franse chanson, die het publiek mede door het accordeonspel van Vrolijk zich in Frankrijk liet wanen.

De jeugd heeft de toekomst.

Eén van de doelstellingen van de commissie Jazz op Wieringen is het helpen van de jeugd aan een podium om hun muzikale kunsten te tonen. Met 'The Amazing Six' uit Friesland, Sneek om precies te zijn, werd het begrip jeugd wel heel letterlijk genomen. Met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar was een optreden in het Vikingschip in Den Oever een absoluut hoogtepunt. The Amazing Six worden begeleid door Kees Romers die verbonden is aan het Centrum voor Kunsten en Ritmiek. Op een heel ontspannen manier weet Romers het beste uit de kinderen te halen. Het plezier spat ervan af, en de kwaliteiten van de kinderen komen als vanzelf boven drijven. Van spetterende saxofoonsolo's tot strakke baspartijen, alles klopte. De jeugd heeft de toekomst, dat heeft The Amzing Six bewezen.
Als je daar dan het kwartet Jean Louis van Dam nog bijvoegt, dan staat het Vikingschip op zijn grondvesten te trillen. Hetgeen gebeurde, het publiek was uitzinnig en razend enthousiast en trakteerde "The Amazing Six" en het kwartet Jean Louis van Dam op een welverdiende staande ovatie.

De commissie Jazz op Wieringen, met de beschermheer van de Jazz Max Teawhistle in de gelederen, kan terugkijken op een geslaagde opening van het seizoen 2010 - 2011. Een mooiere opening had men zich niet kunnen wensen. De jazz is terug op Wieringen!

En dat zal op zondagmiddag 16 Januari 2011 opnieuw worden bewezen met het Robin Nolan Trio, muziek in de Hot Club stijl. En zij worden afgewisseld met ODEjazz.com een orkest dat zich heeft gespecialiseerd in de Dixieland stijl.

voor meer informatie..>>>MaxTeawhistle

Redactie Maartje Pronk


 

donderdag 6 december 2007

Persbericht

Teawhistle

Muzikaal-Maritiem-Restaurant

De Dikke Bries

9 december 2007

‘VEGAS NIGHT IN THE BREEZE’

INGRAM WASHINGTON II

Entertainer zanger uit Detroit, Michican U.S.A. is op tournee ter promotie van zijn c.d. ‘What a difference a day makes’.

Hij is een vegas-style crooner en wordt vaak vergeleken met ‘lady love’ Lou Rawls met wie hij ook werkte. Ingram zingt ook repertoire uit ‘The Great Americain Songbook’ van Nat King Cole en Ray Charles.

&

‘THE BREEZE TRIO’

Jean Louis van Dam Joke Verhoeff Eric Timmermans

Pianovirtuoos Keyboards Guest singer Contrabas

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN

ENTREE NOG STEEDS 8 EURO

WELKOM OP RESERVERING - BEPERKT AANTAL PLAATSEN

voor meer informatie..>>>Dedikkebries

Redactie Maartje Pronk

 


donderdag 16 februari 2007

Persbericht

Teawhistle

Eddy Doorenbos

Restaurant De Dikke Bries

18 februari 2007

Zondag 18 februari om 17.00 uur presenteert Teawhistle Productions in maritiem restaurant De Dikke Bries aan de jachthaven van Den Oever, ‘ The Millers Reunion Concert ‘.

Tijdens deze ‘jazz à la carte avond ‘ zingt en speelt entertainer, pianist en zanger Eddy Doorenbos.

Bekend als ‘the gentleman of swing ‘, ontvangt hij Sanny Day als eregaste.

Als het zangduo van De Millers, het legendarische orkest van Ab de Molenaar, maakten zij samen furore met hun grote succes ‘Weet je nog wel die avond in de regen…’.

Eddy zingt deze avond swing & standards uit het indrukwekkende Millers repertoire en werk van zijn 5e c.d ‘What a kick to sing ‘. Hij wordt begeleid door ‘The Breeze Quartet’ o.l.v. dirigent Max Teawhistle, trombone en zang, Jean ‘Toets ‘van Dam pianovirtuoos, José ‘Candy ‘ Fischer saxofoon en Conrad Conté op contrabas.

De NOS maakt tevens T.V. opnamen voor een documentaire over ‘Mister Millers’ en Miss Day, aldus regisseur Guus van Waveren, bekend van de T.V. film ‘ 75 jaar Johnny Meijer ’.

Onder het motto ‘Met de artiesten aan tafel ‘, kunnen muzikale fijnproevers een vorkje meeprikken met de muziek.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen, misschien is er nog een tafeltje vrij. Reserveren mag via www.dedikkebries.nl en 0227-511986.

voor meer informatie...>>>Dedikkebries

Redactie Maartje Pronk

 

 

donderdag 20 april 2006

Persbericht

Eddy Christiani

zingt met Annie de Reuver

in de Dikke Bries

23 april 2006

Zondag 23 april presenteert gelegenheidsgastheer Max Teawhistle en zijn kwartet in restaurant ‘De Dikke Bries’ aan de jachthaven van Den Oever, een muziek à la carte met Eddy Christiani en als eregaste Annie de Reuver. Voor deze speciale gelegenheid worden deze nu reeds legendarische artiesten, gehaald en gebracht met een limousine. Christiani was in de vijftig en zestiger jaren de populairste zanger/gitarist van Nederland, maakte maar liefst 400 grammofoonplaten en was de best verkopende artiest aller tijden. Op zijn verjaardag brengt Eddy zijn grootste successen zoals; , Zonnig Madeira’, ‘Spring maar achterop’ en misschien komt ‘Kleine Greetje uit de Wieringermeerpolder’ ook nog wel langs. Vorig jaar kreeg Christiani in de Parkschouwburg in Hoorn nog de Edison Oeuvreprijs uitgereikt tijdens het theaterprogramma ‘Een ode aan Christiani’.

Na zijn succesvolle optreden vorig jaar in De Dikke Bries, reist hij nog eenmaal af naar het hoge noorden voor een exclusief optreden op zijn verjaardag. Als eregaste heeft hij generatiegenote Annie de Reuver op zijn feestje uitgenodigd. Annie maakte ook platen met Eddy en vierde als zangeres van de Skymasters en de Ramblers triomfen in binnen- en buitenland. Zij brengt o.a. nog eenmaal haar bekendste hit ‘Kijk es in de poppetjes van mijn ogen’. Het huisorkest ‘The Max Teawhistel Quartet’ o.l.v. pianovirtuoos Jean Louis van Dam, zorgt voor de muzikale warming-up en cooling-down. Culinaire muziekliefhebbers en fijnproevers kunnen deze avond een vorkje meeprikken met de muziek. Voor deze avond zijn een beperkt aantal plaatsen. Het loopt al weer storm in De Bries dus reserveren gewenst.

voor meer informatie....>>>DeDikkebries

Redactie Maartje Pronk

 


dinsdag 24 januari 2006

Persbericht

MUZIKAAL-MARITIEM-RESTAURANT

DE DIKKE BRIES

ZONDAG 29 JANUARI 17.00 UUR

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER

PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUCTIONS

MISTER MILLERS

EDDY DOORENBOS

ENTERTAINER, PIANIST EN ZANGER, BEKEND ALS

DE "GENTLEMAN OF SWING", VORMDE MET PIA BECK

EN SANNY DAY HET BEFAAMDE ZANGTRIO VAN

DE LEGENDARISCHE MILLERS. NA EEN 20JARIG VERBLIJF

IN HET BUITENLAND ZINGT HIJ ZIJN GROOTSE SUCCESSEN

&

MAX TEAWHISTLE QUARTET

MAX JEAN-LOUIS VAN DAM BEN JANSSEN JOSÉ FISCHER

Maxofoon Pianowonderkind Plukbas Onze Candy

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN-LACHEN

ENTREE NOG STEEDS 8 EURO

WELKOM OP RESERVERING BEPERKT AANTAL PLAATSEN

WWW.DEDIKKEBRIES.NL 0227-511986

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 10 oktober 2005

Persbericht

MUZIKAAL-MARITIEM-RESTAURANT

DE DIKKE BRIES

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER

PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUCTIONS

ZONDAG 16 OKTOBER 17.00 UUR JAZZ A LA CARTE

EDDY CHRISTIANI

MET ALS EREGAST VIOLIST FRANS POPTIE. EDDY WAS JAREN DE POPULAIRSTE EN BESTE VERKOPENDE ZANGER/GITARIST VAN NEDERLAND. HIJ MAAKTE IN DE ZESTIGER JAREN MAAR LIEFST 400 78-TOERENPLATEN EN BESPEELDE ALS EERSTE DE ELEKTRISCHE GITAAR. HIJ ZINGT ZIJN GROOTSTE HITS ALS ”ZONNIG MADEIRA” EN ”SPRING MAAR ACHTEROP”

&

MAX TEAWHISTLE QUARTET

Max Jean Louis van Dam Ben Janssen José Fischer

Maxofoon Pianowonderkind Plukbas Saxofoon

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN-LACHEN

ENTREE SLECHTS 8 EURO

WELKOM OP RESERVERING BEPERKT AANTAL PLAATSEN

0227-511986

Redactie Maartje Pronk


 

dinsdag 3 mei 2005

Persbericht

Max Teawhistle Eddy Christiani

en Frans Poptie

In De Dikke Bries

zondag 8 mei 2005

Zondag 8 mei op moederdag om 17.00 uur, presenteert gelegenheidsgastheer Max Teawhistle voor alle moeders van Nederland, in maritiem restaurant De Dikke Bries aan de jachthaven van Den Oever, een uniek jazz à la carte met zanger/gitarist Eddy Christiani en als eregast violist Frans Poptie. Onder het motto ”Ademnood in huize Avondrood”, zal menig vrouwenhart sneller kloppen bij het horen van deze aankondiging.

Christiani’s eerste AVRO optreden dateert al weer uit 1938 en hij was de eerste muzikant in Nederland die de elektrische gitaar beroerde. Eddy maakte maar liefst 400 78-toerenplaten in de zestiger jaren en was de populairste zanger en best verkopende platenartiest van die tijd. Na zijn succes in De Bries vorig jaar, reist hij nog eenmaal af naar het hoge noorden voor een laatste exclusief optreden op zijn 87ste! verjaardag. Als eregast op zijn feestje heeft hij generatiegenoot en jazz-violist Frans Poptie uitgenodigd. Poptie was jaren orkestleider in het orkest van Christiani en zijn virtuoze spel is op al zijn platen te horen. Eddy brengt zijn grootste hits zoals ”Zonnig Madeira” en ”Spring maar achterop”. Misschien komt ”Kleine Greetje uit de Wieringermeerpolder” ook nog wel even langs. Het Max Teawhistle Quartet zorgt voor de warming-up en de cooling-down deze avond. Televisiemaker van de N.O.S. , Guus van Waveren maakt opnames voor een documentaire. Hij maakte ook een documentaire over het leven van accordeonist Johnny Meijer.

Het loopt alweer storm in De Bries, dus reserveren kan via www.dedikkebries.nl en 0227-511986 of Scheveningen Radio.

voor meer informatie...>>> DeDikkeBries

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 16 maart 2005

Persbericht

“Theater met Wilfred Klaver

in De Dikke Bries”

zondag 19 maart 2005

In de reeks “Vrienden van Dikke Bries live” à la carte concerten is binnenkort in theaterrestaurant De Dikke Bries aan de jachthaven van Den Oever, Wilfred Klaver te zien en te beluisteren. Hij maakte carrière als acteur, met o.a. op t.v. een hoofdrol in Spijkerhoek en was te zien in Vrouwenvleugel, Baantjer en Het glazen huis. Met leermeesters als Willem Nijholt en Ivo de wijs is theatermaker Wilfred Klaver verrassend terug op het toneel.

Gezien de welhaast lyrische Westfriese teksten van zijn gelouterde programma, knap verwerkt in prachtige verhalen over zijn jeugd, verloochent hij zijn afkomst niet. In tegendeel, tijdens het muzikale gedeelte zingt hij, voorbeeldig begeleid door pianist Ruud van Odenhoven, opzienbarende stukken van Verdi tot Piazzolla in het Westfries! Een originele voorstelling door deze kleinkunstenaar die binnen afzienbare tijd de kleine zalen zal verruilen voor de grotere theaters. Hoofdredacteur Hans Visser van het NHD schreef: “Met Wilfred Klaver en zijn programma “anders dan aars” , heeft het Westfriese theater eindelijk een chroniquer van niveau met een verhaal dat zijn regio ontstijgt en goed is voor een brok in de keel en een traan in het oog”.

Onder het motto “Met de artiesten aan tafel”, kunnen theaterliefhebbers een vorkje meeprikken op zaterdag 19 maart. De voorstelling begint om 19.00 uur. Er zijn een beperkt aantal plaatsen. Telefoon 0227-511986

voor meer informatie...>>>>De Dikke Bries

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 8 november 2004

Persbericht

MUZIKAAL-MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

zondag 7 november 2004

Max Theeuwisse (foto Maartje Pronk)

Zondagmiddag 7 november jl. klokslag 17.00 uur in het zo bijzondere onderkomen in de Dikke Bries, deed Max Teewisse zich weer van zijn goede kant zien, zo ook deed hij zijn tekst uitgave op een muzikale ritme ten gehore brengen, samen met zijn makkers het MAX TEAWHISTLE TRIO de jongeman uit de grote Stad, voelt zich in alles thuis in Den Oever, zobeetje 'De Diamant' in de kop van Noord-holland, naast zijn repertoire is er ook altijd een gast, nu de beurt viel op Sanny Day, zij wilde eigenlijk niet meer getuigen van haar melodieën, maar Hans van de Dikke Bries, heeft haar over kunnen halen, het werd een zonnige middag samen met Max, deden zij de vele herinneringen weer boven water halen, in het zo mooi gelegen Muzikaal Maritiem Eetmuseum.

voor meer foto's Sanny Day (foto's Maartje Pronk)

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 22 september 2004

Persbericht

MUZIKAAL-MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER
PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUCTIONS

ZONDAGAVOND 26 SEPTEMBER 17.00 UUR

VRIENDEN VAN DE DIKKE BRIES LIVE
JAZZ A LA CARTE
MET

META DE VRIES

DEZE AVRO PERSOONLIJKHEID, BEKEND ALS DE VROUW MET DE MOOISTE RADIOSTEM VAN NEDERLAND IS TEVENS ZANGERES VAN SWINGORKEST “DE GOOISE COMPAGNIE”. ZIJ ZINGT O.A. WERK VAN HAAR SUCCESVOLLE C.D “MY SHINING HOUR”

MAX TEAWHISTLE TRIO

MAX TEAWHISTLE JEAN-LOUIS VAN DAM

BEN JANSSEN

MICRO& MAXOFOON PIANO-VIRTUOOS PLUKBAS

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN-LACHEN
ENTREE SLECHTS 8 EURO

ALLEEN WELKOM OP RESERVERING

BEPERKT AANTAL PLAATSEN

0227-511986

Redactie Maartje Pronk

 


vrijdag 13 februari 2004

Persbericht

MUZIKAAL-MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

ZONDAGAVOND 7 MAART 17.OO UUR

JACHTHAVEN – ROBBENOORDBOS - DEN OEVER
PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUCTIONS

JAZZ DINER-CONCERT A LA CARTE
MET GOOD OLD ”GENTLEMAN OF SWING »

EDDY SANCHEZ
VIBRAFOON

INMIDDELS TACHTIGER, SPEELDE MET ALLE GROTEN UIT DE JAZZ, ZOALS DE FLAMINGO’S, HET METROPOLE ORKEST, JOHNNY MEYER EN VIOLIST FRANS POPTIE. TEVENS EEN OPTREDEN VAN ZANGERES JOKE VERHOEFF, ZIJ IS BEKEND UIT HET NEDERLANDSE JAZZ-CIRCUIT.

O JA, EN MAX WORDT JARIG, 75 JAAR HOERA!

&

MAX TEAWHISTLE TRIO

MAX TEAWHISTLE - VAN ALLES WAT

JEAN-LOUIS VAN DAM - PIANO VIRTUOOS

BEN JANSSEN - PLUKBAS

EDDY en MAX

LEKKER ETEN – LUISTEREN – GENIETEN - LACHEN
ENTREE SLECHTS 8 EURO

ALLEEN WELKOM OP RESERVERING

BEPERKT AANTAL PLAATSEN

0227-51198

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 15 augustus 2003

Persbericht

MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER

PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUKTIES

ZONDAGAVOND 7 SEPTEMBER 17.00 UUR

JAZZ DINER A LA CARTE
MET

SANNY DAY

ZANGERES VAN DE LEGENDARISCHE MILLERS, INMIDDELS 80 JAAR JONG. ZIJ IS WEER HELEMAAL TERUG MET HAAR NIEUWE C.D. “ YOUNG AT HEART ”
&
MAX TEAWHISTLE TRIO

MAX TEAWHISTLE JEAN-LOUIS VAN DAM BEN JANSSEN
DIVERSEN PIANO-VIRTUOOS PLUKBAS

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN-LACHEN
ENTREE SLECHTS 8 EURO

ALLEEN WELKOM OP RESERVERING

BEPERKT AANTAL PLAATSEN

0227-511986

Redactie Maartje Pronk

 


dondag 9 mei 2003

Persbericht

MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER
PRESENTEERT i.s.m. MAX TEAWHISTLE PRODUCTIONS

ZONDAGAVOND 1 JUNI 17.00 UUR

JAZZ DINER A LA CARTE
MET

SANNY DAY
ZANGERES VAN DE LEGENDARISCHE MILLERS, INMIDDELS 80 JAAR JONG, ONLANGS ZONG ZIJ NOG SAMEN MET EDDY DOORENBOS OP HET NORTH SEA JAZZ FESTIVAL. ZIJ IS WEER HELEMAAL TERUG MET HAAR NIEUWE C.D. “YOUNG AT HEART’
&
MAX TEAWHISTLE TRIO

MAX TEAWHISTLE MAXOFOON

JEAN-LOUIS VAN DAM PIANO-VIRTUOOS

BEN JANSSEN PLUKBAS


LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN
ENTREE SLECHTS 8 EURO

ALLEEN WELKOM OP RESERVERING

BEPERKT AANTAL PLAATSEN

0227-511986

Redactie Maartje Pronk

 

maandag 5 mei 2003

Max in alle opzichten een Musicus, met geen valse noot, geen toon, dat doet uitkomen dat de pauze zobeetje nu voorbij is,, het is weer tijd om aan de slag te gaan, in je eigen vertrouwde onderkomen, de Boerderij. (niks geen mestoverschot, geen vogelpest etc.) gewoon het dierlijk instinct doet aan dit alles geen uitspraak, maar de mensheid voelt aan zijn water dat dit niet zo verder kan gaan, zonder morsen, geen druppel ten over, laat dit ook zo zijn in de beslissing om de waarden van de Boerderij te aanschouwen als voor altijd, dit doet je geloven dat de mens nu niet de juiste persoon is in deze Strijd, maar zo snel mogelijk weer de deuren openen, en laat dan de Muze van Max weer stromen door Allemans aderen..

Maartje

 

Uit het Noord Hollands Dagblad van 3 mei j.l.

Twintig redenen Waarom die tent weer open moet!

Piet Noordijk, altsaxofonist: ,,We hebben er altijd met heel veel plezier
gespeeld en onze komst - zo één keer per jaar - werd op laatst een traditie.
Er kwam ook hartstikke leuk publiek. En Max is een aardige peer natuurlijk.
Het zou prachtig zijn als hij de kans kreeg zijn werk weer op te pakken,
want hij lééft voor de jazz.''

Meta de Vries, presentatrice en jazzzangeres: ,,Max is een fantastisch
muzikant en creëert een sfeer die je bijna nergens meer aantreft. Ik heb er
geregeld opgetreden met de Gooise Compagnie en de éérste keer wist ik niet
wat me overkwam. In een ruimte volgeplakt met vuilniszakken stond die man
vis te bakken?! Maar iedere noot op de goede plaats want we hebben wel samen
gezongen. Als dit soort mensen niet meer mag bestaan, dat is toch een
verarming...''

Prof. Peter Hoefnagels, emeritus hoogleraar criminologie en familierecht en
oud-Eerste-Kamerlid (D66), fan: ,,Oh wat werden we er altijd warm onthaald
met het Quartet Coco Briaval, het Franse orkest waarmee ik vaak bij Max
optrad. De zaal is niet zo vreselijk groot, maar het ging om de persoonlijke
touch. Max zat daar temidden van het publiek, rustig luisterend, lachend. En
altijd even meezingen. Een van die geweldige songs van hem laten horen en
een vrolijke noot inbrengen. Die man heeft echt een kunstenaarsziel en een
scherp oor voor een goed genre jazz. Een ongelooflijke misser van het
gemeentebestuur om daar nou niet even te zeggen: jongens, we gaan die
uitspanning laten voldoen aan de eisen van de tijd. Dit is écht en het is
een ramp als het ophoudt te bestaan.''

Jeroen Zijlstra, zanger, tekstschrijver, trompettist en winnaar van de Annie
M.G. Schmidtprijs: ,,De heer Teeuwisse is een substantieel deel van mijn
muzikale opvoeding. Zijn werk is van onschatbare waarde, juist omdat het op
een locatie gebeurt waar weinig tot geen jazz wordt gespeeld. Of in die
jazzboerderij nog een leven bestaat na Max? Nee.''

Henk Döll, psychiater in ruste, fan: ,,Vanuit Zutphen kwam ik iedere twee
maanden naar Den Oever om die unieke concerten bij te wonen. Zijn bijdrage
aan de cultuur is niet in woorden samen te vatten. Temidden van die ouwe
troep gebeurden grootse dingen.''

Bart van Lier, trombonist: ,,Max heeft altijd een podium gecreëerd voor
goede concerten, met een huiselijke sfeer. Hij heeft een uitstekend gevoel
voor muziek en is verder natuurlijk volledig onaangepast. Dat is erg prettig
aan hem.''

Elbert Volkers, vriend en initiatiefnemer van de stichting i.o. 'Behoud
Max': ,,Wat ik zo uniek vind is dat Max een podium biedt aan wereldmuziek
Er speelden zigeunerorkesten uit Hongarije en Tsjetsjenië. De bandleden aten
bij hem en speelden in de tuin. Dat had iets universeels.''

Joop van Zijl, tv-presentator, fan: ,,Ik meen dat Max daar in Den Oever het
topje van Noord Holland op de jazzkaart heeft gezet. Want het is bekend:
voor een appel en een ei en een portie gebakken vis kreeg hij praktisch alle
coryfeeën van de Nederlandse jazz in zijn tent. Ik ben niet zo'n liefhebber
van autorijden en Den Oever ligt wat buiten de treinenroute, maar bij de
viering van Max' 70e verjaardag een paar jaar geleden heb ik genoten van de
ongedwongen en recht-voor-zijn-raapsfeer. Het is jammer dat zo'n stukje
cultuur - want dat is het - weer moet ondergaan in de brij van eenvormigheid
die overal dreigt!'' '

Jan Baas, burgemeester van Wieringen, verhuurder van de jazzboerderij: ,,Ik
heb drie petten op. Die van burgemeester van Wieringen, van verhuurder én
van eindverantwoordelijke voor de openbare orde en de veiligheid. Maar ik
ben ook liefhebber van wereldmuziek en van de concerten die zigeunerorkesten
wel bij Max gaven heb ik met volle teugen genoten. Ik heb dus wel oog voor
de atmosfeer, maar ik heb ook graag oog voor de veiligheid. In dat dilemma
zit ik nu eenmaal.''

Hans Dijkstal, saxofonist, oud-minister van binnenlandse zaken: ,,Ik ben Max
op de meest uiteenlopende plekken waar jazzmuziek wordt gespeeld
tegengekomen. Zijn waarde ligt in zijn originaliteit en zijn ongetemd
enthousiasme. De jazzboerderij zonder Max is in theorie mogelijk, doch zeer
onwenselijk.''
Carmen Gomes, jazzzangeres: ,,Voor de jazz is Max van onschatbare waarde,
omdat hij een bühne biedt aan mensen die op gesubsidieerde podia niet aan de
bak komen. Door de huiskamersfeer worden zijn concerten zó intiem en heb je
zulk direct contact met het publiek, dat er altijd prachtig wordt
gemusiceerd. Die jazzboerderij is een uniek gebeuren, dat de gemeente
volkomen laat liggen. Schande!''

Jan Bremer, Noordkophistoricus, kerkorganist, opende ooit het Enkhuizer
Jazzfestival: ,,Er ís natuurlijk niet zo veel in de Noordkop. Dan hébben we
wat en dan laten we het zo maar naar de ratsmodee gaan!? Terwijl op een
relatief eenvoudige manier een knap stukkie jazz behouden kan blijven. Nee,
Wieringen moet niet zo krenterig zijn
''
Guus van Waveren, documentairemaker: ,,Voor mij persoonlijk is het
bijzondere van Max dat hij de jazzsfeer van de jaren vijftig zo weet te
handhaven. Samen trokken we eind jaren veertig, begin jaren vijftig van de
enen naar de andere jazzclub in Amsterdam. Die melancholie vind ik bij hem
terug.''

Piet van Os, oud-brandweerman te Amsterdam, voormalig wieleramateur: ,,Ik
kom al zo'n twintig jaar bij Max over de vloer. Het is een heel sociaal
gebeuren, met aardige mensen die van muziek houden en vaklui op het podium.
Natuurlijk moet het veilig zijn, maar dat kan toch?! Nee, brandtechnisch
gezien lijkt me dat wel haalbaar.''
Enno Neef, Noord-
Hollands gedeputeerde voor cultuur: ,,Ik koester warme herinneringen aan de
boerderij in Den Oever, waar ik nog eens een nachtje met mijn vrouw heb
geslapen, op doortocht naar de eilanden. Maar voor de jazz kwamen we ook. En
voor Max en zijn strapatsen uiteraard. De discrepantie daar in Den Oever is
dat de jazzboerderij zo aan Max is gebonden. Zonder hem zou je proberen iets
in stand te houden dat er niet meer is. En wil je daar nú dan geld in
steken? Dat is geloof ik het probleem.''

Evert Vermeer, burgemeester van Heerhugowaard en voorzitter van de
boerderijenstichting Vrienden van de stolp: ,,Ik heb de gemeente Wieringen
al een brief geschreven waarin ik bepleit de nek een beetje uit te steken
Nog slechts 20 tot 25 procent van alle boerderijen heeft een agrarische
functie. De rest is in gebruik als woning, maar een groeiend aantal ook als
zorgboerderij of logies of anderszins bedrijf. Als er een culturele functie
aan gegeven kan worden - zoals in Den Oever - dan is dat helemaal mooi.'' '

Bob Rigter, taalkundige, saxofonist: ,,Op het eerste gezicht lijkt Max een
grappenmaker, maar bij hem zitten er altijd drie lagen onder. Hij is clown
en filosoof tegelijk. Zijn boerderij is met recht een oase in een woestijn v
an onbenulligheid, zoals hij dat zelf zo mooi verwoordt. Het gaat hem niet
om macht of materialisme, maar om de werkelijk waarde van het leven. In
Amerika wordt de jazz gezien als een muzikaal asiel voor de zwarten die
altijd zijn uitgeknepen. Die schuilen in de jazz, in hun eigen veilige
wereld van de muziek. En die herkennen de sfeer bij Max meteen. Zijn ze koud
binnen, zeggen ze 'Hey man, I'm home'. Maar er was ook een grote Amerikaan
die voor het concert aangaf zenuwachtig te zijn. Waarop Max zei: 'Terecht
jongen, want mij houd je niet voor de gek'. Gewaardeerd wordt het echter
nauwelijks door de machthebbers en subsidieverstrekkers. Die vinden opera
het hoogtepunt van cultuur. En het kan nooit Malle Pietje zijn. Maar jazz is
net onkruid hoor. Je haalt het weg, maar het komt weer op.''

Willem Dijkhuis, publicist, erudiet, fan: ,,De boerderij van Max was de
eerste plaats búiten de grachtengordel waar je in de jaren zestig en
zeventig überhaupt jazz kon horen. Het is een lieu de mémoire, een
herinneringsplaats, en die dienen wij in ere te houden. Niks afbreken om er
de zoveelste hangplek van te maken. Van het idee alleen al ga ik over m'n
strot.''

Cor Bakker, pianist: ,,Het was er altijd geweldig. Vis die gebakken werd
naast de wc. Max is ook zo kleurrijk. Niemand anders die zo'n tent kan
runnen. Zoals hij de biertjes rond bracht, en passant meezingend met al die
krankzinnige geïmproviseerde soli. Dat doet geen mens ter wereld hem na.''

Theo Meurs, trompettist maar toch vooral bugelspeler: ,,Het is een unieke
tent, die niet te vergelijken is met enig ander theater in de wereld. En in
dertig jaar nauwelijks veranderd! We nemen een paar oude fauteuils à la Max
mee naar het concert in Wognum. Om een soortgelijke sfeer te creëren. Vis
bakken? Gaat dat niet een beetje ver?''vrijdag 2 mei 2003

Persbericht

Benefietconcert

Daar sommige mensen verhinderd zijn het benefietconcert te bezoeken en toch wat willen doen heeft Sim Karten, jazzprogrammamaker Wieringen en omgeving, een rekening geopend bij de Rabobank te Hippolytushoef

t.n.v. BIJ MAX (moet weer open) nr. 370477383.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 31 maart 2003

Persbericht

Info Benefietconcert t.b.v. Max Teeuwisse/Teawhistle Jazzcafé


Door de BURN BRIGADE BIG BAND o.l.v. WOUTER HAKHOF

Met medewerking van o.a. Jeroen Zijlstra,

en wie verder nog acte de presénce zullen geven .

Vrijdag 16 mei Aanvang 20.00 uur

In Café-Restaurant, Partycentrum Stam, Raadhuisstraat 1,

1687 AH Wognum

Organisatie Theo Meurs . Tel. 0229-571345

Email : tmeursovertoom@quicknet.nl

Redactie Maartje Pronk


 

vrijdag 31 januari 2003

Persbericht

Jazzdiner a la carte op Zondag

Zondagavond 26 januari 2003 was het een feest bij Dikke Bries in het Maritiem-Eetmuseum buiten een hoeveelheid aan regen maar binnen in alles een warm gevoel, mensen met elkaar onder genot van een muzikaal optreden van Max Theeuwisse dit alles geeft je leven weer glans in soms stoffige tijden, want deze musicus weet van wanten zijn boerderij (voorlopig) gedwongen gesloten, maar zijn outfit blijft boven alles gehandhaafd en de stemming zat er aardig in.

foto::Sanny en Max

Zo ook toen zijn speciale gast ten tonele kwam, namelijk de vrouwelijk virtuoze zangeres in dit gebeuren Sanny Day wat een bijzonder moment zo samen.

Het Teawhistle Trio met aan de piano Jean-Louis van Dam en de bassist Ben Janssen wisten zowel Max als Sanny te begeleiden dat het een lust werd voor een ieder, en onder genot van een drankje en een overheerlijk diner a la carte deed je bij dit alles wegdromen in een tijd dat Jazz doet leven waar menigeen naar op zoek is maar hier lag het voor het oprapen.

Redactie Maartje Pronk

 

 

maandag 20 januari 2003

Persbericht

Sluiting Jazz- en wereldmuziekpodium

Bij Max in Den Oever

Tot nu toe niet. in de verslaggeving aan de orde gekomen aspecten van de sluiting zijn dat hier een man in de meest kwetsbare jaren van zijn leven (73) wordt beroofd van zijn zowel maatschappelijke als sociale functie. Een periode waarin aan het leven niet zo gemakkelijk een andere wending kan worden gegeven.

En als het ware door de Gemeente Wieringen sociaal wordt doodverklaard.Voor een paar rot centen. Normen en Waarden zo’n hot issue op het moment in de politiek.In de boerderij zijn ze al meer dan 36 jaar van toepassing. De “oase in de woestijn der verloedering”.

De zaak dient Donderdag 6 febr. om 10.00 uur ten Kantongerecht Den Helder, Kerkgracht 4.

Div. Max Teeuwisse/Teawhistle

Reacties: Email: max.teeuwisse@wanadoo.nl

Tel./fax 0227-511351

Redactie Maartje Pronk

 


dinsdag 7 januari 2003

Persbericht

MARITIEM-EETMUSEUM

DE DIKKE BRIES

JACHTHAVEN-ROBBENOORDBOS-DEN OEVER
PRESENTEERT

ZONDAGAVOND 26 JANUARI 17.00 UUR

JAZZ DINER A LA CARTE
MET

SANNY DAY

ZANGERES VAN DE LEGENDARISCHE MILLERS,
INMIDDELS 80 JAAR JONG. ONLANGS ZONG ZIJ NOG SAMEN MET EDDY DOORNBOS OP HET NORTH SEA JAZZ FESTIVAL. ZIJ IS WEER HELEMAAL TERUG MET HAAR NIEUWE C.D. “YOUNG AT HEART”

&

MAX TEAWHISTLE TRIO

MAX TEAWHISTLE van alles wat

JEAN-LOUIS VAN DAM piano virtuoos

BEN JANSSEN plukbas

foto: Sanny Day

LEKKER ETEN-LUISTEREN-GENIETEN
ENTREE SLECHTS 8 EURO

ALLEEN WELKOM OP RESERVERING

BEPERKT AANTAL PLAATSEN

Tel. 0227-511986

Redactie Maartje Pronk


 

vrijdag 22 november 2002

Persbericht

Jazzdiner a la carte op Zondag

1december Aanvang 17.00 uur

Met Max Teawhistle

(niet bekend van radio en tv) vocals, percussion, een paar maten trombone en sfeer. Jean-Louis van Dam, toetsen, Ben Janssen, contrabas.

En gastoptredens van gasten. Sinterklaas heeft het helaas te druk!!

Maritiem-Eetmuseum

De Dikke Bries, Robbenoordbos, Den Oever , Wieringen.

Het aantal plaatsen is beperkt

Reserveren dringend noodzakelijk.Tel. 0227-511986

Zie verder website: De Dikke Bries.

Redactie Maartje Pronk

 

 

vrijdag 25 oktober 2002

De Boerderijenstichting Noord-Holland
"Vrienden van de Stolp" brengt vrijdag 25 oktober de boerderijenkalender voor het jaar 2003 uit.

De kalender toont 13 prachtstolpen, namelijk 1 foto voor elke maand en een voorblad. Op de kalender komen we de eerste Wieringer boerderij tegen bij de maand "februari". Een afbeelding van de met sneeuw bedekte museumboerderij van Jan Lont te Stroe, een 'skuurskotboerderij' met dubbel vierkant, zo ook de maand "juni" is voorzien van een Wieringse Stolp, maar drie maanden later in de maand "september",vinden we de fraaie en zeer unieke jazzboederij van Max Teeuwisse uit Den Oever.

Het formaat van de kalender is 34 x 48 cm en is vanaf vrijdag 25 oktober te verkrijgen voor € 12,- bij Secretariaat Boerderijenstichting Noord-Holland, Schapenlaan 20, 1862 PW in Bergen. De kalender is ook verkrijgbaar bij Max Teeuwisse, Hofstraat 36, 1779 CD Den Oever, Tel./fax 0227-511351 Email: max.teeuwisse@wanadoo.nl.
Als u er voor kiest om de kalender thuis met de post te ontvangen, dan komt er € 6,- extra kosten bij.

Redactie Maartje Pronkmaandag 5 augustus 2002

Persbericht Maxifiteiten augustus 2002


Op Donderdag 22 augustus te 14.00 uur zal bij het Kantongerecht Den Helder,
Kerkgracht 4, de zaak, strekkende tot het treffen van een voorlopige voorziening als bedoeld in Art. 254 van het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering, dienen van Max Teeuwisse, organisator van één der oudste (37 jaar) legendarische jazzpodia van Nederland in Den Oever versus de Gemeente Wieringen.

De gemeente, zijnde eigenaar van het Provinciaal Monument, meende vorig jaar op 21 juni het café te moeten sluiten i.v.m het niet voldoen aan de verscherpte randveiligheidseisen.!! Overleg haalde niets uit.
Zodat Max eist dat op zo.n kort mogelijke termijn de noodzakelijke herstellingen worden uitgevoerd en voorzieningen worden getroffen opdat op het jazz- en wereldmuziekpodium weer geprogrammeerd kan worden.


Diversionist Max Teeuwisse?Teawhistle
Hofstraat 36
1779 CD Den Oever
Tel./fax 0227-511351
Email: max.teeuwisse@wanadoo.nl
En te vinden op www,jazzserver.org onder Venues: Bij Max en Artists: Max Teawhistle

Redactie Maartje Pronk

 

 

woensdag 5 juni 2002

ingezonden bericht

Wieringen 2002

Stukje geschiedenis Bij Max aan de Hofstraat te Den Oever

De voormalige boerderij werd met alles er op en er aan van de Fam. Hellingman van de erven,gekocht door de Gemeente Wieringen voor fl. 39.240,=. En in 1965 verhuurd aan Max Teeuwisse en Annetje van Verseveld om er een museum, galerie, jazzcafé, kleinkunsttheater, creatieve ruimte, kortom een cultureel centrum van te maken.In 1966 bewoonbaar gemaakt onder supervisie van architect Cornelis de Jong.Voormalige kaaskamer werd keuken, nieuwe vloeren, toilet, schilderwerk binnen- en buiten Buiten de grotere steden het eerste in Noord-Holland waar tot dan nauwelijks een tentoonstelling of evenement van enige betekenis werd georganiseerd. En er weinig tot geen andere culturele activiteiten plaats vonden. Het 2e in Nederland. Zonder financiële steun . Mede dankzij de inzet en het enthousiasme van vele kunstenaars en belangstellenden op- en buiten Wieringen.De activiteiten hadden voornamelijk in de zomer plaats. De rest van het jaar, hooivak nauwelijks te verwarmen, verhinderde vocht en koude meerdere initiatieven zoals een Filmliga, toneel, creatieve clubs, lezingen, etc. etc. De exploitatie was mogelijk door een bescheiden café-exploitatie en vrijwillige hand- en spandiensten.

.In de loop der jaren werden er vele manifestaties gehouden. Zoals:

De officieuze opening door Burgemeester Schellinger in september‘ 65 Met een tentoonstelling van o.a. Theo Mulder, Remco v.d. Gugten en Annetje van Verseveld. Jan Campfens en Karin Meerman. Meteen landelijke publiciteit.

In 1966 gesprek ter plaatse met het college en Architect Meffert van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg ter verkrijging van restauratiesubsidie. Hiervoor moesten tekeningen door gemeentewerken worden vervaardigd. Door incompetentie van de gemeente architect van Oosten afgekeurd.

1967.Officiele opening door Burgemeester Schellinger. Tentoonstelling met o.a. Jan Sierhuis,Frans Verpoorten en Nel van Lith. Grote beeldententoonstelling op erf en weiland met o.a. Charlotte van Pallands, Theo Mulder, Nico Betjes, Hubert van Lith, Arthur Varela.

Eerste jazzconcerten met Han Bennink, Carl Schulze, Viktor Kaihatu, Peter van Gelder e.v.a.

Expositie van Wieringer Zondagschilders.

1968 Tentoonstellingen met Marten Bierman,Jan Stroosma en Groninger kunstenaarscollectief met “Prenten van Nu”. Enige cabaret voorstellingen met o.a. Jos Brink .Marianne Delgorge.Toneel Wim Zomer met 3 éénacters. Financiële positie precair wegen ontbreken van subsidies en steun van overheid.Het gratis gebakken visje houdt de moed er in bij de artiesten. Nieuwe burgemeester Dhr, Dorsman.

1969 Div. tentoonstellingen. Franse groep kunstenaars.Opening door staatssecretaris Cees Egas. Onaangekondigd bezoek Prinses Beatrix. Voorstel aan B en W om op het terrein bij de boerderij een creatieve kinderspeelplaats te maken en een deel geschikt te maken voor buitentenoonstellingen. Geen respons.1e televisieuitzending NTS “Open oog”.Regie Guus van Waveren.

1970 Div. tentoonstellingen met o.a. Jaap Hoffman, Piet Lont, Hans Hamers, John Marten.
Scheiding Max en Annetje. Even bijkomen.

1971 Div. tentoonstellingen. Medewerking VPRO TV “Campus” Oprichting Museumkoor. Org.protestactie en tentoonstelling tegen inpoldering van het Balgzand. Filmlocatie voor een film over Eise Eisinga,maker van het Franeker Planetarium. Workshop pop- en countrymusic. Jazzconcerten door Willem Breuker, Loek Dikker, Herman de Wit. Rein de Graaff, Dick Vennik e.v.a.

1972

Div. tentoonstellingen en jazzconcerten. Opname TROS Country programma. Creatieve kinderinstuif in jongveestal achter de boerderij. Ze mogen tekenen, kleien, verven, toneelspelen. Schuur wordt peuterspeelplaats. Waait door zware storm om. Gemeente herbouwt niet. Biedt nieuw huurcontract aan wegens verdiensten op gang brengen sociaal-cultureel werk op Wieringen e.o. Poppentheatervoorstelling door Jan Tieman.

1973

Beetje ontmoedigd door gebrek aan inzicht en medewerking van het gemeentebestuur. Max zingt ongevraagd een protestlied in de live Vara uitzending “Wij in Noord-Holland” vanuit de Oosterlanderkerk.

1974

Div. exposities met o.a. Hilco Visser en Marco de Groot.,Egbert de Bloeme Tentoonstelling “De Groene Kustweg” i.s.m. VVV Groningen. Geopend door Drs. R.C.Tjeerdema, Hoofd Afd. Toerisme Ministerie van Economische Zaken. Jazzconcerten met o.a. Tristan Holsinger, Jan Huydts, John Schuursma, Willem Kühne, Toon van Vliet e.v.a. The Frog Island Jazzband uit Groot Brittannie. Het 40 personen tellende Riciotti Emsemble. Met de Bolero van Ravél door de straten van Den Oever. Deens Fanfare Jeugdorkest cva. 30 kinderen met”When de Saints go marching in”. Max met lijst Max in de gemeenteraad. 3 weken Popworkshop met “Electric Tear.

1975 Door discoramp elders wordt de boerderij brandgevaarlijk bevonden. Mag na drie dagen toch weer open. Burgemeester Dorsman.: “We gaan kijken wat we er aan moeten doen” Duurt overigens 6 jaar. Gemeentebestuur schrikt van bedrag begroting.

Tentoonstelling Klaas Hoek.Toneelvoorstelling “Waste of time” uit het Shaffycircuit. Geen financiële basis voor uitkoopsommen. Bij muzikanten geen probleem. De sfeer, uitstekende akoestiek, gebakken visje en gemotiveerd publiek vergoeden alles.

Concerten door o.a. Burton Green,Pier Courbois, Henk van Es, Rob .v.d.Broek, Rudy Brink, Ferdinand Povel e.v.a.

Vara Radio komt met Michiel de Ruyter en Aad Bos opnamen maken van het concert door “Free Fair” o.l.v. Dick Vennik. Door verplichte hang en staangelden wordt het moeilijker exposanten te krijgen. Exposite “Tien jaar” Wieringer Museum Boerderij” Opening met het Boy Raaymaker Quintet.

1976 Nieuwe burgemeester Bert Stam, opent tentoonstelling van Paul van Crimpen en Piet Lont. Veel muziek. Met Het Parool getracht jazz- en sportvistochten van Amsterdam naar Wieringen te organiseren. Rommelmarkt Hartstichting op het erf. Max debuteert als acteur in Vara TV spel De Zaak Giessen-Nieuwkerk en bij de NOS in “Sien hoe zit het nou met Ot.

1977 1e Ned. Jazzy Zangers- en Zangeressen Festival. Vele jazzconcerten Door o.a. het WASO Zigeunerkwartet uit Belgie. 2e Rommelmarkt Hartstichting. Met moeite hoofd boven water te houden

1978 Tentoonstelling Oskar Verpoorten en Anton de Baat. Veel concerten en publiciteit. KRO Radio Verkiezingsprogramma, AVRO’s Televizier, Volkskrant.

Opening 1e Ned. Fietscafé met Vara Radio.

Overleg gevoerd met Burg. Stam omtrent te verbeteren voorzieningen. Centrale verwarming, brandvrij maken, bejaardensoos, herbouw schuur voor peuterspeelzaal, betere theatermogelijkheden, workschops muziek, film en theater. Gemeentebestuur heeft op dit gebied geen enkele visie

Feestelijke verkiezingen met gratis ijs en bananen voor de hele Wieringer schooljeugd. Niet herkozen.

Geen zetel. Boerderij wordt als brandgevaarlijk beschouwd. Gemeente erkend de verantwoording. I.v.m. huuropzegging door gemeente worden slechts halve maatregelen genomen. Muziek gaat gewoon door, Ook het “Wees U Zelf Café” Een oase in de woestijn der steeds meer toenemende verloedering.

1979 12 ½ jarig bestaan gevierd. Div. concerten. In het kader v.d. verlenging van de huurovereenkomst wordt overeengekomen dat de tot museum ingerichte stal alsmede de in het museumgedeelte aanwezige inventaris niet meer als zodanig in gebruik worden gegeven. Wel behoud de huurder het genot over deze stal

1980 De gebruikelijke activiteiten. Weinig geld voorhanden. Veel publiciteit .Brandveiligheidsvoorzieningen na vijf jaar nog steeds niet getroffen.

1981 Fl.41.500,= gevoteerd voor de meest nodige voorzieningen in overleg met de Regionale Brandweer. Werkelijke kosten achterstallig onderhoud op meer dan fl. 200.000,= begroot.Poging tot afkoop huurcontract door Burgemeester Stam voor fl. 150.000,=. Max wil misschien wel weg voor Fl. 500.000,= Liever niet.Het gebeuren is niet in geld uit te drukken..

Er wordt met de werkzaamheden begonnen. Worden overigens naar later blijkt niet goed uitgevoerd.

En zijn nooit door hoofdopzichter/architect ? Geerlings gecontroleerd.

1982 Max richt nieuwe politiek partij op R 88. Het verstandig tegenwicht. Concerten gaan gewoon door.

1983 Het RICCIOTTI Bij Max. + concerten door Johnny Meijer, Jeroen Zijlstra, Cindy Peress, Tom Jones, e.v.a.. Stommiteitenfestival, Gemeente zegt huur op. Ongegronde motivering. Adhesiebetuigingen van vele journalisten en musici uit heel het land.Viering 25-jarig bestaan.

1984 Weer vele concerten.

1985-1995 Inmiddels uitgegroeid tot Onthaastingslokaal, Fietscafé, Zeilersonderkomen, Beter

Weten Instituut, Herstellingsoord voor musici. Speelplezierpodium etc, Zonneterras net naast het gat in de ozonlaag, Betere toeristenverrassing etc. etc. Nationaal en internationaal bekend.

1995 Viering 30- jarig bestaan jazz- en wereldmuziekpodium met de Skymasters in tent op het erf. Ca. 500 bezoekers Veel publiciteit. Ook landelijk. Nieuwe programmering wereldmuziek.

1996 Nieuwe burgemeester Jan Baas. Eindelijk een bestuurder die het belang onderkend ?

1997-2001 In de loop der jaren heeft inmiddels iedere jazzmuzikant Bij Max gespeeld. In Juni 2001, na 36 jaar, abrupte sluiting i.v.m. paniek Volendamsyndroom. Enigszins overdreven actie college. Brandweerkazerne om de hoek. Geen “Laat- je- maar- vol -lopen” café.Geen sterretjes en pillen. Nooit kerstversiering.( Bij Max is het altijd kerstfeest). Verstandig publiek. Nooit klachten van omwonenden, etc. etc.

De boerderij staat op de Provinciale Monumentenlijst en is als zodanig subsidiabel.

Voor een gedetailleerder overzicht zijn honderden knipsels, brieven, foto’s en video’s ter inzage beschikbaar.

En talloze cassettes van optredens .Info: tel./fax 0227-511351

e-mail: max.teeuwisse@wanadoo.nl

Redactie Maartje Pronk

 


maandag 15 april 2002.

Persbericht Maxiviteiten april 2002 Den Oever

L.S.,
Gemeentebestuur Wieringen heeft haar, overigens, goede ? bedoelingen nog niet geconcretiseerd.
Gelukkig weer collegiaal onderdak kunnen vinden in het

Maritiem-Eetmuseum De Dikke Bries, Robbenoordbos, Den Oever.

Jazzdiner a la carte op Zondag 21 april, aanvang 19.00 uur .


Met Max Teawhistle ,vocals, percussie en een paar maten trombone, Jean-Louis van Dam, toetsen, Ben Janssen, contrabas.En een gastoptreden van Peter Hubach, saxofoon en zang.


Reserveren dringend noodzakelijk. Tel. 0227-511986
Tot ziens en horens,
Max

Donderdag 25 april gast in TV programma Zaal Hollandia, NPS 3 Late avond op 3.(na Nova) Thema JAZZ. Met aandacht voor de gedwongen sluiting.
Presentatie Joop van Zijl.

Redactie B.O. Maartje Pronk.

 

 


donderdag 14 februari 2002

Persbericht


Actie kan niet achterwege blijven om Stolpboerderij en Cultuurpodium Max te behouden.

Hoge en Lage Tonen…….

Een muzikale NOOTgedwongen oproep uit den Oever,
Gevoelsmatig laat men zich de Snaren bespelen en uiteraard de Toonladder doet het uiterste behalen.

Elbert Volkers, in allerlei verband druk in de weer om de monumenten op Wieringen voor de ondergang te behoeden,en Sim Karten, jazzliefhebber, zijn het zat.
Er moet een plan komen om de stolpboerderij van Max aan de hofstraat te restaureren en te voorkomen dat de activiteiten op het bijzondere cultuurpodium daarin verloren zullen gaan.

Met het gemeentebestuur komt Max Teeuwisse er niet uit. De gemeente verhuurt hem de boerderij, maar sloot de zaak in juli 2001 vanwege de gebrekkige brandveilligheid.
Een restauratie moest volgens haar berekeningen een miljoen gulden kosten.
Geen haalbare kaart voor de 72-jarige diversionist.

Max overweegt zelfs een rechtzaak, omdat hij altijd de huur heeft betaald en er veel achterstallig onderhoud is.
Daar zal de gemeente toch iets aan moeten doen. "Ik wil Duidelijkheid". er moet toch iets gebeuren, ze proberen er onderuit te komen, maar dat zal niet gaan, denk ik.

Elbert Volkers en Sim Karten willen het niet op een confrontatie aan laten komen, omreden het gemeentebestuur zegt dat de architect van Max onvoldoende deskundigheid heeft, maar die zegt juist weer dat de tegenpartij de restauratie onnodig duur heeft gemaakt.

Het idee is twee werkgroepen samen te stellen. Zaterdag 23 februari om 11.00 uur a.s. is er bij Max thuis een instuif om de plannen te presenteren. Hopend op genoeg belangstellenden die zich zullen verzamelen om de boerderij en de activiteiten te kunnen redden. De ene werkgroep gaat zich bezighouden met het voortbestaan van de boerderij. De andere moet de schouders zetten onder de activiteiten van Max.

Wat er gaat gebeuren en hoe het moet is voor de initiatiefnemers niet van belang, als in de eerste plaats de boerderij maar overeind blijft en in de tweede plaats de activiteiten van Max kunnen blijven doorgaan.

Noot redactie,

… Alles gaat boven Cultuur, op wat voor Toon we ook ons bezig houden,
de Klank moet dit weten te behouden...

Redactie Maartje Pronk

 


.Zondag 24 juni 2001

Einde Jazz op Wieringen?

Met ingang van 21 juni heeft het college B en W van de gemeente Wieringen besloten het Cafe Bij Max gesloten te verklaren i.v.m. met gebreken omtrent de brandveiligheid. 1e sluiting op Wieringen: met echte hangsloten op 3 deuren!! De gemeente Wieringen is eigenaar van het pand dus het laatste woord is nog niet gevallen. Besprekingen zijn op handen.

Het adres is:
College B en W van Wieringen
Postbus 1
1777 ZG te Hippolytushoef

Met hoopgevende groet,
Diversionist Max Teeuwisse/Teawhistle
Tel./fax 0227-151351
Email: max.teeuwisse@wanadoo.nl

Redactie Maartje Pronk

 


Vrijdag 22 juni 2001

"Zomer" jazz op Wieringen.

Zaterdag 23 juni:
Joke Bruijs Jazzvocals met 5 Op de Schaal van Rigter
Bij Max aan de Hofstraat 36 in Den Oever.
Aanvang 21.30 uur. Reserveren!!!
Tel./fax 0227-511351. Email: max.teeuwisse@wanadoo.nl

Vijf op de schaal van Rigter met als speciale gast-vocaliste Joke Bruijs

Bob Rigter - tenorsax
Simon Rigter - tenorsax
Han v.d. Rhee - piano
Simon Planting - contrabas
Gijs Dijkhuizen slagwerk

Redactie Maartje Pronk

 

 

Correspondenten

Wij zijn altijd op zoek naar buurtcorrespondenten en buurtnieuws. Stuur je buurtbericht per e-mail aan Buurt Online of meld je aan als vaste correspondent!

 

Overheid

Gemeente Wieringen
Gemeente Wieringen (Staatscourant)

Recreatie

Jazz- en wereldmuziekpodium Bij Max

Zoeken

Handig

Nederlandse Spoorwegen
Plattegronden
Telefoongids